donderdag 31 januari 2013

De Verdubbeldame maakt zich op voor de Vegan Challenge

"H die Marije, ik doe in februari mee met de Vegan Challenge, doe je mee?" 
Op 20 januari benaderde Mirjam de Verdubbeldame met deze vraag. En ja, de Verdubbeldame nam de uitdaging aan en schreef zich in. Net als Kim en Marijke. Nog één dag en dan gaat de Vegan Challenge van start, met meer dan 1500 deelnemers.


Met deze schimmelkaastosti nam de Verdubbeldame voorlopig afscheid van kaas en andere dierlijke producten. De Verdubbeldame trok haar fototoestel om het legendarische moment vast te leggen. "Is dat nou voor op je blog?" vroeg haar vroegere baas Sigrun (waarvan een elleboog vereeuwigd) die tegenover haar zat. Sigrun trakteerde op lunch en had net het verhaal over de Verdubbeldame aangehoord.

Van lunchcafé Dudok fietste de Verdubbeldame linea recta door naar de Gimsel in de Groene Passage, om een tas vol vegan proof proviand in te slaan. Morgen gaat zij nog langs de Turk voor fruit, groente en ongebrande noten, en dan kan deze Vegan Challenge prepper voorlopig niets gebeuren.


Een maand veganistisch eten, dat wordt een eitje. Of in dit geval: een tofuscramble-tje. In haar studententijd leefde de Verdubbeldame namelijk ook al een paar jaar als veganist, dus diep in haar systeem zit die routine en kennis nog wel ergens. Plantaardig eten was toen erg gemakkelijk vol te houden, omdat ze zich in gelijkgestemde kringen van krakers, anarchisten, milieuactivisten en veganistische eetcafés begaf.

Tegenwoordig kent de Verdubbeldame eigenlijk nauwelijks veganisten. De Verdubbeldame weet wel hoezeer zuivel verbonden is met de vleesindustrie en bijhorend dierenleed, maar doet over het algemeen heel effectief aan struisvogelpolitiek. Zoals een Duits-Afghaans facebookvriendinnetje het onlangs treffend verwoordde: "Vegan ist mir lieber, aber mein innerer Schweinehund überwältigt mich immer wieder." 

Deze maand gaan we diesen inneren Schweinehund (de Verdubbeldame vond dat uit de mond van een moslima een geweldige uitdrukking trouwens), die bedelt om kaas en koffiemelk, maar eens de mond snoeren. Wil je deze actie ook verdubbelen, dan kan je je alleen vandaag nog aanmelden voor de Vegan Challenge.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...