zaterdag 15 maart 2014

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 146 t/m 151

Vorig jaar was het vaste prik op de vrijdag: de Verdubbeldame maakte een rijtje nieuwe 'verdubbeldaden' bekend. Deze 'goede daden' of acties verrichtten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers konden zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Sinds 2014 staat het verdubbelen op een wat lager pitje. De Verdubbeldame maakt nog maar af en toe nieuwe 'verdubbeldaden' bekend, en ze kan ook niet meer op elk verzoek ingaan.

De Verdubbeldame is al druk doende de Verdubbeldag op 10 mei te organiseren, maar vindt het ook de hoogste tijd voor een nieuw lijst acties. En dan maar meteen een flinke lijst, hou je vast!


Verdubbeldaad 146: Help padden veilig over te steken (Carmen)
De Verdubbeldame kreeg een mailtje van Carmen over de paddentrek: "Rond deze tijd van het jaar trekken padden, kikkers en salamanders massaal van hun winterverblijf naar sloten en andere wateren om zich voort te planten. Onderweg worden er heel veel doodgereden door het verkeer. Daarom zijn er in veel plaatsen vrijwilligers actief om de beestjes veilig naar de andere kant van de weg te brengen. Ikzelf ben in mijn woonplaats gestart met het organiseren van de 'paddentrek': 17 vrijwilligers helpen! Misschien kun je ook een of meer avonden helpen bij jou in de buurt? Zie www.padden.nu. De paddentrek duurt tot begin april." De Verdubbeldame beloofde mee te helpen indien er bij haar in de buurt een paddenactie zou worden georganiseerd. Navraag leverde nog niet veel op ("De padden organiseren hier hun eigen paddentrek," antwoordde een snuggere Rotterdammert), maar mocht ze toch in Rotterdam een georganiseerde actie tegenkomen dan doet ze mee. Wie helpt ook in zijn of haar buurt padden de weg over te steken?
Huidig aantal verdubbelaars: 0

Verdubbeldaad 147: Haak een vierkantje van een granny square om daklozen te steunen (Leni)
Van Leni kreeg de Verdubbeldame een creatief verzoek: "Graag wil ik een verdubbel verzoek insturen. In het Ref. Dagblad stond zaterdag 1 maart een oproep om een vierkantje (granny) te haken en zo met elkaar genoeg lapjes aan te leveren om er een deken van te maken tbv St. Ontmoeting te Rotterdam." Stichting Ontmoeting biedt vanuit christelijke naastenliefde professionele hulp aan dak- en thuislozen. Zelf ging Leni al enthousiast aan de slag: "Ik had zelf nog nooit zo'n vierkantje gehaakt, maar zie daar: 'k ben al aan m'n vierde bezig! Het is bijna verslavend." De Verdubbeldame moest bij Leni opbiechten dat ze nooit heeft leren haken. Ze wil het graag leren, maar op zo’n korte termijn gaat dat vast niet lukken. Wie wel wil en kan meedoen kan het krantenartikel met het patroon en het verzameladres hier downloaden, of op verzoek toegemaild krijgen door de Verdubbeldame. De lapjes moeten voor 4 april worden opgestuurd, zodat vrijwilligers er mooie dekens van kunnen maken.
Huidig aantal verdubbelaars: 3 (Mmiirraah, Marijke, Merel) 

Verdubbeldaad 148: Ondersteun de bezwaarprocedure tegen octrooi op zaden (Marianne)
Marianne mailde de Verdubbeldame met een vlammend betoog, dat zij helemaal zal weergeven: "Lang niet alle petities die ik onderschrijf stuur ik in als verdubbeldaad, maar voor deze wil ik toch graag wat extra aandacht vragen. Een groot bedrijf heeft onlangs het octrooi verworven op een bepaalde eigenschap van de paprika. Echt te belachelijk! Alsof een paprika een uitvinding is! Dat is het niet, en tot dusver mochten boeren en telers dus gewoon vrij omgaan met het veredelen van zaadjes, hun eigen zaad gebruiken voor het kweken van – in dit geval – paprika’s, etc. Nu kan dat dus niet meer voor een bepaald soort. Als dit zomaar toegestaan wordt (en het is al vaker gebeurd, las ik) is het hek van de dam: het betekent dat op den duur al het zaad van alle groenten en fruit in handen komt van grote bedrijven, en dat die ermee kunnen doen wat ze willen… Boeren mogen dan niet meer hun eigen zaad gebruiken, maar moeten het kopen van een bedrijf. Het is dan immers het 'eigendom' van dat bedrijf. Hoe krom is dat? De natuur is niet iemands eigendom! Wat er dan nog overblijft van gezonde, biologische voeding laat zich raden… Het Europees Octrooi Bureau schijnt – huh?- betaald te krijgen voor de octrooien die het verstrekt – dus heeft er belang bij om nog meer multinationals van het eigendomsrecht op zaad te voorzien. Een heel gevaarlijke ontwikkeling lijkt me, en ik ben dan ook blij dat Bionext (ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding) een bezwaarprocedure is begonnen. Je kunt op twee manieren dit initiatief ondersteunen: de petitie ondertekenen en/of een gift overmaken, want zo'n procedure is hartstikke duur. Ik heb zelf beide gedaan omdat ik dit heel belangrijk vind, maar wil uiteraard niemand op kosten jagen (is ook niet de bedoeling van het verdubbelen). Een handtekening helpt ook al! OK, dit waren allemaal mijn eigen woorden. Voor een heldere, uitgebreide uitleg en meer info: klik" De Verdubbeldame tekende. Wie steunt het initiatief ook?
Huidig aantal verdubbelaars: 8 (de Verdubbeldame, Mmiirraah, Johmar, Kim, Luna, Joke, Jocyta, Jelena) 

Verdubbeldaad 149: Bezorg een kind schoon drinkwater door van je mobiel af te blijven (Mirjam)
Wereldwijd zijn er 768 miljoen mensen die geen toegang hebben tot zuiver drinkwater. Unicef verwerkte de dubbele betekenis van het woord 'tap' (water uit de kraan, en tikken op je telefoonscherm) tot een campagne. Via de 'Tap Project'-site activeer je de app en vervolgens blijf je zo lang mogelijk van je mobiel af. Voor elke tien minuten dat je je scherm niet aanraakt spaar je één dag schoon drinkwater voor een kind in nood. Sponsoren van Unicef betalen voor alle minuten die mensen meespelen. De Verdubbeldame heeft een semi-antieke mobiele telefoon zonder internet die ze bovendien al nauwelijks aanraakt, dus zelf meedoen gaat niet. Wie doet wel met Mirjam mee?
Huidig aantal verdubbelaars: 5 (Sabina, Kim, Luna, Bob, Jelena) 

Verdubbeldaad 150: Bied een couchsurfer een slaapplek (Tanya)
Vandaag hoorde de Verdubbeldame van Tanya: "Mijn voorstel is om een couchsurfer te hosten! Je hebt een grote community, www.couchsurfing.org, waar je mensen kunt vinden die vanuit andere landen Nederland komen bezoeken en een slaapplek nodig hebben. Ik heb zelf al 2x gecouchsurfd in Boedapest en Oslo en dat was een super ervaring, dus ik wil graag iets terugdoen!" De Verdubbeldame heeft zelf via een gelijksoortig netwerk eens overnacht bij iemand in Groningen. Ze belooft zich in te schrijven op de Couchsurfsite en minimaal eenmaal een slaapplek aan te bieden.
Huidig aantal verdubbelaars: 2 (de Verdubbeldame, Mmiirraah)

Verdubbeldaad 151: Stel de situatie van Javaanse dierentuindieren aan de kaak (Mirjam)
In de Surabaya Zoo op het Indonesische Java zijn de leefomstandigheden voor dierentuindieren ronduit stuitend. Dieren overlijden vanwege een gebrek aan voedsel en zorg, veroorzaakt door corruptie en machtsstrijd. Change.org schreef een brief aan de Indonesische autoriteiten en rechterlijke macht met het verzoek zich met de situatie te bemoeien. De brief is middels een petitie te ondertekenen. Mirjam vroeg de Verdubbeldame om te tekenen. Wie tekent ook?
Huidig aantal verdubbelaars: 9 (de Verdubbeldame, Mmiirraah, Johmar, Luna, Joke, Bob, Marrie, Franca, Jocyta) 

Wil je meeverdubbelen?
Laat hieronder weten welke actie jij wilt meeverdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'Comments' als je geen reactieformulier ziet). Ook een groot deel van de 145 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in.

Welke verzoeken kwamen nog meer binnen?
In 2013 probeerde de Verdubbeldame op elk actieverzoek in te gaan. In 2014 is dat qua tijd niet meer haalbaar. Vandaar dat ze er soms voor kiest verzoeken links te laten liggen, ook al betreft het leuke en goede acties. Door ze hier te noemen hoopt de Verdubbeldame dat anderen er toch mee aan de slag willen gaan:

- De Verdubbeldame kreeg van Marlies een verzoek waar ze meteen kippenvel van kreeg: "Hee Verdubbeldame, ik heb een leuke voor je: koud douchen! Het schijnt erg goed voor je gezondheid te zijn èn je bespaart energie. Zelf sjoemel ik een beetje: ik begin gewoon lekker warm en draai dan de kraan steeds een beetje kouder, totdat hij op de koudste stand staat. Even wennen, maar eigenlijk best lekker! Je zou het een weekje kunnen doen, maar een maand mag natuurlijk ook... Misschien wen je er wel aan!" Marlies liet zich inspireren door Wim Hofman, alias de IJsman: "Dat is echt een supergezonde bikkel en die zweert erbij!"

- K.Erstster wilde de Verdubbeldame uitdagen om te stoppen met het gebruik van shampoo en om net als zij te proberen, zoals dat heet, 'no poo' te gaan: "Toen ik vorig jaar circa een half jaar lang geen zeep heb gebruikt voor het wassen van mijn haar ging dat na een aanloopperiode best heel goed, het beviel gewoon en mensen gaven me vaker dan anders complimentjes over het mooie volume in mijn prachtige rode haar (…) Het kan dus echt wassen met water en verder niets, durf je het aan?" De Verdubbeldame besloot zichzelf die vervelende gewenningsperiode voorlopig niet aan te doen, nadat een eerdere poging was gestrand. De komende maanden reist de Verdubbeldame door het land om interviews af te nemen met hoge ambtenaren en directeuren, en het idee om daar met een vette kop aan te komen zetten spreekt haar niet zo aan. Ze is het afgelopen jaar haar haar al wel minder vaak gaan wassen (verdubbeldaad 30) en stapte compleet over op ecologische shampoo en conditioner; tegen het gebruik daarvan heeft ze eigenlijk geen principiële bezwaren. Maar ooit in haar leven zal ze heus nog eens een 'no poo'-poging wagen!

- Mirjam reisde laatst met de trein, en haar kaartje werd niet afgestempeld: "Nou kreeg ik een briljant idee (beetje jammer dat ik dit idee pas een dag later kreeg, maar goed): een niet-afgestempeld kaartje is nog geldig! Dat had ik op de automaat kunnen plakken! Dat ga ik de volgende keer dus doen. Doe je mee? En lieve NS, dit is geen fraude, dan moet de conducteur mijn kaartje maar komen stempelen. Zo. :)" De Verdubbeldame reist altijd met haar OV-chipkaart maar beloofde Mirjam om af en toe voor een retourreisje weer eens een papieren treinkaartje te kopen om dit verzoek uit te kunnen voeren. Ook wees ze Mirjam op de facebookinitiatief 'Treinkaartjes delen'.

- Ook Sandra wendde zich tot de Verdubbeldame: "Help je ook zonnebrandcreme en petjes ed voor Afrikaanse albino kinderen: afrikaansealbinos.nl verzamelen? Om zo hun witte huid te beschermen tegen de felle zon." Een hele goede actie! De site bekijkende kon de Verdubbeldame echter alleen ontdekken dat er gevraagd wordt om geldelijke donaties, of om donaties in de vorm van flessen zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Vanwege de benodigde financiële investering (en natuurlijk vanwege een overdaad aan andere verdubbelverzoeken) besloot de Verdubbeldame hier zelf niet aan mee te doen. Maar neem vooral een kijkje op de site!

- Verder kreeg ze verzoeken binnen die te maken hebben met recycling van afvalmaterialen. Daarover maakt ze binnenkort een recycling-special! Ook een leuke creatieve 'Random acts of kindness'-actie komt binnenkort nog aan de orde. En dan hoopt ze dat ze verder geen aangemelde acties vergeten is?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...