donderdag 18 juli 2013

De Verdubbeldame swapt twee Vegan Packages (85)

Een gezonde brownie van rauwe cacao, mango-chili boterhamspread, en zoete chips van amandelschaafsel. Dankzij haar 'swap partners' Marieke en Christina kan de Verdubbeldame ongegeneerd snoepen van deze bijzondere en puur plantaardige lekkernijen.

Het verdubbelverzoek

Firma Fluitekruid liet de Verdubbeldame kennismaken met het fenomeen Vegan Package Swap, waarvoor ze zichzelf had opgegeven:
"Je wordt gekoppeld aan iemand in een ander land en stuurt elkaar een veganistisch pakketje op met producten uit je land." 
Deelnemers versturen en ontvangen een pakketje met een waarde van 15 euro (excl. porto). Of de Verdubbeldame ook mee wilde doen? Natuurlijk!

Update september: Firma Fluitekruid schreef ook een stukje over haar pakketuitwisseling.

Swap 1

De Verdubbeldame koos om een pakketje te ruilen met iemand binnen Europa, om de verzendkosten enigszins in de hand te houden. Ze registreerde zich op de site en wachtte tot ze begin juli de oproep kreeg om zich voor de swap van juli aan te melden. Op de facebookgroep zag ze dagelijks foto's langskomen van prachtige pakketten die op de plaats van bestemming waren aangekomen. Dat smaakte naar meer!

En toen kwam er bericht. Met een naam en een adres... in Rotterdam? De Verdubbeldame bleek gekoppeld te zijn aan stadsgenoot Marieke! Marieke en zij besloten dat ze het wel grappig vonden, voor elkaar een pakketje maken en afspreken om dat 'live' uit te wisselen. De Verdubbeldame ging direct aan de slag om producten te verzinnen en te vinden die de swap partner vast nog niet kende. Dat was zo leuk om te doen dat ze nauwelijks kon stoppen. Gluten- en suikervrij, was Mariekes wens. Dit was de vangst:


Veganistische kaas, Iraanse lavashak (zoetzuur lapje van 100% fruit), nigellezaad (van dat zwarte zaad dat je bovenop Turks brood vindt, heerlijk in Indiaas-achtig eten), 'handgemaakte' kruidenthee van gehandicapteninstelling Camphill Orion, Afghaanse paarse moerbeien, een zakje gerookt paprikapoeder (geeft een heerlijke rook/barbecuesmaak aan het eten), Indiase kala namak (zwavelhoudend zwart zout dat verrekte veel naar ei smaakt), drie rauwe repen, gevriesdroogde aardbeien, goddelijke groentechips, een potje met Iraanse adjil-e shur (mix van noten en watermeloenzaden in een zurig jasje) en een pak glutenvrije pasta met dierfiguurtjes.

Vorige week troffen Marieke en de Verdubbeldame elkaar in een Rotterdams café om thee te drinken en pakketten uit te wisselen.

De Verdubbeldame vond de volgende heerlijkheden in haar pakket: havermuesli, rijstcrackers met zeewier, de goddelijke groentechips (die dus meer fans heeft), en vier verleidelijke rauwe bars. De bars overleefden het precies twee dagen...


Swap 2

Omdat het de Verdubbeldame ook wel spannend leek om een pakketje uit het buitenland te ontvangen, gaf zij gehoor aan de oproep van de organisatoren die nog enkele Duitsers probeerden te koppelen. Voor Christina uit Bochum stelde ze het volgende pakket samen:


Zeewierchips, blauwe muisjes (de roze zijn niet veganistisch), crunchy speculoospasta, Afghaanse noql (onweerstaanbare versuikerde amandelen met een vleugje rozenwater), gevriesdroogde perzik, drie zakjes thee uit eigen collectie, mix voor veganistische spelt-/teffpannenkoeken, en wederom twee lappen Iraanse lavashak, een zakje kala namak zout en een zak groentechips. En een kaart waarin de Verdubbeldame in haar beste Duits uitlegde wat het allemaal was en hoe de pannenkoeken moeten worden gebakken. Bij het postkantoor bleek het pakket net iets meer dan 2 kilo, wat de portokosten bijna verdubbelde. Ze besloot het pakket open te maken en de zak noql gedeeltelijk te legen. Een bodempje ging naar Duitsland, de rest mee naar huis. 1995 gram woog het nieuwe pakket. Und Tschüss!

Uit Duitsland ontving ze een (op verzoek tarwe- en suikervrij) verrassingspakket met drie broodsmeersels, tomatenmaisrolletjes, drie repen van gedroogd fruit, een flesje eco-doucheschuim, falafelmix, in agavesiroop geroosterde amandelschaafsel en het tijdschrift 'Kochen ohne Knochen'. De helft is al op, natuurlijk.

Of de Verdubbeldame nog eens mee doet? Goodies verzamelen en een pakket samenstellen vond de Verdubbeldame haast nog leuker dan een spannend pakje ontvangen, en ze heeft hierdoor wat leuke nieuwe adresjes ontdekt: Heavenly Cupcakes waar ze de pannenkoekenmix en de net-echte plakken nepkaas kocht, een Surinaamse toko aan de Vierambachtslaan die kala namak verkocht, en een Afghaanse kruidenwinkel in de Leidse Haarlemmerstraat waar het gerookte paprikapoeder (aanrader!) en de noql vandaan kwam. Een prijzige hobby is het wel, vooral als er portokosten bovenop komen. Niet iets voor iedere maand dus, maar de Verdubbeldame gaat in de toekomst zeker nog eens meedoen.

Verdubbelaars

Er hebben zich nog geen verdubbelaars gemeld, maar beslissen om een maandje mee te doen kan op elk moment. Welke typisch Nederlandse producten zou jij in het pakket stoppen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...