donderdag 21 maart 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 41 t/m 44

Afgelopen week was het precies twee maanden geleden dat de Verdubbeldame van wal stak. In die relatief korte tijd passeerden niet minder dan veertig verdubbeldaden de revue. Is het nog wel mogelijk om na zoveel mooie acties nog met nieuwe, originele ideeën te komen die de wereld een beetje mooier maken? Jazeker, Marlies, Margriet, Lovely Tough Cookie en Marianne lukte het! Welke van de onderstaande acties verdubbel jij, zodat de impact ervan nog groter wordt?


Verdubbeldaad 41: Plak een JA/NEE of NEE/NEE sticker op je brievenbus
Jaarlijks krijgt een gemiddeld huishouden ruim 1800 stuks ongeadresseerd reclamedrukwerk in de brievenbus. Marlies vindt het soms best leuk om folders door te spitten, maar heeft besloten nu toch een brievenbussticker te plakken: "Win-win-win, 2x voor het milieu (papierbesparing en minder door mij gekochte meuk) en 1x voor mezelf (geldbesparing)." De Verdubbeldame heeft al een NEE/NEE sticker, maar wellicht willen anderen verdubbelen? De sticker is gratis te verkrijgen via de gemeente en veel openbare instellingen zoals de bibliotheek, of tegen verzendkosten te bestellen bij Milieudefensie. De Verdubbeldame heeft overigens wel een ander plannetje in petto om ook korte metten te maken met de spam van shoarmatenten, helderzienden en beautysalons die zij nog steeds in de bus vindt...
 
Verdubbeldaad 42: Geef je oude bril een tweede leven
Margriet doet mee aan verdubbeldaad 13 (in 30 dagen 30 spullen wegdoen) en kwam een paar oude brillen tegen: "Ik bewaar altijd 1 oude bril, sterkte is wel anders dan mijn nieuwe, maar voor het geval dat ik hem nodig heb. Mijn andere oude brillen en losse glazen gaan naar de opticien. Via hun komen ze bij mensen in Afrika(?) die er dat weer beter mee kunnen zien. Jij draagt zelf geen bril, maar misschien zijn er wel andere volgers die deze daad kunnen verdubbelen." De Verdubbeldame wist te achterhalen dat non-profit organisatie eyeClarify oude, gebruikte brillen inzamelt en daarmee internationale oogkampen organiseert voor diegenen die zelf geen bril kunnen betalen. Door het hele land zijn inzamelpunten. Wie heeft oude brillen te geef en verdubbelt mee? 

Verdubbeldaad 43: Neem een maand lang geen enkel plastic tasje aan
Lovely Tough Cookie schrijft: "Is het een idee om als verdubbeldaad te doen dat ik standaard alle plastic tasjes bij een winkel weiger? Ik doe dit al zoveel mogelijk en jij denk ik ook, maar soms wil ik nog weleens een boodschappentas vergeten. Daar wil ik dus meer op gaan letten." Zij heeft besloten nu standaard een opgevouwen plastic tas of een opvouwbare boodschappentas in haar handtas te bewaren. De Verdubbeldame neemt bijna nooit plastic tasjes aan, maar ‘bijna nooit’ is nog nét geen ‘nooit’. Zij vindt het wel leuk om hier een uitdaging van een maand van te maken. Wie neemt nu nog wel eens een tasje aan maar wil dat ook een maand lang vermijden? 

Verdubbeldaad 44: Stuur via Amnesty een ansichtkaartje naar een gewetensgevangene
Mensenrechtenactivisten en gewetensgevangenen voelen zich gesteund als zij groetenkaartjes ontvangen. Zo weten zij dat anderen met hen meeleven en zich inzetten voor hun vrijlating. Een gevangene met kaartje een hart onder de riem steken was nog nooit zo’n kleine moeite, want zo’n kaartje schrijf je gewoon online. Amnesty zorgt ervoor dat je kaart wordt gedrukt en verzonden. De Verdubbeldame kwam het initiatief tegen op internet en tipte Marianne (die ook schrijft voor Greenpeace en Milieudefensie). Marianne stelde prompt voor er een verdubbeldaad van te maken. Bij deze! Wie verdubbelt mee?

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de 40 vorige acties zijn natuurlijk nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Zelf een andere goede daad bedacht? Laat maar horen! Dien je verdubbelverzoek hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken voldaan gaat worden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...