dinsdag 23 december 2014

De Verdubbeldame presenteert vliegensvlugge verdubbeldaden 162 t/m 166

De feestdagen zijn in aantocht. Heel Nederland rent en vliegt om de laatste inkopen in huis te hebben. En dan vindt de Verdubbeldame het een lekkere timing om met nieuwe verdubbeldaden op de proppen te komen? Inderdaad! Het gaat namelijk om een speciale haast-vlieg-editie: vijf verdubbeldaden die de Verdubbeldame binnen een minuut kon verrichten, maar toch een klein verschil kunnen maken. Ze zijn aangedragen door Esther, Jurjen, Eric en Mirjam. Doe je mee, en kies je uit onderstaande lijst één of meer snelle verdubbeldaden die je aanspreken? 


Verdubbeldaad 162: Download de Amnesty Urgent Action app en bied eerste hulp bij mensenrechtenschendingen (Esther)
Esther schrijft: "Ik heb de Amnesty Urgent Action app gedownload kan zo makkelijk Amnesty petities tegen schendingen van mensenrechten ondertekenen!" Via de app bereiken je spoedacties van Amnesty wanneer onmiddellijk handelen nodig is. Bijvoorbeeld omdat iemand ten onrechte is opgepakt, bij marteling of als iemand plotseling is 'verdwenen'. De Verdubbeldame heeft een telefoon uit het vorige decennium die niks met apps kan aanvangen. Wie doet wel mee met Esther?
Huidig aantal verdubbelaars: 1 (Welmoed) 

Verdubbeldaad 163: Vraag pensioenfonds ABP om niet langer in fossiele brandstoffen te investeren (Jurjen)
Pensioenfonds ABP beheert ongeveer €334 miljard aan pensioengelden, waarvan zo'n €33 miljard is geïnvesteerd in de winning, productie en verkoop van fossiele energie, zoals in aandelen Shell en BP. Jurjen schrijft: "Doordat het ABP in deze bedrijven investeert draagt ons pensioen bij aan het verergeren van milieu- en klimaatproblematiek." Daarnaast is het gewoon hartstikke risicovol om in olie en gas te investeren: "Onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de bewezen fossiele reserves in de grond moeten blijven zitten, willen we de opwarming van de aarde beperken tot 2°C. Op het moment dat er internationaal gezien een snelle implementatie van klimaatbeleid wordt bereikt, zullen aandelen van deze fossiele energie bedrijven sterk in waarde dalen." Spreek je net als Jurjen en de Verdubbeldame uit vóór 'divestment' en teken de petitie om ABP over te halen haar investeringen uit fossiele grondstoffen terug te trekken.
Huidig aantal verdubbelaars: 5 (de Verdubbeldame, Welmoed, Johmar, Mirjam, Marianne)

Verdubbeldaad 164: Roep de Tweede kamer op om maatregelen te nemen tegen luchtverontreiniging (Eric)
"Net milieudefensie petitie voor schone lucht & tegen twee-takt scooters getekend, veel verdubbel-plezier :-)," hint Eric. Op veel plekken in Nederland schijnen de gezondheidsnormen van de luchtkwaliteit overschreden te worden. Vooral scooters en brommers zijn funest. Milieudefensie bracht de uitstoot van scooters in beeld, en ontdekte dat de concentratie van giftige ultrafijnstof in de uitlaatgassen soms wel duizenden malen hoger is dan bij bestelbusjes. Ook stoten ze grote hoeveelheden kankerverwekkend benzeen uit. Milieudefensie roept de Tweede Kamer op om meer effectieve maatregelen te nemen voor gezonde lucht in Nederland, en de meest vervuilende scooters uit het straatbeeld te weren. Teken je de oproep aan de Tweede Kamer ook?
Huidig aantal verdubbelaars: 4 (de Verdubbeldame, Welmoed, Johmar, Mirjam)

Verdubbeldaad 165: Geef Roemeense straathonden een overlevingskans (Mirjam)
Sinds 2013 is er in Roemenië een wet die het mogelijk maakt duizenden zwerfhonden te doden. Dat gebeurt niet bepaald zachtzinnig: de Verdubbeldame leest dat gevangen honden een injectie met motorolie of antivries in het hart krijgen, of worden uitgehongerd danwel afgeslacht. Verschillende organisaties dragen alternatieven aan, zoals sterilisatie- en adoptieprogramma's. Mirjam gaf gehoor aan de oproep een protestkaart te sturen aan de Roemeense ambassade in Den Haag. Die actie is officieel afgelopen, maar laat je daardoor niet weerhouden alsnog een kaart te sturen. Ook vanuit je luie stoel kan je protest aantekenen. Als je hier tekent belandt je ondertekening inclusief de petitietekst in de mailbox van president Traian Băsescu; alle verzamelde handtekeningen worden daarnaast ook aangeboden bij de Roemeense ambassade. Verder kan je heel eenvoudig een protestmail sturen aan de burgemeesters van alle belangrijke Roemeense steden. 
Huidig aantal verdubbelaars: 4 (de Verdubbeldame, Ineke, Welmoed, Johmar)

Verdubbeldaad 166: Teken het burgerinitiatief tegen vrijhandelsverdragen TTIP en CETA (Eric)
Eric maakt zich grote zorgen over de onderhandelingen die de EU voert met de VS en Canada over vrijhandelsverdragen TTIP en CETA, en nodigde de Verdubbeldame uit om aan een demonstratie deel te nemen. Die demonstratie was iets te kort dag, maar de Verdubbeldame mocht haar toevlucht ook zoeken tot, jawel, een petitie. Eric schrijft: "Jullie hebben waarschijnlijk al gehoord dat er tussen de EU en de VS onderhandelingen voor meer vrije handel lopen. En dat wel achter gesloten deuren, waardoor de lobby veel en burger & milieu weinig te melden hebben. Tenminste dat is het plan vanuit politiek en handel. Helaas is dit thema en de mogelijke bijwerkingen veel te weinig publiek bekend." Foodwatch legt in relatief simpele bewoordingen uit wat de gevaren zijn indien de verdragen zouden worden ondertekend en geratificeerd. Onlangs zijn de één miljoen benodigde handtekeningen voor het door 250 organisaties geïnitieerde burgerinitiatief binnengehaald, maar om een nog sterker signaal af te geven aan de Europese Commissie is besloten het verzamelen van handtekeningen voort te zetten. Teken je ook? 
Huidig aantal verdubbelaars: 6 (de Verdubbeldame, Welmoed, Firma Fluitekruid, Johmar, Mirjam, Marianne)

Wil je meeverdubbelen?
Laat hieronder weten welke actie jij wilt meeverdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'Comments' als je geen reactieformulier ziet). Ook een groot deel van de 161 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? Dien je verdubbelverzoek dan hier in. De Verdubbeldame wil nog enkele mooie verdubbeldaden uitvoeren voor ze haar werkzaamheden afsluit. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...