vrijdag 15 februari 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 18 t/m 22

De Verdubbeldame verwelkomde deze week weer een aantal nieuwe verdubbelaars en nieuwe indieners van verdubbelverzoeken. Deze vrijdag presenteert zij vijf nieuwe verdubbeldaden: acties met een sociale of milieuvriendelijke insteek die worden uitgevoerd door de indiener en door de Verdubbeldame. En misschien ook wel door jou?

Verdubbeldaad 18: Geld lenen aan een ondernemer in een ontwikkelingsland
Fabiooltje en de Verdubbeldame lenen allebei $25 aan Zahida in Pakistan. Van dat geld kan Zahida een grote hoeveelheid rijst, graan en bloem kopen om haar winkeltje te bevoorraden. De opbrengst investeert zij in haar bedrijfje en in de schoolopleiding van haar zeven kinderen. Onze leningen betaalt zij in maandelijkse termijnen terug. Wie verdubbelt mee door ook $25 uit te lenen aan een ondernemer in een ontwikkelingsland? Zahida is inmiddels voorzien, maar op de site van Kiva vind je duizenden anderen die een aanvraag voor een microkrediet gedaan hebben.

Verdubbeldaad 19: Een kaartje sturen aan iemand die steun of felicitaties verdient
Jocyta ontdekte vandaag hoe fijn het is om onverwachts een kaartje in de brievenbus te vinden, en vertaalde dit direct in een verdubbelverzoek. Volgens haar is er altijd wel iemand in je omgeving die een beetje steun kan gebruiken, of iets leuks te vieren heeft. De Verdubbeldame zal binnenkort een kaartje op de post doen om iemand blij te maken. Wie verdubbelt mee?

Verdubbeldaad 20: Je haar doneren aan een kind dat een pruik nodig heeft
‘Al het andere’ gaat haar haar laten groeien. Als het lang genoeg is, doneert ze minimaal 25 cm ervan aan stichting Haarwensen. De stichting verwerkt het haar tot een pruik of haarstuk voor een kind dat door ziekte of medisch ingrijpen kaal geworden is. ‘Al het andere’ speelde al een tijdje met dit idee. Door het via de Verdubbeldame openbaar te maken heeft ze nu de stok-achter-de-deur om het ook écht te gaan doen. Ze hoopt dat meer mensen aanhaken. De Verdubbeldame weet nog niet of zij deze actie kan verdubbelen, omdat zij –verstopt onder een laag haarverf- schrikbarend veel grijze haren heeft. Zij legt contact met de stichting om navraag te doen. Wie verdubbelt mee?

Verdubbeldaad 21: Zelf milieuvriendelijk wasmiddel maken
Manon maakt zelf wasmiddel van Marseillezeep. “Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee, dus iedereen ‘moet’ meedoen,” schrijft Manon. Het wasmiddel kost haar 18 cent per liter. De Verdubbeldame ziet voor zichzelf geen milieuwinst door over te stappen op dit wasmiddel, omdat zij nog een grote voorraad wasnoten heeft. Zij gaat wel een paar liter Marseillespul fabriceren om te gebruiken als allesreiniger en handwasmiddel. Wie gebruikt nu nog milieubelastend wasmiddel en verdubbelt Manons actie (geüpdate link!)? Verdubbelaars krijgen op verzoek het recept toegemaild.

Verdubbeldaad 22: Een week lang wassen bij de wasbak in plaats van douchen
“Voor een beter milieu zou het fijn zijn als de mensen minder zouden douchen,” aldus Dreadlocks (Bi). Dreadlocks en de Verdubbeldame laten daarom hun douche een week lang uit. Zij wassen zich met een washandje en wat olijfzeep (Marseillezeep?) aan de wasbak. De Verdubbeldame is dol is op lange, stomend hete douches en doucht het liefst iedere dag, dus het verzoek van Dreadlocks kwam aanvankelijk als een koude douche. Maar toen zij las dat één douchebeurt al gauw 70 liter water kost, rekende ze op haar vingers na dat deze actie flink wat water en gas bespaart. Een goede motivator. Wie verdubbelt mee?

Wat heeft de Verdubbeldame sinds vorige week gedaan?
De Verdubbeldame was weer volop in touw, zoals dat hoort als Verdubbeldame zijnde. Zij at de hele week geen dierlijke producten (verdubbeldaad 1). Zij kocht geen nieuwe kleren (verdubbeldaad 4), maar wel twee keer een pak biologische fair trade koffie (verdubbeldaad 16). Ook blogde zij over haar supermarktloze week (verdubbeldaad 12). Zij en Jurjen nodigden verre buur Sabina uit om vega-taco’s te eten en elkaar wat beter te leren kennen (verdubbeldaad 10). In de doos voor 30 wegdoe-spullen belandden weer enkele items waarvoor een nieuwe bestemming gezocht gaat worden (verdubbeldaad 13). Twee verdere verdubbeldaden zijn in voorbereiding: de Verdubbeldame voerde een telefonisch intakegesprek om bloeddonor te worden (verdubbeldaad 8), en meldde zich aan om tijdens Nldoet te knutselen met demente bejaarden (verdubbeldaad 11).

Zelf in actie komen?

Laat hieronder weten welke van deze vijf acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op de titel van dit bericht als je geen reactieformulier ziet). Ook de zeventien vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Zelf een andere goede daad bedacht? Laat maar horen! Dien je verdubbelverzoek hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken voldaan gaat worden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...