donderdag 31 juli 2014

De Verdubbeldame maakt enveloppen van oud materiaal (157)

Verdubbeldaad 157: Hergebruik je oude enveloppen, of maak ze zelf van oud materiaal (Vruijke en Jocyta)

Het lijkt afgesproken werk. Maar nee, de dames kennen elkaar niet. Onafhankelijk van elkaar nemen Vruijke en Jocyta contact op met de Verdubbeldame met een recycle-ideetje dat enveloppen bespaart en het ontvangen van post tot een feestje maakt.

Door de Verdubbeldame gemaakte enveloppen

De verdubbelverzoeken van Vruijke en Jocyta

Vruijke is een fervente 'postcrosser' en 'snailmailer', en maakt haar enveloppen zelf. Ze gebruikt hiervoor oude enveloppen, tijdschriften of boeken: "In hobbywinkels krijg je tegenwoordig veel leuke blokjes met papier met prints, maar mijn uitdaging en veel leuker vind ik het om ogen open te houden als ik door een tijdschrift of reclamefolder blader. En een tijd terug kon ik een heel pakket tijdschriften gratis afhalen bij iemand via marktplaats! Daar kan ik blij van worden." Ook struint ze regelmatig kringloopwinkels af naar tijdschriften en oude boeken die ze voor haar creatieve projecten kan gebruiken. Vruijke schrijft: "Bij mij is enveloppen maken een kleine verslaving in lege momenten haha. Met het mooie weer ook leuk om buiten te doen in de tuin."

Haar ultieme recycletip is echter om ontvangen enveloppen te hergebruiken door ze binnenstebuiten te keren. Vaak hebben enveloppen -vooral zakelijke- van binnen namelijk een kek printje dat best gezien mag worden: "Maak voorzichtig de envelop uit je (zakelijke) post open en de plakranden los. Keer de envelop als het ware binnenstebuiten en vouw randen weer om. Plak deze weer dicht. Leuk is ook om de envelop opnieuw dicht te plakken met mooie plakrandjes... dat kan met gekleurde tape die je koopt. Maar om in de daad te blijven kun je eigen plakranden maken met mooie repen papier uit tijdschriften, oude boeken enz. en dubbelzijdige plakband." Een voorbeeld van zulke plakrandjes is te vinden op Vruijkes pagina op pinterest.

Door Vruijke gemaakte enveloppen

In tegenstelling tot Vruijke is Jocyta geen knutselig type. Jocyta heeft dan ook een simpelere methode om enveloppen te recyclen. Zij koopt bij een veels-te-goedkope winkelketen voor één euro een paar honderd etiketstickers. Ze schrijft: "Wij hebben de gewoonte om grote enveloppen te bewaren voor hergebruik." Op die enveloppen plakt ze het oude adres af en dan schrijft ze het nieuwe adres op de sticker. Speciaal voor de gelegenheid voegt Jocyta een detail toe dat de Verdubbeldame ietwat doet blozen: "Deze stickers wil ik standaard bedrukken met www.verdubbeldame.nl erop. Mocht dat niet lukken dan schrijf ik dit op de enveloppe, met het nr. van de verdubbeldaad uiteraard." Nummer 157 zal dat dus zijn. 

Waarom beide dames zich tot de Verdubbeldame hebben gewend? Natuurlijk omdat zij hopen dat de de Verdubbeldame hun voorbeeld zal volgen.  

De Verdubbeldame aan de slag

De Verdubbeldame is best te porren voor een knutselsessie à la Vruijke. Bij een Deense winkelketen die terrein verovert in Nederland koopt ze voor 3 euro een set plastic mallen, goed voor verschillende formaten enveloppen en geschenkzakjes. Mallen aanschaffen is overigens verre van noodzakelijk, want de Verdubbeldame had net zo goed een oude envelop open kunnen maken en om kunnen trekken. Maar ze werd zo hebberig toen ze de mooie mallenset in de winkel tegenkwam. Om die kunststof aankoop te compenseren moet ze nu wel voor de rest van haar leven zelf enveloppen maken.

Op een mooie zomeravond trekt de Verdubbeldame een stapeltje uit elkaar vallende prentenboeken en atlassen tevoorschijn, die ze bewaard heeft om ooit iets creatiefs mee te gaan doen. Fanatiek gaat ze aan de slag:

De materialen klaarleggen: mallen, oude boeken, potlood, schaar, etiketten en lijm

De mal omtrekken in een verouderde atlas

Uitknippen en in elkaar plakken

Etiket erop en klaar

Uiterst tevreden bekijkt ze het resultaat. Ze maakt er ook nog een aantal van oude prentenboeken. Een feestje in de brievenbus, én een feestje voor het milieu, niet? Weg met die saaie witte enveloppen! Vruijkes tip om ontvangen enveloppen binnenstebuiten te keren zal ze binnenkort ook nog uitproberen.  

Give away: set handgemaakte enveloppen

Wil jij een set originele, door de Verdubbeldame handgemaakte, enveloppen winnen? Laat dan uiterlijk vrijdag 8 augustus een reactie achter. Vermeld erbij of je voorkeur uitgaat naar enveloppen van oude atlassen, van oude prentenboeken of naar een gemengde set.   

Verdubbelaars

Koop je net als Jocyta een lading etiketten om je oude enveloppen te recyclen, of wil je net als Vruijke creatief aan de slag gaan om de mooiste zelfmaak-enveloppen te produceren? Meld je dan nu aan als verdubbelaar.

Mirjam was een van de mensen die zich als verdubbelaar meldde. Ze voegde de daad meteen bij het woord, en deelde een foto van de enveloppen die ze maakte:


Ellen maakte deze enveloppen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...