zondag 21 september 2014

De Verdubbeldame loopt mee in de People's Climate March (159)

"Het stenen tijdperk kwam niet ten einde omdat er geen stenen meer waren, maar omdat er iets nieuws voor in de plaats kwam. We hoeven dan ook niet eerst alle fossiele brandstoffen op te maken voor we overstappen op schone energie." De boodschap van deze spreker was duidelijk, evenals die van alle deelnemers aan de mars: het is hoog tijd voor een duurzamere wereld! Eigenlijk wil de Verdubbeldame graag gaan slapen na zo'n lange dag, maar niet voordat ze snel iets heeft gedeeld over de klimaatmars, verdubbeldaad nummer 159. 

Het verdubbelverzoek

Al tijden had Jurjen de datum in zijn agenda staan: 21 september zou de dag zijn van de 'Largest climate march in history'. Aan de vooravond van de klimaattop in New York zou op elk continent de roep klinken om stevige maatregelen om de aarde leefbaar te houden. De grootste Nederlandse actie zou plaatsvinden in Amsterdam, maar ook in andere steden waren initiatieven.

Jurjen maakt zich vreselijke zorgen over CO2-uitstoot en klimaatverandering, en vindt het onbegrijpelijk dat er niet als de wiedeweerga drastische maatregelen genomen worden om het tij te keren. Jurjen: "Als je het mij vraagt is dit een laatste kans om de wereldwijde politiek op tijd in beweging te krijgen om Global Warming een halt toe te roepen." Of de Verdubbeldame ook mee wilde lopen? Om het belang van de actie te onderstrepen stuurde Jurjen een waslijst aan links naar informatieve filmpjes en artikelen, waaronder een nogal Amerikaanse promovideo over klimaatverandering en de mars, en een, zoals Jurjen schrijft, "lange, maar sterke video 'Do the Math' door de 350.org oprichter over Global warming." Nu kan de Verdubbeldame niet zo makkelijk een verdubbelverzoek weigeren, maar van haar eigenste vriendje -want dat is Jurjen- natuurlijk al helemaal niet.

Innerlijk klimaat

Het begon nogal verwarrend. De 'actiedag voor het klimaat' die in Rotterdam werd georganiseerd, en waar Jurjen aan het begin van de middag eerst nog naartoe ging, bleek geen mars maar een complete farce. Op de site met actielocaties stond het adres van een spiritueel centrum vermeld. Aldaar werden de actievoerders bij de deur opgewacht door een of andere zweefmiep die te verstaan gaf dat het hier om een spirituele bijeenkomst over het 'innerlijk klimaat' ging. Confuus dropen de actievoerders af.

Oliedom

In Amsterdam zou het vast beter gaan. De trein, met daarin Jurjen en de Verdubbeldame, kwam om half 5 op het centraal station aan. De mars begon bij de Klimmuur, en eindigde bij het Eye Film museum. Daar stond een groots slotevent gepland waar artiesten, dichters, politici en wetenschappers hun zegje mochten doen, en het publiek soms mocht meejoelen in de trant van:
- "Zeg ik 'olie', zeggen jullie 'dom'... Olie!"
- "Dom!!"
- "Olie!"
- "Dom!!"

Een rijtje foto's in plaats van een verhaaltje:


Hemeltje, daar staat de Verdubbeldame bijzonder suf op, maar als bewijsfoto showt ze hem toch maar: van links naar rechts Jurjen, de Verdubbeldame en de ouders van Jurjen. En dan op de foto's hieronder een boel onbekende en enkele halfbekende eensgezinden (om ze nou allemaal 'verdubbelaars' te noemen gaat wat ver).

 

De NOS deed verslag van deze en andere marsen elders ter wereld. De Verdubbeldame vond het vreselijk indrukwekkend om duizenden mensen tegelijk een vuist te zien maken vóór een duurzamere wereld. Wil je verdubbelen? Bij de volgende klimaattop in Parijs, ergens volgend jaar, staan nog grootsere acties op de rol.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...