vrijdag 27 september 2013

De Verdubbeldame duikt de kledingkast in met: verdubbeldaden 116 t/m 118

Of het te maken had met haar verschijning in consumindertijdschrift Genoeg weet ze niet, maar opeens stroomden de verdubbelverzoeken binnen. In de komende weken zullen deze allemaal aan bod komen. De verdubbeldaden die vandaag centraal staan hebben allemaal te maken met... kleding! Heel toepasselijk, nu de herfst zijn intrede doet en we ons weer dikker in moeten gaan pakken.

Onderstaande acties verrichten de indieners ervan zelf, maar de Verdubbeldame verdubbelt hun inzet wordt door precies dezelfde actie ook uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als 'verdubbelaar' aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn acties soms makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.
 

Verdubbeldaad 116: Draag iets roods op 29 september om de strijd tegen hart- en vaatziekten te steunen (Margriet)
Margriet wees de Verdubbeldame erop dat het aankomende zondag Dress-Red-Day is: "De Nederlandse hartstichting vraagt aandacht voor de doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen (hart- en vaatziekten). Dit doen ze door zoveel mogelijk mensen in Nederland te vragen op deze dag rood te dragen. Ik ga alvast kijken in mijn kast welke rode kleding me past. Doe jij ook mee? Op hun site staan ook banners en posters. Kun je zo op je site plaatsen. Staat bij mij al op de blog." De Verdubbeldame leerde dat Dress-Red-Day samenvalt met de Wereld Hart dag. En ook dat ze op 29 september niet compleet als aardbei voor de dag hoeft te komen, maar dat een rood accent al volstaat om betrokkenheid te tonen bij vrouwen met een hart- of vaatziekte. De Verdubbeldame selecteerde al een rode legging, een rood hemd en een rokje-met-rood, en zal zondag een foto op internet plaatsen. Wie toont zijn of haar hart en trekt die dag ook iets roods aan?  

Verdubbeldaad 117: Herstel of pimp minstens vijf stuks oude winterkleding (Tineke en Tineke)
Enkele maanden maanden geleden kreeg de Verdubbeldame apart van elkaar twee verzoeken die met kapotte kleding te maken hadden, van twee dames die toevalligerwijs allebei Tineke heetten. Omdat ze beter bij het najaar pasten liet de Verdubbeldame ze even op de plank liggen (de verdubbelverzoeken dan, niet de dames). De ene Tineke schreef de Verdubbeldame dat ze vóór de winter alle winterkleding die haar nog paste wilde herstellen, als dat nodig was: "Knopen er weer aan, nieuwe rits, dat soort dingen. En kleding die ik te saai vind wil ik pimpen of iets anders van maken, bijvoorbeeld een tas of een kussen of zo. Dat wil ik met minstens 5 kledingstukken doen. Meestal koop ik mijn kleding bij de kringloopwinkel, maar hiermee ga ik een stapje verder en verspil ik nog minder." Het verdubbelverzoek van de andere Tineke valt hier prima mee te combineren. Zij vroeg de Verdubbeldame om sokken waar een gat in zit "op grootmoeders manier [te] 'stoppen', in plaats van weg te gooien." Hier kan je lezen hoe dat moet. De Verdubbeldame is geen handwerkwonder, maar gaat de uitdaging aan. Ze zal minimaal vijf kledingstukken herstellen, waaronder wellicht een kapotte sok. Wie doet mee?

Verdubbeldaad 118: Lever een tas met oude kleding in bij H&M (Franca)
Is je kleding zo versleten dat er zelfs met verdubbeldaad 117 niks leuks meer van te maken valt? Doe dan mee met verdubbeldaad 118, namelijk net als Franca een tas met oude kleding inleveren bij de H&M: "Kleding gaat hergebruikt worden en je krijgt zelf een kortingsbon van 15% per artikel wat je koopt. En ik dacht dat er 1 cent per kg naar Unicef gaat. Dit heb ik zelf al 4 x gedaan. 1 x kortingsbon weggegeven aan vriendin." In Nederland verdwijnt jaarlijks zo’n 140.000 ton kleding in de grijze afvalcontainer en daardoor in de verbrandingsoven. Verbranding van textiel is zeer belastend voor het milieu vanwege de hoge CO2-uitstoot. De Verdubbeldame vindt het daarom een goede zaak dat de mode-industrie op deze manier verantwoording neemt. Ze zal dan ook met Franca meedoen. Wel heeft ze enkele kanttekeningen (zie hieronder), en is ze benieuwd hoe jullie daar over denken... 

De 'ja maar' bij verdubbeldaad 118:
De Verdubbeldame zal een tas textiel opsparen om maar H&M te brengen, maar wil daar wel alleen kleding instoppen die oud en versleten is, en waarvan de vezels kunnen worden verwerkt tot poetsdoeken, dweilen, dekens en isolatiemateriaal. Kleding die nog draagbaar is doneert ze liever aan een ideële organisatie die over een eigen sorteerproces beschikt, bijvoorbeeld een aan de voedselbank gelieerde kledingbank, aan Dorcas, aan een Terre des Hommes-winkeltje of aan een lokale goededoelen kringloopwinkel. Zulke organisaties hebben in deze crisistijden steeds meer moeite om aan genoeg tweedehands kleding te komen. Misschien heeft ze het mis, maar ze heeft het gevoel dat haar kleding daar beter terechtkomt dan bij een commercieel sorteerbedrijf. Afgelopen maand liep de Verdubbeldame een dagje mee met hulporganisatie Dorcas. Enthousiaste vrijwilligers sorteren daar hulpgoederen, waaronder kleding, en dat gebeurt uiterst secuur en liefdevol: vieze kleding wordt door vrijwilligers thuis gewassen, kleine defecten worden hersteld en van ondraagbare kleding worden de knopen en ritsen afgehaald voor hergebruik. Dat ziet zij een groot commercieel bedrijf niet doen, maar misschien vergist ze zich? Sorteerbedrijven verkopen bruikbare kleding aan Afrika, Oost-Europa en Azië, en de Verdubbeldame weet niet precies welke uitwerking dat heeft op de lokale economie en industrie. Dan heeft ze liever dat ideële organisaties de kleding verstrekken aan mensen (in binnen- en buitenland) in noodsituaties, of deze in Nederlandse kringloopwinkels verkopen en de opbrengst voor projecten inzetten. Mag de Verdubbeldame jullie mening horen, en horen wat jullie met oude kleding doen? Enne.. wie gaat er ook een tas naar H&M brengen? 
 
Toevoeging van Mirjam: "Misschien is dat ook iets voor Verdubbeldaad 118? Als alternatief, mocht er geen H&M in de buurt zijn: www.packmee.nl." Met Packmee kan je een doos vullen met oude kleding, huishoudtextiel, schoenen, hoorapparaten en brillen, en dat gratis opsturen naar Packmee. De opbrengsten van deze donaties gaan naar verschillende goede doelen. Mooie toevoeging, Mirjam! 

Toevoeging van NN: "als je dan toch aan het opruimen bent.... op de site van h&m had ik gelezen dat ze alleen kleding innemen, geen probleem als er ook keukentextiel en beddengoed inzit (even nagevraagd bij een H&M-winkel) Oude schoenen lever je in bij Scapino en ontvang een kortingsbon."

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'Comments' als je geen reactieformulier ziet). Ook de meeste van de 115 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht.
Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...