woensdag 29 januari 2014

De Verdubbeldame onder vuur

Een eeuwigheid geleden nomineerde blogster Avonturijn de Verdubbeldame voor een Liebster Award, een aanmoedingsprijs die van blogger op blogger kan worden doorgegeven. De voorwaarde om zo'n denkbeeldige wisselbeker op de schouw te mogen zetten is het beantwoorden van een lijstje persoonlijke vragen. Diezelfde eeuwigheid geleden beloofde ze Avonturijn dat ze de elf vragen zou beantwoorden. Met schrik bedacht ze deze week dat ze dat nog steeds moest doen. De Verdubbeldame maakte er meteen werk van, of eigenlijk: ze liet het woord aan haar alter ego Marije.

1. Wat is je guilty pleasure op muziekgebied?
"Oh, breek me de bek niet open, ik heb genoeg foute muziek in mijn luisterrepertoire. Wat dacht je bijvoorbeeld van Elly en Rikkert (of in een nog ergere variant met zingende kindertjes). Of van een achterhaald socialistisch strijdlied. De Kelly Family. Of van veel te gladde Iraanse popmuziek. Van een dramatisch musicalliedje. Een opname van mezelf. Van veel te blij gehups in fantasietaal, of juist van boze herrie. Ik kan me enorm verkneukelen als ik in een drukke trein naar onmogelijke muziek zit te luisteren op mijn mp3-speler, en de mensen om me heen dat allemaal niet weten. En thuis is er niets heerlijker dan luid meegalmen met een mantra, of bij Afghaanse atan-muziek een volksdansje door de woonkamer te cirkelen. Via mijn clienten leerde ik een aantal ontzettend oubollige Hollandse liedjes die ik stiekem heel aanstekelijk vind." 

2. Welk boek heeft het meeste indruk op je gemaakt?
"Deze vraag beantwoorden bleek lastiger dan ik dacht. Ik kan veel boeken noemen die een enorme indruk maakten op het moment dat ik ze las. Wat er een paar maanden later van over is, is een gevoel van: "O ja, er was iets met dat boek," maar de precieze inhoud ben ik dan kwijt. Bij "O ja, er was iets met dat boek" denk ik bijvoorbeeld aan 'Der Weltenwanderer' van Gregor Sieböck, een Oostenrijkse jongen die aan de universiteit onderzoek deed naar duurzame energie, maar constateerde dat de onderzoeksresultaten nooit leidden tot daadwerkelijke duurzame aanpassingen. Hij zegde zijn baan op en trok er op uit om drie jaar over de wereld te wandelen, om in de praktijk zijn boodschap van een eenvoudig en duurzaam leven uit te dragen. Het verst dat ik ooit heb gelopen is van Zoetermeer naar Delft, maar toen ik het boek las wilde ik niets liever dan ook de wereld over wandelen. Ik heb sowieso iets met boeken van mensen die uit het normale leven losbreken en idealistische experimenten aangaan. Een jaar leven zonder geld, een jaar CO2-neutraal, een jaar streven naar optimaal geluk, een jaar lang ja zeggen tegen alles wat op je pad komt, etcetera. Maar bij "boek dat indruk gemaakt heeft" denk ik eigenlijk meer aan boeken die me echt in beweging gebracht hebben. Toen ik als tiener 'Hoe komen kringen in het water' en 'Het beste voor de aarde' las, van rasanarchisten en -veganisten Rymke Wiersma en Weia Reinbout, werd ik spontaan veganist. Ook 'The Artist's Way' van Julia Cameron heeft grote indruk gemaakt, omdat ik het intensieve twaalfweekse programma om je eigen creativiteit en scheppende kracht tot leven te wekken in een groepje heb doorlopen; een magische ervaring die nog lang nasudderde."


3. Wie of wat is je grootste inspiratie?
"Pfiew, het leven zelf? Dat vind ik een te lastige vraag. Tegenwoordig haal ik mijn meeste informatie, dus ook inspiratie, van internet. Bij de Verdubbeldame laat ik me natuurlijk inspireren door de mensen die verdubbelverzoeken indienen, en me op die manier aanzetten iets te doen wat ik misschien uit mezelf niet gedaan zou hebben."

4. Wat is je grootste trots in het leven?
"Ook al zo’n lastige vraag. Ik denk dat ik er het meest trots op ben dat ik meerdere keren in mijn leven keuzes heb gemaakt die niet vanzelfsprekend waren, maar die er wel voor hebben gezorgd dat ik onvergetelijke avonturen heb beleefd en dat ik heb mogen ontdekken waar mijn passies liggen."


5. Op welk zelfgemaakt item ben je het meest trots?
"Hmm, op een paar heel verschillende dingen. Op mijn afstudeerscriptie 'Roots and routes: Questions of home, belonging and return in an Afghan diaspora' waar ik mijn ziel en zaligheid inlegde, en waar ik een scriptieprijs en promotieplek mee in de wacht sleepte. Op enkele van deze tekeningen. En natuurlijk op mijn blog De Verdubbeldame en voorganger Roerend Goed."

 
6. Is er iets wat je al heel lang wilt doen, maar er nog altijd niet van is gekomen?
"Na die jarenlange specialisatie op Afghanistan (zie vraag 5) zou ik toch erg graag Afghanistan eens met eigen ogen willen zien. Of Tajikistan, waar ze ook een Perzisch dialect spreken. Of allebei de landen. Verder verlang ik juist vaak terug naar plekken waar ik al eens eerder geweest ben, en dingen die ik al eerder gedaan heb. Wat zou ik graag terug willen naar het tehuis voor gehandicapten Darul Sukun in Pakistan waar ik ooit al zeven prachtige maanden meewerkte. En naar Friedensdorf, een revalidatiecentrum in Oberhausen vol zwaargewonde en zieke kinderen uit crisis- en oorlogsgebieden waar ik eerder een paar maanden trainee was. Of weer eens kind aan huis worden in een asielzoekerscentrum om met de kinderen te knutselen. Maar eigenlijk wil ik dan gewoon terug in de tijd om dezelfde periode nog eens te herbeleven. Een willekeurige greep uit dingen die ik ook nog wel eens zou willen doen, maar niet heel per se: een reincarnatietherapiesessie ondergaan, zingen in een mantramuziekgroep, gastgezin zijn voor katten die gesocialiseerd moeten worden, naar Santiago de Compostella lopen, en mijn trekzak leren bespelen."


7. Waarvan geniet jij het meest?
"Ik wilde eerst schrijven: van vrije tijd. Maar juister is: van vrije tijd in het vooruitzicht. Een lege agenda, die maakt dat alles nog mogelijk is."

8. Kies zelf een guilty pleasure die je met ons wilt delen.
"Iets lekkers in één keer opeten. Heel lang en heel heet douchen. Op vakantie iedere dag in bad omdat er een bad in het huisje zit. Loszittende velletjes van mijn vingers en voeten trekken. Mijn vriend betrappen als hij in zijn neus zit te peuteren. Zelf in mijn neus peuteren zonder dat mijn vriend het doorheeft. Een wind laten, in mijn hand opvangen en dan besnuffelen. Tot diep in de nacht opblijven. De hele dag mijn pyjama aanhouden zonder dat iemand het merkt. Goede Tijden Slechte Tijden kijken via RTLGemist. In de auto zitten en me laten rijden. Pas de afwas doen als al mijn servies en bestek op is. Dagenlang kluizenaartje spelen. Doen alsof ik niet thuis ben als er wordt aangebeld. Oude bekenden en klasgenoten googlen. Mezelf googlen."


9. Van welk seizoen hou je het meest?
"Ik heb niet echt een seizoen dat er met stip uitspringt. Als ik per se moet kiezen, neem ik de lente."

10. Hou je het meest van de ochtend, de middag of de avond?
"De avond. De avond duurt bij mij vaak tot diep in de nacht. De ochtenden zijn daarom minder prettig, tenzij ik die in bed mag doorbrengen."

11. Wat is je lievelingskostje?
"Een echt lievelingskostje heb ik niet, maar ik hou bijvoorbeeld erg van vers brood met een knapperige korst. Turks brood met sesamzaad en uienzaad erop, belegd met jonge kaas. Ook een guilty pleasure, want witbrood en zuivel wil ik eigenlijk niet eten. Vorige week had ik opeens per ongeluk heel lekker gekookt, zomaar van restjes. Het zag er niet zo smakelijk uit, maar smaakte hemels. Een pompoencurryrijst. Vandaag probeerde ik hem weer te maken, maar hij was lang zo lekker niet. Ik hou ook van nostalgievoedsel dat herinneringen terugbrengt. Smaken en geuren kunnen dat heel goed. Als ik in Duitsland kom moet ik eerst een Laugenbrezel, en ik denk ook met weemoed terug aan de dikke chapati's met de donkergroene kwak linzenbrij die in de enorme eethal van de Golden Temple in het Indiase Amritsar gratis werd uitgeserveerd."

 
Is er een vraag die jij de Verdubbeldame of Marije altijd al had willen stellen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...