woensdag 23 april 2014

Het Verdubbeldag-programma online!

De Verdubbeldame nodigt je op zaterdag 10 mei in Rotterdam uit voor een heuse 'Verdubbeldag'. Tijdens deze doe-dag vol ontmoetingen en praktische inspiratie ontdek je hoe je op een leuke, simpele manier iets kunt betekenen voor de wereld om je heen. Van 11:00 tot 17:30 staan er allerlei creatieve, sociale en duurzame workshops en activiteiten op het programma.

!!!Update 3 mei: Alle deelnemersplekken zijn inmiddels vergeven. Aanmelden kan helaas niet meer!!!

Sinds 2013 verdubbelt de Verdubbeldame de goede daden van anderen, en roept ze via haar website mensen op om ook met haar mee te doen. Hierdoor vormt zich een steeds grotere online community van 'verdubbelaars'. Deze verdubbelaars verrichten uiteenlopende acties om de wereld een beetje mooier te maken. Op 10 mei zal een selectie van de ruim 150 'wereldverbeterende' acties die op de Verdubbeldame-website de revue passeerden live te verdubbelen zijn. Het evenement staat open voor iedereen: site-volgers, wijkbewoners en allerhande (latente) wereldverbeteraars. Ook kinderen zijn van harte welkom.

De Verdubbeldag vindt plaats in woongemeenschap Centraal Wonen de Banier in de Rotterdamse Agniesebuurt. De dag heeft zich aangesloten bij de Geluksroute die dat weekend door Rotterdam centrum plaatsvindt. Hieronder vind je het programma van de Verdubbeldag. Kom je ook?

 

Programma


11:00 - 11:30 Welkom
Inloop met koffie, thee en limonade.
Inzameling van ingredienten en overtollig voedsel uit ieders (koel)kasten voor de vegetarische (No) Waste Lunch.

EERSTE WORKSHOPRONDE:

11:30 - 12:30 Zelf cosmetica maken
Door: Liesbeth en Amy van de Zero Plastic Week
In deze workshop kom je meer te weten over de Zero Plastic Week: de week van 9 tot 15 juni waarin honderden deelnemers geen nieuw plastic kopen. Ook leer je een eenvoudig proefje om te achterhalen of je cosmetica plastic bevat (wil je je eigen verzorgingsproduct testen; neem het dan mee!). In honderden verzorgingsproducten als scrubs, tandpasta, shampoo, lipgloss en mascara blijken kleine stukjes plastic te zitten. Een groot deel van deze microbeads komt uiteindelijk terecht in de zee. Veel milieubelastende verzorgingsproducten zijn eenvoudig te vervangen door zelfgemaakte, natuurlijke alternatieven op basis van bijvoorbeeld kokosolie, baking soda, suiker of keltisch zeezout. Tijdens de workshop mag je lekker met die ingredienten experimenteren. Kleine potjes om de eigengemaakte deo, tandpasta of scrub in te doen zijn welkom.
Voor volwassenen. Kinderen kunnen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. 

11:30 - 12:30 Tekeningen strooien
Door: FotootjeVandaag
Om wat vrolijkheid de wereld in te sturen maakt FotootjeVandaag graag strooitekeningen: tekeningen die ze op onverwachte plekken achterlaat of cadeau geeft aan anderen. Onder begeleiding van FotootjeVandaag maak je kleine kaartjes met vrolijke tekeningetjes erop. Je kunt deze 'random art of kindness'- kaartjes bijvoorbeeld achterlaten in een bibliotheekboek, op het bankje van de bushalte, in een willekeurige brievenbus... of in de jaszak van een andere Verdubbeldag-bezoeker.
Voor volwassenen en kinderen.    

11:30 - 13:00 (No) Waste Lunch koken
Door: Firma Fluitekruid 
Tijdens deze workshop ga je aan de slag om van alle door bezoekers meegebrachte kliekjes, restjes en wilde planten een lekkere, vegetarische no-waste lunch te koken. Leverancier van streekproducten Rechtstreex doneert overtollige groente en fruit, en via Kromkommer krijgen we spullen die biosuper Marqt niet meer kan verkopen. Het koken wordt begeleid door Firma Fluitekruid die graag lekkere maaltijden in elkaar draait van bijeengescharrelde kostjes (ze is een fervent marktjutter) en zelfgeplukte wilde planten.
Voor volwassenen en max. 4 kinderen.

KORTE WORKSHOP OF PAUZE, AANSLUITEND LUNCH:

12:40 - 13:00 Schaterlach-workout
Door: Marieke van Lachen zonder Reden / Laagdrempelige lachclub
Lachen zonder Reden, dáár word je vrolijk van! Marieke is gecertificeerd lachdocent, en weet uit ervaring dat lachen zonder reden gezond is en stress-verlagend werkt. Lachen brengt mensen dichter bij elkaar, en maakt vrolijk en blij. Kom het zelf ervaren in een schaterlachworkout van 20 minuten.
Voor volwassenen.

13:00- 14:00 (No) Waste Lunch
Een vegetarische lunch, bereid van meegenomen en gedoneerde ingredienten. Voorlopig menu: soep, brood en smeersels, salade, pannenkoeken.

TWEEDE WORKSHOPRONDE:

14:00 - 15:00 Schrijven met Loesje: Loesje-posters maken over maatschappelijke thema's
Door: Hanneke van Loesje/Vleugelmoer
Onverwachts duiken ze op in het straatbeeld; ze ontlokken een glimlach of laten je nadenken: Loesje-posters. Hoe komen die rake teksten tot stand? In deze workshop zul je het zelf ervaren. Hanneke heeft een jarenlange ervaring met het geven van Loesje-schrijfworkshops en weet precies hoe ze de creativiteit van een groep moet aanwakkeren. We maken teksten over maatschappelijke problemen en hun oplossingen. Van de leukste teksten worden digitale posters gemaakt.
Voor volwassenen en kinderen (13+).

14:00 - 15:00 Guerrilla gardening-bloemenzaadbommen maken 
Door: Leah van Bloemenpad
Word een 'guerrilla gardener' en breng de natuur de stad in! Met klei, aarde, compost en bijvriendelijk inheems bloemenzaad maken we zaadbommen: balletjes op zakformaat om braakliggende stukken grond om te toveren in een bloemenzee waar het voor de uitstervende bij goed toeven is.
Voor volwassenen en kinderen. 

14:00 - 15:00 Philemonne helpen met het inpakken van 'A Little Something'-craftdoosjes
Door: Philemonne 
Studente industrieel ontwerpen Philemonne bedacht een craft-pakketje dat dubbel een verrassing is: voor de eerste eigenaar is het een verrassing welke nieuwe en gerecyclede materialen hij of zij in het doosje aantreft. Met die materialen kan iets persoonlijks gecreëerd worden om vervolgens aan een ander te schenken, om te laten zien dat je om degene geeft. Het inpakken van al die doosjes is een flinke klus, en daarom gaan we haar helpen: met z'n allen is het vast zo gepiept!
Aangepast!!! Omdat er maar heel weinig inpakwerk te doen is, mag je de rest van de tijd zelf creatief aan de slag met de inhoud van het doosje! Leef je uit op de materialen en knutsel ‘a little something’ om een dierbare mee te verrassen. 
Voor volwassenen en kinderen (12+). 

14:00 - 15:00 Theaterimprovisatie: Wereldverbeteren voor dummies 
Door: Marije
Werk aan je vaardigheden en zelfvertrouwen als wereldverbeteraar in deze improvisatieworkshop. Als wereldverbeteraar en verdubbelaar kan je tegen allerlei lastige kwesties oplopen. Hoe los je deze op een effectieve manier – maar wel met een vette knipoog - op? Na een positieve oppepper gaan we nieuwe, originele toepassingen bedenken voor de oude, nutteloze spullen die we natuurlijk niet weg mogen gooien omdat we reuze begaan zijn met het milieu. Vervolgens buigen we ons over enkele (echte en gefingeerde) problemen waar de Verdubbeldame tegenaan loopt bij het uitvoeren van goede daden. Wat doet ze bijvoorbeeld als ze op straat bloemen staat uit te delen en iedereen met een boog om haar heen loopt? En hoe wordt ze bloeddonor als ze dat prikken maar doodeng vindt? En wat nou als die rolstoelgebruiker die ze wil meenemen op een wandeling daar helemaal geen zin in heeft? Ervaring met toneelspelen is niet nodig, lekker gek willen doen wel.
Voor volwassenen en kinderen.

KORTE WORKSHOP OF PAUZE

15:10 - 15:30 Schaterlach-workout
Door: Marieke van Lachen zonder Reden / Laagdrempelige lachclub
Lachen zonder Reden, dáár word je vrolijk van! Marieke is gecertificeerd lachdocent, en weet uit ervaring dat lachen zonder reden gezond is en stress-verlagend werkt. Lachen brengt mensen dichter bij elkaar, en maakt vrolijk en blij. Kom het zelf ervaren in een schaterlachworkout van 20 minuten.
Voor volwassenen.

DERDE WORKSHOPRONDE:

15:30 - 16:30 Het Kleine Oplossingen Spel om grote maatschappelijke problemen aan te pakken
Door: Elisa en Tessa van Crowd Effect
Crowd Effect daagt mensen uit om hun maatschappelijke problemen en oplossingen te omschrijven en te delen. Tijdens de Verdubbeldag wordt in groepjes het Het Kleine Oplossingen Spel gespeeld. Dit brengt je in een creatieve mindset om oplossingen te bedenken voor verschillende maatschappelijke problemen. Deze oplossingen vertaal je samen met de andere deelnemers direct in concrete kleine acties. De acties kunnen gedeeld via het Crowd Effect platform en social media. Hierdoor kan een klein goed daadje worden opgepikt en uitgevoerd door veel meer mensen en daarmee de impact krijgen die het verdient. Tijdens de Verdubbeldag is het Grote Problemen Boek van Crowd Effect te koop (19,95 euro, contant betalen). Dit boek is een unieke verzameling van openhartige en persoonlijke verhalen over problemen die om oplossingen; met onder meer verhalen van de Verdubbeldame en andere verdubbelaars.
Voor volwassenen en kinderen (9+).

15:30 - 16:30 Recycle art: Creatief met afvalmateriaal
Door: Margriet van Scrappen met Margriet
Lege blikjes en sappakken, nespressocupjes, plastic flesjes of dopjes: Margriet laat voorbeelden zien van wat je allemaal kunt maken van verpakkingen en andere materialen die doorgaans in de prullenbak verdwijnen. Margriet geeft in haar eigen atelier scrap-workshops, maar speciaal voor de Verdubbeldag verzorgt zij een creatieve workshop waarbij hergebruik van afvalmateriaal centraal staat. Ze leert je onder meer hoe je lege melk- en sappakken kan omtoveren tot leuke en originele portemonneetjes. Ook kan je een egeltje leren vouwen van een oud pocketromannetje, en een cadeautasje van gebruikt inpakpapier.
Voor volwassenen en kinderen.  

14:00 - 15:00 Schrijven met Loesje: Loesje-posters maken over maatschappelijke thema's
Door: Hanneke van Loesje/Vleugelmoer
Onverwachts duiken ze op in het straatbeeld; ze ontlokken een glimlach of laten je nadenken: Loesje-posters. Hoe komen die rake teksten tot stand? In deze workshop zul je het zelf ervaren. Hanneke heeft een jarenlange ervaring met het geven van Loesje-schrijfworkshops en weet precies hoe ze de creativiteit van een groep moet aanwakkeren. We maken teksten over maatschappelijke problemen en hun oplossingen. Van de leukste teksten worden digitale posters gemaakt.
Voor volwassenen en kinderen (13+).

DOORLOPENDE ACTIVITEITEN:

Doorlopend: Amnesty-brieven schrijven om gewetensgevangenen te steunen
De pen is een machtig wapen. Amnesty International zet het schrijven van brieven al jaren in als actiemiddel. We gaan brieven (over)schrijven aan machthebbers elders ter wereld waarin we pleiten voor de vrijlating van (gewetens)gevangenen, voor een menswaardiger behandeling van gedetineerden, eerlijke processen of toegang tot juridische hulp van gevangenen. Het kan zijn dat er  een bijdrage gevraagd wordt voor de wereldpostzegel die op de brief geplakt wordt. 
Voor volwassenen en kinderen (12+).

Doorlopend: Kaartjes knutselen en schrijven voor zieke kinderen
Van stichting Post voor Kanjers krijgen we de namen door van ernstig zieke kinderen die in het ziekenhuis verblijven en dolgraag vrolijke post ontvangen. De Verdubbeldame zorgt voor een tafel vol knutselmateriaal om mooie kaartjes te maken. Er wordt nog samenwerking gezocht met een stichting die contacten heeft met chronisch zieken en ouderen met eenzaamheidsproblematiek die ook erg graag een kaartje ontvangen.
Voor volwassenen en kinderen.  

Doorlopend: Mediaruilkast om meegebrachte boeken en dvd's te ruilen
Loop je boekenkast en dvd-stapel door op exemplaren waar je zelf niets meer mee doet, en ruil ze in voor spannende nieuw kijk- en leesvoer. Op de Verdubbeldag wordt een mediaruilkast ingericht waar je je eigen boeken en dvd's kunt neerzetten, en waar je kunt neuzen tussen de media die door anderen zijn meegenomen. Uitgeverij Genoeg doneerde 80 exemplaren van haar consumindertijdschrift.
Voor volwassenen en kinderen.   

Doorlopend: Handige draagtas maken van een oud t-shirt
Door: Frank en Amy van Zero Plastic Week
Neem je een oud t-shirt mee naar de Verdubbeldag? Zero Plastic Week zit gereed achter een naaimachine en tovert samen met jou het shirt in een handomdraai om tot een praktische en duurzame draagtas (hier zie je een voorbeeld). Plastic tasjes zijn voorgoed verleden tijd!
Voor volwassenen en kinderen.  

Doorlopend: Zadenruil
Op verzoek van een deelneemster met groene vingers biedt de Verdubbeldag ook gelegenheid om zaden te ruilen. Heb je zaden en stekjes over van groenten, vruchten, kruiden, bloemen en planten? Maak er kleine setjes van en verpak die in een oude envelop of een stukje krantenpapier, schrijf er op wat voor zaden het zijn, en ruil ze op de Verdubbeldag om voor zaden die je nog niet hebt. Een vensterbank wordt ingericht als zadenruilplek.
Voor volwassenen.   

AFSLUITING:

16:30 - 17:30 Kletsen en borrelen
En is er nog even van de (No) Waste Lunch over? Dan plakken we er voor de die-hards (die willen helpen opruimen) gewoon een (No) Waste Dinner aan vast.

Details

Locatie: Centraal Wonen de Banier, Banierstraat 2a te Rotterdam (10 min lopen vanaf Rotterdam CS), zie hier de routebeschrijving.
Tijd: Zaterdag 10 mei van 11:30 - 17:30, inloop vanaf 11:00; aan een enkele workshop deelnemen kan ook.
Entree: Vrijwillige bijdrage in donatiepot.
Consumpties: Koffie, thee en limonade gratis. 's Middags zijn (fris)dranken tegen schappelijke prijzen verkrijgbaar aan de bar (geen pin). Voor de vegetarische lunch draag je 'in natura' bij door 's ochtends zelf overtollig voedsel uit je keukenkastje of koelkast aan te leveren als ingrediënt.
Aanmelding: Aanmelding niet meer mogelijk, de dag zit vol.
Facebook: Via het evenement op facebook blijf je op de hoogte van de nieuwste berichtgeving over het de dag.

Over de Verdubbeldame

Stel, je wilt iets goeds doen voor het milieu of de medemens, maar je vraagt je af wat je in je eentje teweeg kunt brengen. Dan is het fijn om te weten dat je de Verdubbeldame kunt inschakelen. De Verdubbeldame verdubbelt jouw inzet voor een betere wereld. Niet in geld, maar in daden. Zij biedt jou de helpende hand door precies te doen wat jij ook doet. Anderen kunnen zich aanmelden om ook de actie te verdubbelen. Een klein initiatief kan zo een grootse impact krijgen. Sinds januari 2013 lanceerde zij via haar website ruim 150 'verdubbeldaden'. Zie: www.verdubbeldame.nl.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...