zaterdag 24 mei 2014

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 153 t/m 156

Vorig jaar was het vaste prik op de vrijdag: de Verdubbeldame maakte een rijtje nieuwe 'verdubbeldaden' bekend. Deze 'goede daden' of acties verrichtten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers konden zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Sinds 2014 staat het verdubbelen op een wat lager pitje. De Verdubbeldame maakt nog maar af en toe nieuwe 'verdubbeldaden' bekend, en ze kan ook niet meer op elk verzoek ingaan. Nu de Verdubbeldame weer wat bekomen is van de Verdubbeldag, vindt ze het hoog tijd voor een nieuwe lijst acties. 


Verdubbeldaad 153: Meld je aan bij het sociale buurtplatform Kopjesuiker.nl (Jannie)
Jannie schreef de Verdubbeldame: "Er bestaat een site: kopjesuiker.org. Hier worden allerhande initiatieven op aangegeven in buurten in Nederland. Het is niet commercieel. Door dit initiatief op Facebook te liken worden er in buurten meer dingen voor en met elkaar gedaan. Lees het eens en plaats het op je Facebook, of meld je er bij aan." De Verdubbeldame meldde zich aan bij de Kopje Suiker-groepen in haar wijk, en plaatste een oproep ten behoeve van de clienten van het steunpunt waar ze werkt. Helaas lijkt er nog maar weinig activiteit te zijn in haar regio, maar wellicht verandert dat nog. 

Verdubbeldaad 154: Teken voor meer duurzaamheid in de schoenenindustrie (Willemijn)
Er is in de schoenenindustrie veel mis. Kinderarbeid en milieuvervuiling zijn aan de orde van dag, en veel arbeiders werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Gebrek aan transparantie over het productieproces van schoenen maakt het lastig om als consument een verantwoorde keuze te maken. Willemijn wil daar verandering in brengen: "Ik ben zelf met een aantal anderen een nieuw initiatief gestart, Shoestainable, voor meer duurzaamheid in de schoenensector. We benaderen bedrijven met de vraag om transparanter te worden over wat zij doen aan duurzaamheid (op het gebied van bijv. arbeidsomstandigheden, milieu en klimaat). Er blijkt namelijk nog een heleboel beter te kunnen. Daarvoor zijn we ook een petitie gestart op www.shoestainable.nl, waar je als consument bedrijven kan oproepen om duurzamer te produceren." Willemijn vraagt de Verdubbeldame een automatische email te versturen aan schoenfabrikanten en op haar site en via social media aandacht te besteden aan het initiatief. De Verdubbeldame zag ooit een schokkende uitzending van BNN over werk in een schoenfabriek en schoenensweatshop in Ethiopië, en geeft graag gehoor aan Willemijns oproep. Wie volgt? 

Verdubbeldaad 155: Spaar plastic doppen voor het goede doel (Jan en Sandra)
De Verdubbeldame kreeg van twee mensen allebei hetzelfde verzoek: bewaar plastic doppen van bijvoorbeeld melk, vla, frisdrank en pindakaas en doneer die aan een goed doel. Jan: "Op diverse sites (tik gewoon via Google: plasticdoppen in) dan kunt u zien wat met de opbrengst uit de verkoop van deze grondstof wordt gedaan, bijv. de aankoop van een blindengeleide hond." De dopjes worden gesorteerd en verkocht aan een recyclagebedrijf, dat er nieuwe producten van maakt. De Verdubbeldame is al een poosje geleden begonnen met het opsparen van doppen, en zal te zijner tijd het dichstbijzijnde inleveradres opsporen. Wie verdubbelt door vanaf nu ook z’n plastic doppen te bewaren? Jan kent twee inzameladressen: één in Woerden en één in den Helder. Sandra kent inzamelaars in Hardinxveld-Giessendam en Bergentheim. Sandra: "Vanuit Belgie loopt een zelfde actie: www.dopjesactie.be." Onder dit artikel zijn inleveradressen te vinden ten behoeve van het opleiden van blindengeleidenhonden. En hier vind je onder 'contact' inzameladressen voor wie de doppen voor KiKa opspaart. Let goed op welke doppen wel en niet geschikt zijn; dat verschilt per inzamelinitiatief. 

Verdubbeldaad 156: Zamel verbruikte schrijfwaren in (Mirjam)
"Hi De Verdubbeldame, heb jij ook nog zoveel pennen slingeren?"vroeg Mirjam. Ze wees de Verdubbeldame op de actie van stichting Personal Service Dogs die hulphonden levert aan mensen met een motorische functiebeperking. De stichting roept mensen op om verbruikte schrijfwaren (pennen, markers, stiften, linealen en typexflesjes) op te sparen. Een volle doos kan gratis opgestuurd worden. De ingezamelde schrijfwaren worden gerecycled door een bedrijf dat 2 cent per pen biedt. Dit geld gaat rechtstreeks naar de stichting. De Verdubbeldame doet zelf niet met de actie mee, omdat ze op een werkplek van bescheiden formaat werkt en in geen eeuwigheid een doos vol krijgt. Maar wellicht is hier een lezer die de actie wil uitzetten binnen een basisschool of een groter bedrijf? 

Welke verzoeken kwamen nog meer binnen?
In 2013 probeerde de Verdubbeldame op elk actieverzoek in te gaan. In 2014 is dat qua tijd niet meer haalbaar. Vandaar dat ze er soms voor kiest verzoeken links te laten liggen, ook al betreft het leuke en goede acties. Door ze hier te noemen hoopt de Verdubbeldame dat anderen er toch mee aan de slag willen gaan:

- Zowel Leni als Sandra vroegen de Verdubbeldame om blik op te sparen voor het goede doel: "Deksels van potten, blikken, alu-folie enz., het levert vele honderden euro’s op." Sandra kent een inzamelpunt in Hardinxveld-Giessendam waar bierdopjes en frisdrank- en conservenblikken kunnen worden ingeleverd, en Leni geeft het aan familie mee dat in de buurt van een kerkelijk inzamelpunt woont. De Verdubbeldame maakt hier geen verdubbeldaad van, omdat ze te weinig inzameladressen kan vinden. Ken jij goede-doelen-blikinzamelaars? Meld het in een reactie.

- Naast haar Kopjesuiker-verzoek noemde Jannie nog twee verdubbelideeen met hulpbehoevende ouderen in het achterhoofd: "Kook eens iets extra en breng het bij die oudere man of vrouw bij je in de buurt die zelf nog moeilijk zijn of haar eten koken kan" en "doe als je toch boodschappen gaat doe, ook even boodschappen voor deze ouderen ( iedereen moet langer zelfstandig blijven wonen)." De Verdubbeldame heeft in haar omgeving geen contacten met hulpbehoevende ouderen, maar misschien brengt Jannie anderen in beweging?

- In maart (jaja, de Verdubbeldame heeft de verzoeken veel te lang laten liggen) besteedde Tros Radar aandacht aan de paardenvleesindustrie, die gepaard gaat met een boel dierenleed. Jocyta en Welmoed ondernamen direct actie. Jocyta nam het besluit geen 'vage snacks' meer te eten: "N.a.v. de uitzending van Radar heb ik besloten om mij niet meer te laten verleiden tot het eten van snacks. Zolang de herkomst van het vlees wat hierin verwerkt zit niet duidelijk is. De paarden die in Radar te zien waren (uitzending 24-03) hebben echt een verschrikkelijk einde gehad. Dit was niet om aan te zien!!" Haar oproep luidt: "Boycot dus voor vage snacks! Voor veganisten en vegetariërs dus niet te verdubbelen maar flexitariërs zijn er hier vast wel....;-)." Welmoed las een artikel het blog van de Groene Meisjes en tekende de petitie waarnaar de dames verwezen.

Wil je meeverdubbelen?
Laat hieronder weten welke actie jij wilt meeverdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'Comments' als je geen reactieformulier ziet). Ook een groot deel van de 152 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...