zondag 10 november 2013

De Verdubbeldame geeft oud handwerkmateriaal een goede bestemming (123)

Het verdubbelverzoek

Heleen vroeg de Verdubbeldame om van haar oude wolresten een deken te breien voor ouderen in Roemenië, of om die wolresten te doneren aan een mevrouw uit haar dorp die fanatiek van zulke dekens breidt. Jocyta kwam een oproep tegen van iemand die troostquilts maakt voor ouders van doodgeboren kindjes, en vroeg of de Verdubbeldame daar iets mee kon. Met beide verzoeken kon de Verdubbeldame niet heel goed uit de voeten. Ze heeft geen wol in huis en van haar breikunsten gaat geen enkele Roemeense oudere blij worden. En via de link die Jocyta gaf wordt alleen om financiële donaties gevraagd. Om toch iets met deze verzoeken te doen, kwam ze met toestemming van Heleen en Jocyta op de volgende algemenere verdubbeldaad: 'Geef oud handwerkmateriaal een goede bestemming'.

Borduurzijde voor Moldavische granny's

De Verdubbeldame is niet bepaald een handwerkster en heeft dan ook niet zo veel op voorraad. Behalve borduurgaren. Er was namelijk een tijd dat ze graag vriendschapsbandjes knoopte van dat garen, zoals deze:

Maar wie draagt die tegenwoordig nog? Het garen lag al heel lang als een nostalgische herinnering in een la. Een poosje geleden had de Verdubbeldame op facebook een vraag naar borduurgaren voorbij zien komen van hulporganisatie Dorcas, waar zij in september een dagje te gast was. Ze vroeg het na bij regiomanager Janet Klein. Vrijwel direct kreeg ze antwoord terug:
"Ha Marije! Borduurzijde gaat naar Moldavië toe. Daar is een echte 'borduurcultuur'. De borduurzijde wordt verstrekt aan de granny's in de projecten van Dorcas zodat zij enerzijds een bezigheid hebben maar anderzijds ook geld kunnen genereren door hun werk. Borduurzijde is in Moldavië niet heel goed verkrijgbaar maar bovendien héél erg duur. Mensen zijn dolblij met de strengetjes."
De Verdubbeldame sorteerde en ontwarde haar garen, maakte er een pakketje van (en kocht er stiekem nog wat bij), en stuurde dat naar het adres dat Janet haar gaf.


En dan wordt er straks dit mee gedaan:


Verdubbelaars

Er hebben zich nog geen verdubbelaars gemeld. Heb jij ook nog wol, stof, kralen, knopen, (borduur)garen of andere handwerkmaterialen in de kast liggen? Lokale verzorgingstehuizen of dagbestedingscentra zijn er vaak blij mee. Verder ziet de Verdubbeldame op Marktplaats vele oproepjes van particulieren die handwerkspullen zoeken voor eigen gebruik, maar ook van naai- en breiclubs die kleding maken voor ontwikkelingslanden of de lokale kledingbank, en van basisscholen die knutselen met knopen of wol. Wie in de buurt van het Zeeuwse dorpje Poortvliet woont en wol overheeft kan Heleen benaderen: "Mocht je een oproep voor oud handwerkmateriaal en wol gaan plaatsen (mooi idee, er ligt zoveel onafgemaakt in kasten her en der....) dan kunnen mensen hun wol restjes voor Mw. Elenbaas bij mij brengen, dan zorg ik dat het bij haar komt."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...