vrijdag 9 augustus 2013

De Verdubbeldame presenteert: supersnelle verdubbeldaden 102 t/m 104

Het hoofd van de Verdubbeldame staat helemaal niet naar verdubbeldaden. Maandag gaat zij op vakantie naar België: naast voorpret brengt dat een boel last-minute geregel. Daar bovenop heeft de Verdubbeldame ook net door een waas van tranen haar zwerfkatje uitgezwaaid, op weg naar een nieuw leven bij Marlies (fervent verdubbelaar) en haar gezinnetje in Deventer. Het katje woonde al jaren op straat, en werd gevoerd door een oud, doof vrouwtje. De Verdubbeldame zocht hem regelmatig op om hem een stevige knuffelbeurt te geven, en elke werkdag fietste ze een stukje om, om de kat te kunnen zien. Al die jaren zat het haar dwars. Moest ze niet meer voor de kat doen? "Het is een echte straatkat, die kan echt niet aarden in een huis", zeiden meerdere buurtgenoten. Dus ze liet het maar zo, al was het niet van harte.

Tot het kattenvrouwtje onlangs overleed, en het beest met de ziel onder de arm (c.q. voorpoot), en later met een ontstoken oogje, ronddoolde. De Verdubbeldame plaatste een oproep op facebook die in mum van tijd 25 keer werd gedeeld. Marlies had net het plan opgevat een oudere, kansarme kat uit het asiel te halen, toen ze het bericht voorbij zag komen. Ze was meteen vertederd door het verhaal en de foto's. De Verdubbeldame zette afgelopen dinsdag een vangactie in touw, om het beest alvast in huis te hebben. Die was traumatisch voor zowel de kat, de vangers als de omstanders. De Verdubbeldame werd over haar hele bovenlichaam opengehaald, het kooitje ging stuk en pas na een poging of acht zat de kat in de mand.

Maar wat er toen gebeurde had de Verdubbeldame niet durven dromen. Al na anderhalf uur op zijn tijdelijke opvangplek wilde de kat niets anders dan aangehaald worden. Uren lag hij te spinnen op een kussentje, terwijl de Verdubbeldame vanaf haar bedbank toekeek. Het duurde niet lang, of de kat lag tegen haar aan gevleid. Elke keer als de Verdubbeldame de dagen erna langer dan een minuut uit zijn gezichtsveld was verdwenen, werd ze luidkeels begroet (filmpje!). De Verdubbeldame genoot van de dagen samen. Maar vandaag moest het er van komen, het afscheid. Terwijl ze dit typt is de kat onderweg naar Deventer.

Eh... verdubbeldaden dus. De Verdubbeldame koos voor drie acties die in mum van tijd uit te voeren zijn, en toch zoden aan de dijk zetten. Er staan nog een paar indrukwekkende verdubbelacties op stapel, maar die komen na de België-reis wel aan de orde.


Verdubbeldaad 102: Meld je aan voor het Amber Alert (Geld of je Leven) 
Vandaag ontving de Verdubbeldame een email van blogster Geld of je Leven: "Ik heb een verdubbelverzoek waarvan ik hoop dat veel mensen zich aanmelden. Ik heb op mijn blog er al eerder aandacht voor gevraagd omdat ik het een goed initiatief vind en waarvan ik vind dat iedere Nederlander aan mee zou moeten doen. Hier komt het: Meld je aan voor het Amber Alert. In mijn blog staat waarom. Meer informatie kun je hierover lezen op  www.amberalertnederland.nl. Ik zou heel blij zijn als er via jouw site een aantal mensen zich aanmelden. Elk kind dat zo weer gevonden wordt is er weer eentje. Een kind kwijt zijn is namelijk een van de grootste nachtmerries van iedere ouder." Er zijn verschillende manieren om op de hoogte te blijven van actuele urgente kindvermissingen. De Verdubbeldame koos voor attendering via Facebook. Wie meldt zich ook aan voor de Amber Alerts?

Verdubbeldaad 103: Teken ervoor dat hulp- een geleidehonden welkom zijn in openbare ruimtes (Mirjam)
De ongeneeslijk zieke Helma Verhoeven loopt van 31 augustus 2013 tot en met 11 september 2013 met haar hulphond door Nederland, om meer aandacht te vragen voor het probleem dat zulke honden nog vaak geweigerd worden in openbare ruimtes. Op 11 september wil zij de handtekeningen van deze petitie aan de Tweede Kamer aanbieden. Ze vindt dat er een wet moet komen die hulp- en geleidehonden de toegang tot openbare ruimtes garandeert. Mirjam benaderde de Verdubbeldame: "Hi Verdubbeldame, ik heb zojuist getekend, wil jij deze petitie ook tekenen? Bedankt alvast!" De Verdubbeldame tekende, al vindt ze de oproep 'Er moet een wet komen' wel wat ongenuanceerd. Omdat ze jaren in de antidiscriminatie werkte, weet ze dat we in Nederland al de 'Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte' hebben. Deze wet is van toepassing op de terreinen wonen, werk, onderwijs, openbaar vervoer en goederen en diensten, waar veel mogelijke 'openbare ruimtes' onder vallen. Het weigeren van hulphonden zal in de meeste gevallen leiden tot indirect en ongeoorloofd onderscheid, en mag dus volgens de wet niet, tenzij er een objectieve rechtvaardiging voor aan te dragen is. De Verdubbeldame vindt wel dat daar meer bekendheid aan gegeven mag worden. Reden genoeg om toch te tekenen. Wie tekent ook?

Verdubbeldaad 104: Teken voor oerwoudvrij ijs (Mijke)
Mijke las over verdubbeldaad 100, en droeg een gerelateerde verdubbeldaad aan: "Ken je de Kleine Hoefprint-acties al? Er is een grote lading oerwoudvrije kaas gemaakt, dus met melk van koeien die geen soja kregen waarvoor oerwoud gekapt werd. En nu is er de oproep om te tekenen voor oerwoudvrij ijs: Milieudefensie en JMA willen Unilever bewegen tot het maken van een oerwoudvrije Magnum. Leuk als je meedoet! De petitie tekenen kan hier." Getekend, want al eet de Verdubbeldame liever helemaal geen zuivel, ze vindt dit welk een mooi signaal richting de vee-industrie. Wie tekent ook?

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de meeste van de 101 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht.
Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in. Op 30 augustus, als de Verdubbeldame terug is uit België, volgt een nieuw lijstje met verdubbeldaden.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...