zaterdag 20 juli 2013

De Verdubbeldame hergebruikt dubbele ansichtkaarten (93)

Kaarten. Je zet ze een poosje op de kast of hangt ze aan het prikbord, tot ze op een dag in de papierbak belanden (nadat je natuurlijk de postzegels er afgeknipt hebt om op te sparen voor verdubbeldaad 61). Of... je geeft ze een nieuw leven als boekenlegger, enkel kaartje of kunstwerk!

Het verdubbelverzoek

Re-saar-cle schreef de Verdubbeldame:
"Voorstel voor een verdubbelactie: als je verjaardagskaartjes, kerstkaartjes, wat-dan-ook-kaartjes krijgt die open te vouwen zijn, dan schrijven mensen meestal niet op de achterkant van de illustratie. Je kan de fijne tekst er dus afknippen (en eventueel bijhouden), maar je kan vooral die illustratie opnieuw als kaartje gebruiken! Minder afval, hoera!" 
Enkele weken eerder droeg Jocyta een soortgelijke recycle-actie aan. Zij hergebruikt de onbeschreven kant ook, maar voor een ander doel:
"Hier ligt een stapel ontvangen aan een kant beschrevengen dubbele kaarten. De onbeschreven kant wil ik in stroken snijden en in geleende boeken stoppen. De volgende lezer vindt een mooie boekenlegger. Verdubbeldaad?" 
Boekenleggers en kaartjes

De Verdubbeldame had toevallig een paar dubbele kaarten liggen, en vormde deze om tot boekenleggers en kaarten. Vier ervan gingen meteen al op de post.


De mooie verjaardagskaart van ome Piet werd rigoureus met een stanleymes in tweeën gedeeld. De hoekjes rondde de Verdubbeldame met een schaartje af. De leggers met vogeltjes en bloemen passen goed bij de doorgeefboeken '29 Geschenken' en '29 Gifts'. De boeken gingen richting Bianca en Welmoed, om vervolgens verder te kunnen reizen door Nederland als voorbereiding op de 29-Day Giving Challenge van november (verdubbeldaad 92).

De kaart bij de douchekop heeft al een heel leven achter zich. Hij begon als plaatje in een boek met prachtige foto's van Steve McCurry (bekend van het Afghaanse meisje). Dat boek kocht de Verdubbeldame in Pakistan. Nadat veelvuldig doorgebladerd te zijn en daarna in het verdomhoekje van de boekenkast te hebben gestaan, had de Verdubbeldame alle bladzijdes losgesneden. Van een stuk of twintig foto's maakte de Verdubbeldame kaarten, die ze haar moeder ooit in een zelfgemaakte postmap cadeau deed. Na het overlijden van haar moeder bleven de overgebleven kaarten bij de stiefvader, die er vorige week eentje naar de Verdubbeldame opstuurde, ter ere van haar verjaardag. En nu gaat de onbeschreven helft naar Noa.

Noa 'won' de give away van de Verdubbeldame. Een makkelijke overwinning, want zij was de enige die reageerde. Om het verdubbelen van verdubbeldaad 87 te vergemakkelijken bood de Verdubbeldame haar Koperen Kop aan: een mega-besparende douchekop, die maar 4,5 liter per minuut doorlaat.

En tenslotte: het kaartje dat de Verdubbeldame bij haar Duitse Vegan Package vond (verdubbeldaad 85) werd versneden tot boekenleggertje. Dat paste prima bij een pakketje met verantwoorde tijdschriften dat richting een (hoogzwangere en daarmee relatief huisgebonden) medeblogger gaat.

Kostenloze boekenleggers, kostenloze kaartjes... en kostenloze postzegels! Een lieve medeblogster stuurde de Verdubbeldame onlangs een strip postzegels om in te zetten bij verdubbeldaden. De Verdubbeldame maakte er dankbaar gebruik van om de doorgeefboeken en douchekop te kunnen versturen.

Verdubbelaars

De nieuwe verdubbeldaden staan pas net een dag online, dus potentiële verdubbelaars hebben nog niet veel tijd gehad om zich te melden. Johmar was er wel snel bij: "verdubbeldaad 93 ga ik ook doen gelukkig dat je met weinig geld tot je beschikking toch een bijdrage kunt leveren aan een betere samenleving." Zo is het maar net!

Joke postte een prachtige foto van hoe zij oude kaarten een kunstig nieuw jasje geeft, ongetwijfeld mooier dan het origineel ooit was! Kijk maar:


Lin liet weten dat ze de actie zeker zal onthouden als er weer eens dubbele kaarten bij haar binnenkomen.

Wie heeft er nog andere ideeën voor creatief hergebruik? En wie verdubbelt door ook minimaal één kaart te hergebruiken?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...