vrijdag 8 november 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 123 en 124

De Verdubbeldame is druk in de weer met de Geefmaand November. En niet alleen zij: op de gemeenschappelijke blog van Geefmaand November zijn in zeven dagen tijd al 74 mooie verhalen geplaatst! Op deze vrijdag maakt de Verdubbeldame als vanouds tijd om nieuwe verdubbeldaden bekend te maken. Verdubbeldaad 123 past perfect binnen de Geefmaand en verdubbeldaad 124 kost nauwelijks extra moeite.

Onderstaande acties verrichten de indieners ervan zelf, maar de Verdubbeldame verdubbelt hun inzet wordt door precies dezelfde actie ook uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als 'verdubbelaar' aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn acties soms makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.


Verdubbeldaad 123: Geef oud handwerkmateriaal een goede bestemming (Heleen en Jocyta)
Heleen vroeg de Verdubbeldame om van haar oude wolresten een deken te breien voor ouderen in Roemenië, of om die wolresten te doneren aan een mevrouw uit haar dorp die fanatiek van zulke dekens breidt. Jocyta kwam een oproep tegen van iemand die troostquilts maakt voor ouders van doodgeboren kindjes, en vroeg of de Verdubbeldame daar iets mee kon. Met beide verzoeken kon de Verdubbeldame niet heel goed uit de voeten. Ze heeft geen wol in huis en van haar breikunsten gaat geen enkele Roemeense oudere blij worden. En via de link die Jocyta gaf wordt alleen om financiële donaties gevraagd. Om toch iets met deze verzoeken te doen, kwam ze met toestemming van Heleen en Jocyta op de volgende algemenere verdubbeldaad: 'Geef oud handwerkmateriaal een goede bestemming'. De Verdubbeldame knoopte vroeger vriendschapsbandjes en heeft nog veel borduurzijde over. Ze gaat dit doneren aan hulporganisatie Dorcas. Het komt dan terecht komt bij borduurgrage oudere vrouwen in Moldavië, die zo een bezigheid hebben en een klein inkomen kunnen genereren.
Heb jij ook nog wol, stof, kralen, knopen, (borduur)garen of andere handwerkmaterialen in de kast liggen? Lokale verzorgingstehuizen of dagbestedingscentra zijn er vaak blij mee. Verder ziet de Verdubbeldame op Marktplaats vele oproepjes van particulieren die handwerkspullen zoeken voor eigen gebruik, maar ook van naai- en breiclubs die kleding maken voor ontwikkelingslanden of de lokale kledingbank, en van basisscholen die knutselen met knopen of wol. Wie in de buurt van het Zeeuwse dorpje Poortvliet woont en wol overheeft kan Heleen benaderen. 

Verdubbeldaad 124: Vervang twee maanden lang één levensmiddel door een biologisch/fairtrade alternatief (Elise)
Elise stuurde de Verdubbeldame een email: "Hoi verdubbeldame, ik lees je blog al vanaf begin dit jaar en verdubbel incidenteel iets, en nu ben ik eindelijk iets tegengekomen om als verdubbelverzoek in te dienen. Ken je het project PURPR al? Het idee is om met 5000 mensen samen 2 maanden lang een van je dagelijkse boodschappen te vervangen voor een biologisch fairtrade alternatief. Zelf heb ik me net aangemeld om mijn rijst de komende twee maanden biologisch en fairtrade te kopen. De site is erg behulpzaam en heeft een lijst waar je, bijvoorbeeld, kunt zien welke rijst bij jouw favoriete supermarkt biologisch en fairtrade is. Supermakkelijk dus, en een goed klein beginnetje om eens wat bewustere boodschappen te gaan doen! Ik hoop echt dat ze de 5000 halen :) doe je mee?" De Verdubbeldame wil ook meedoen, maar stelt dat uit tot na haar sapvastenkuur waarbij ze sowieso al alleen biologische groente, fruit en kruidenthee koopt (niet fairtrade verkrijgbaar, op sinaasappelen van de Plus na die teveel verpakkingsmateriaal hebben). Update: De Verdubbeldame koos voor bio&fair trade bananen.


Wil je meeverdubbelen?
Laat hieronder weten als jij de actie wil meeverdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'Comments' als je geen reactieformulier ziet). Ook de meeste van de 122 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht.
Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...