zondag 3 maart 2013

De Verdubbeldame geeft 30 dingen weg (13)

In haar wildste fantasieën leeft de Verdubbeldame zo vrij en licht als een vogeltje. Ze sluit haar ogen en woont opeens in een minihuisje met een minituintje en een minikeukentje. En afhankelijk van haar bui zijn daar ook een minimannetje en minikindertjes en miniboompjes en minibeestjes bij. In andere dromen zwerft ze over de wereld met een rugzakje waarin al haar bezittingen passen. Af en toe strijkt ze ergens neer, voor een week, een maand of een aantal jaren. Met een kleine hoeveelheid spulletjes weet zij steeds weer een nieuw thuis te maken. En mocht het weer gaan kriebelen, dan hoeft ze enkel en alleen haar boeltje op te pakken en over de schouder te slingeren.

De Verdubbeldame leefde jarenlang in krap bemeten kamertjes in studentenhuizen, kraakpanden en woongroepen. Vanwege de beperkte ruimte moest zij steeds selectief zijn in wat haar kamertje binnenkwam en wat daar een permanent plekje verdiende. Vijf jaar geleden verruilde de Verdubbeldame een kamer bij een huisjesmelker voor een tweekamerappartement. In mum van tijd vulden zich alle hoeken, gaten, kasten en laatjes met spullen. Spullen die moeten worden opgeruimd, onderhouden, gerepareerd, afgestoft, opgepoetst en beschermd tegen dieven. De Verdubbeldame is nu al een poos bezig haar verzameling spullen terug te dringen tot een overzichtelijk aantal. Dat gaat goed, maar een extra stimulans is altijd welkom. En die kwam. Van Jolanda die de Verdubbeldame een verdubbelverzoek voorlegde.

Het verdubbelverzoek

Jolanda van het blog Een beetje groener doet in 2013 elke dag één ding weg van haar overdaad aan spullen. Als het even kan maakt ze er iemand anders blij mee, door het weg te geven of te verkopen. Zij verlangt naar een opgeruimd huis, maar wil daarnaast ook laten zien dat wij best met veel minder spullen toe kunnen. Aan het einde van het jaar heeft Jolanda 365 spulletjes minder. "80 spulletjes done – 285 spulletjes to go" geeft de teller op haar site vandaag aan. Na een lichte hint van de Verdubbeldame vroeg Jolanda haar om ook mee te doen. De Verdubbeldame besloot de uitdaging vooralsnog voor een kortere periode aan te gaan: 30 spullen in 30 dagen.

Dag spulletjes!

De 30 dagen zijn om. Zou het de Verdubbeldame gelukt zijn om voor 30 spullen een nieuwe bestemming te vinden? Tel maar mee...

Aan het activiteitencentrum waar ze werkt schonk ze een half pakje behangerslijm voor de papier maché, een watervaste stift en zes exemplaren van het tijdschrift Flow. Cliënten gebruiken de tijdschriften voor het maken van kleurige koelkastmagneten.
 
De Verdubbeldame verkocht twee kledingstukken via Marktplaats en één boek via Bol.com.

Een uur nadat de Verdubbeldame het Afghaanse prentenboek 'The boy without a name' op de Facebookgroep 'Doorgeefboeken' zette, kon ze het al overhandigen aan Pauline, een Leidse studente die toevallig in Rotterdam was toen ze de advertentie zag.

Een boekje met zinnen en woorden in een aantal Centraal-Aziatische talen belandde op de Facebookgroep 'Ik geef weg'. Anna die van plan is Oezbekistan te bezoeken toonde interesse. De Verdubbeldame heeft dik een uur met haar gechat over verre reizen, studie, werk(loosheid) en katten. Het boekje gaat morgen met de post naar Anna toe. In ruil voor een spannend vakantiekaartje uit Oezbekistan of Iran.

Een 17-tal spulletjes bracht de Verdubbeldame gisteren naar het winkeltje van Terre des Hommes op de Rotterdamse Zwart Janstraat. De opbrengst van de verkoop wordt gestoken in ontwikkelingsprojecten die de uitbuiting van kinderen tegengaan.

Firma Fluitekruid die kwam eten ging met acht tijdschriften, een fles druivennat en twee boeken naar huis, waaronder het doorgeefboek 'Hoe word ik een echte vrek?' dat de Verdubbeldame won bij Puur en Groen. Drie leden van het eetgroepje van de Verdubbeldame kregen een probeersetje wasnoten. Tenslotte zette de Verdubbeldame twee gelezen tijdschriften en een waaier met energiebespaartips in het tijdschriftenrek van haar woongemeenschap.

Verdubbelaars

De Verdubbeldame en Jolanda bevonden zich in goed gezelschap. 'Al het andere' besloot mee te doen en schreef een blogbericht over haar pogingen om in 30 dagen tijd 30 dingen de deur uit te werken. Jocyta wilde starten met haar boekenkast, en Margriet liet weten:
"Zo leuk om elke week weer te lezen wat mensen bedenken... en waar jij voor kiest. Heb me voorgenomen om elke week iets uit te kiezen. Deze week kies ik voor verdubbeldaad 13. Ik ben een paar maanden geleden fanatiek begonnen met de actie 'elke dag een kastje/laatje'. Dat ruimde toen lekker op! Toen heb ik heel veel in bakken klaar gezet om te verkopen op marktplaats. Ik ga de komende maand nog meer spullen opzoeken en ze op marktplaats zetten of bij de kringloop brengen."
Ook Sylvia, Danielle, Jenny Green Teeth en Angela meldden zich aan als verdubbelaar. Sylvia heeft inmiddels 30 spullen gevonden die weg kunnen, maar er nog geen goede bestemming voor gevonden. Dat gaat zij gedurende de volgende 30 dagen proberen.

En de Verdubbeldame? Die gooit er gewoon nog een ronde van 30 dingen in 30 dagen tegenaan! Wie heeft zin om mee te doen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...