vrijdag 22 februari 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 23 t/m 25

De Verdubbeldame ziet steeds met spanning uit naar de acties die worden verzonnen door lezers. Hieronder presenteert zij de verdubbeldaden die de afgelopen week werden ingediend. Deze acties -met een sociale of milieuvriendelijke insteek- worden uitgevoerd door de indiener, de Verdubbeldame (al zitten er deze week meerdere tussen die de Verdubbeldame niet zelf kan uitvoeren) en door mensen die zich aanmelden als verdubbelaar. Doe je mee?

Verdubbeldaad 23: Teken voor eerlijk geteelde bloemen 
Miljarden bloemen worden er jaarlijks vanuit Afrika naar ons land verscheept. De arbeidsomstandigheden van de vrouwen die de bloemen kweken en plukken zijn echter verre van rooskleurig. Zij werken lange dagen voor lage lonen, worden veelvuldig slachtoffer van seksueel misbruik en staan bloot aan schadelijke pesticiden. Met de campagne ‘Power of the Fair Trade Flower’ wil Hivos het aanbod van eerlijke bloemen op de Nederlandse markt vergroten. Jocyta ontdekte de petitie en vroeg de Verdubbeldame deze mede te ondertekenen. De handtekeningen worden aangeboden aan de belangrijkste stakeholders van de bloemenindustrie. Wie verdubbelt mee door ook te tekenen voor eerlijke bloemen?

Verdubbeldaad 24: Word stamceldonor
Kinderen en volwassenen met leukemie of een andere levensbedreigende bloedziekte hebben stamcellen uit het beenmerg van een gezonde donor nodig om te kunnen genezen. Wanneer je je bij de donorbank in Leiden of Nijmegen aanmeldt als potentiële donor, wordt aan de hand van wat wangslijm jouw weefseltype bepaald. Als dit weefsel ooit matcht met een patiënt ergens ter wereld –en die kans is erg klein- word je opgeroepen, en kan je volgens Marlies op een hele “easy peasy lemon squeezy” manier iemands leven redden. Inmiddels bleek dat Marlies vanwege een chronische aandoening geen donor kan worden, en dat de Leidse donorbank aan mensen boven de 35 jaar een bijdrage van €85 vraagt om het weefselonderzoek te kunnen verrichten. Marlies en de 36-jarige Verdubbeldame nemen dus zelf niet deel, maar besloten het verdubbelverzoek toch naar buiten te brengen, temeer daar Renee al zo enthousiast reageerde op de vooroproep. Wie verdubbelt mee? Iedere aanmelding vergroot de kans op het vinden van een geschikte donor voor een patiënt.

Verdubbeldaad 25: Minder een week lang je vaatwassergebruik
Jocyta zag in het programma Kassa Groen (link naar item) dat een vaatwasser veel energie verbruikt, omdat het water anderhalf uur lang op temperatuur gehouden moet worden. Zij nam zich voor om aankomende week tenminste één keer per dag met de hand af te wassen. Jocyta maakt daarnaast haar afwasmiddel milieuvriendelijker door het aan te lengen met een gelijk deel schoonmaakazijn. De Verdubbeldame wast al altijd in een teiltje en kan deze actie dus zelf niet verdubbelen. Wie geeft ook zijn of haar vaatwasmachine een weekje rust, en neemt de afwaskwast ter hand? 

Welke verdubbelverzoeken kwamen nog meer binnen? 
De Verdubbeldame ontving drie verdubbelverzoeken die zij als vegetariër en tijdelijk veganist lastig te verdubbelen vond:
Biologisch vlees en paardenvlees
Jocyta stuitte op het initiatief van Foodsharing om Nestlé te verzoeken het teruggeroepen paardenvlees niet te vernietigen, maar correct te etiketteren en weer op de markt te brengen. Wie ook wil laten weten dat weggooien “echt schandalig zou zijn,” kan Nestlé mailen of bellen (020 569 9323). Jocyta diende ook een ander vlezig verzoek in. Zij stelde voor om volgende week te bellen naar de Lidl met de vraag biologische vleeswaren in het assortiment op te nemen. Gelukkig had zij er begrip voor dat de Verdubbeldame moeite heeft deze verdubbelverzoeken uit te voeren.
Lokale kaas
Firma Fluitekruid gaat bijdragen aan de Grootste Kaasbestelling van Nederland door twee Kleine Kleine Hoefprint-kaasjes te kopen: kaas van koeien die alleen regionaal veevoer gegeten hebben. Zij schrijft: “Lokale producten zijn niet altijd zo puur en eerlijk als wij denken. Zo worden er tropische regenwouden gekapt en mensen van hun grond verdreven, om soja te kunnen kweken voor koeienvoer. Dit voer krijgen onze Hollandse koeien te eten. En wij maar denken dat wij goed bezig zijn met het kopen van lokale kazen!" De Verdubbeldame juicht het toe dat Milieudefensie en JMA de kap van oerwouden aan de kaak stellen, maar vindt het jammer dat er geen mogelijkheid bestaat om vegetarisch gestremde kaas te bestellen. Na lang twijfelen besloot ze het verzoek niet als genummerde verdubbeldaad in de lijst op te nemen, maar wel uitgebreid te beschrijven. Gelukkig krijgt de Kleine Hoefprint Mooo-vement al zoveel publiciteit dat deze hoe dan ook een succes lijkt te gaan worden.
 
Wat heeft de Verdubbeldame sinds vorige week gedaan?
De Verdubbeldame trok woensdag de stekker uit de koelkast en richtte een outdoor koelbox in op haar balkon (verdubbeldaad 15). Zij at nog steeds geen geen dierlijke producten (verdubbeldaad 1) en kocht geen nieuwe kleren (verdubbeldaad 4). Ze doneerde wat oude tijdschriften aan haar werk (verdubbeldaad 13), en liet haar bloed controleren bij de bloedbank (verdubbeldaad 8). Bovendien was zij lijdend voorwerp in verdubbeldaad 10, omdat verdubbelaar Nina haar uitnodigde om samen te eten. En dat was heel gezellig!

Zelf in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op de titel van dit bericht als je geen reactieformulier ziet). Ook de 22 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Zelf een andere goede daad bedacht? Laat maar horen! Dien je verdubbelverzoek hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken voldaan gaat worden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...