woensdag 24 december 2014

De Verdubbeldame steunt het project 'Everyday Rebellion' (167)

Verdubbeldaad 167: Geef het crossmediaproject Everyday Rebellion een vliegende start (Welmoed)

Gandhi met zijn zoutmars tegen de Britse overheersing, John Lennon en Yoko Ono met hun Bed-In tegen de Vietnamoorlog, en Rosa Parks die niet opstond van de zitplaats die voor blanken was bedoeld. Iedereen kent de voorbeelden van burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos protest uit de geschiedenisboekjes. Maar wist je dat er ook op dit moment soortgelijke geschiedenis wordt geschreven?

Neem Ahmed Zaino uit Syrië, die de fonteinen van Damascus rood water laat sproeien en militairen achter oranje pingpongballen aan laat rennen waar hij het woord 'vrijheid' op heeft geschreven. Of de Oekraïense dames van FEMEN die met ontbloot en bekalkt bovenlijf protesteren tegen het mannengedomineerde establishment. Of de Yes Men die een demonstratie weten te veranderen in een straattheatershow, met argwanende ME-ers als ongevraagde acteurs.


Everyday Rebellion - the Art of Change

De documentaire 'Everyday Rebellion' brengt geweldloze protestbewegingen over al ter wereld in beeld, met een focus op de methodes die zij gebruiken om hun boodschap te verkondigen en verandering teweeg te brengen. Van de topless FEMEN-vrouwen, de Arabische Lente en de Indignados in Spanje, tot aan de Occupybeweging op Wall Street. De politieke, economische en sociale misstanden waar zij zich tegen verzetten lopen uiteen, maar wat hen bindt zijn hun geweldloze vormen van verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij creativiteit en humor als wapen worden ingezet.

Wapens zonder kogels, waar anderen zich weer door kunnen laten inspireren. En dat is ook precies wat de initiatiefnemers, 'the Riahi Brothers', beogen. Arman en Arash Riahi zijn op jonge leeftijd uit Iran gevlucht en nu actief als filmmakers in Oostenrijk. De documentaire maakt deel uit van een crossmediaproject dat verder bestaat uit een online platform vol actiemateriaal en, zoals dat tegenwoordig hoort, een app. De broers startten een crowdfundingsactie om het platform verder gestalte te geven, de bijbehorende app up-to-date te houden, nieuwe filmpjes te kunnen maken, de materialen en de documentaire in verschillende talen te vertalen en te verspreiden, en wereldwijd nieuwe protestbewegingen te ondersteunen.


Het verdubbelverzoek

Gisteravond tegen middernacht startte de Verdubbeldame nietsvermoedend haar laptop op, om een Tweet van Welmoed te vinden:  
De crowdfundingsactie bleek nog exact 22 minuten te lopen. Dat riep om kordate actie. "Niet in geld, maar in daden," luidt het tweede deel van het motto van de Verdubbeldame. Maar ook motto’s zijn er om van af wijken. Een aantal muisklikken verder had de Verdubbeldame een bescheiden bedragje gedoneerd en mocht zij zich een 'fanatic rebel' noemen. Ze is erg benieuwd naar de documentaire, waarvan ze binnenkort een streaming link ontvangt. Wie komt er langs voor een filmavondje?

Verdubbelaars

Inmiddels is de crowdfundingsactie succesvol afgerond. 728 mensen doneerden in totaal $34,383. Wie alsnog een financiele bijdrage wil doen kan dat hier doen. Je maakt het dan onder meer mogelijk dat de film in het Perzisch wordt ondertiteld en op usb-sticks wordt verspreid in Iran.

Huidig aantal verdubbelaars: 2 (de Verdubbeldame, Mirjam)

O ja, verdubbeldaden 162 t/m 166 hopen nog op meer verdubbelaars.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...