zaterdag 7 september 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 107 t/m 109

De Verdubbeldame riep maandag dat ze deze week een paar 'random acts of kindness' bekend wilde maken, maar daarbij had ze er even niet aan gedacht dat 20 september, KeepItCleanDay, er binnenkort al aankomt. De dag waarop Jocyta zwerfafval gaat opruimen, en waarop Anne start met haar blotevoetenhardlooptocht door Nederland om onderweg zwerfvuil te rapen. En ook de Dam tot Damloop op 22 september komt er aan: de dag waarop Margriet 6,4 kilometer gaat rennen om Indonesische kinderen te steunen die deze afstand dagelijks afleggen om op school te komen.

Kortom: er staan weer enkele bijzondere verdubbeldaden op stapel, en de tijdloze 'acts of kindness' worden nog even bewaard!


Verdubbeldaad 107: Neem deel aan KeepItCleanDay op 20 september door minimaal één stuk zwerfafval op te rapen (Jocyta)
"Weer een verdubbelverzoek… deelnemen aan Keep it clean day 2013," luidde een berichtje van Jocyta. "Op vrijdag 20 september 2013 ruimen we Nederland even op! Doe je mee? Note: Als je één verdwaald blikje of leeg plastic flesje opruimt, zijn wij al blij" leest de Verdubbeldame op de facebookpagina waar Jocyta naar verwijst. KeepItCleanDay (website) is overgewaaid uit Estland. In 2008 slaagden Estlanders er in hun land in één dag te ontdoen van 10.000 ton zwerfafval (bekijk hier het inspirerende filmpje). Al snel vormden zich grassroot bewegingen in andere landen die het voorbeeld wilden volgen. De Verdubbeldame heeft de 20ste niet veel tijd, maar zeker genoeg gelegenheid in haar buurt wat zwerfvuil op te ruimen. Wie doet ook mee? Je kan zelf de straat op gaan, of aanhaken bij een van de acties die overal in het land worden georganiseerd.   

Verdubbeldaad 108A: Help Anne een dagdeel met zwerfafval opruimen (Anne)
Anne heeft drie passies: hardlopen op blote voeten, zwerfafval opruimen en schrijven. Op een dag was een doldwaas plan geboren dat haar hart sneller deed kloppen. Via twitter ontving de Verdubbeldame van haar een berichtje: "@Verdubbeldame Zwerven voor zwerfafval: een jaar lang en op blote voeten. #plasticsoep" met een weblink erbij. Anne had besloten een jaar lang hard te gaan lopen door Nederland, onderweg zwerfafval op te ruimen en daar over te schrijven. Haar avontuur zou van start gaan op KeepItCleenDay. Maar o jee, haar twitterbericht aan de Verdubbeldame zou toch niet bedoeld zijn als verdubbelverzoek? Tot opluchting van de Verdubbeldame bleek dat niet het geval. Zij en Anne kwamen overeen dat zij samen een dagdeel al wandelend zwerfafval zullen gaan rapen: "Een jaar met me meerennen, dat zou ik niemand willen aandoen, haha." In oktober hoopt Anne Rotterdam te bereiken. Wil jij Anne ook een middagje meehelpen als zij in jouw buurt is? Je kan dit als individu doen, maar je kan ook in overleg met Anne een opruimactie organiseren met en voor bijvoorbeeld een groep buurtgenoten, je sportclub, de scouting, je collega’s of een schoolklas. Schoenen aanhouden mag en hardlopen hoeft niet. Anne is te bereiken via haar weblog, haar facebookpagina en via email. De Verdubbeldame neemt je op in het lijstje van verdubbelaars zodra je Anne een aanbod hebt gedaan, ongeacht of zij daar uiteindelijk gebruik van zal maken of niet, want dat is natuurlijk aan Anne! 

Verdubbeldaad 108B: Help Anne tijdens haar opruimreis door Nederland aan een overnachtingsplek, een maaltijd, massage, fysio of yoga (Jocyta)
Op de Genoeg-site las ook Jocyta over de zwerfvalruimende hardloopster Anne. "Verdubbeldaad?? in dit artikel wordt een slaapplaats gevraagd, iets om te verdubbelen lijkt mij!" schreef ze de Verdubbeldame. Zelf bood Jocyta haar onderdak in Friesland. De Verdubbeldame had Anne al eerder een bed en een maaltijd aangeboden in Rotterdam, dus kon Jocyta’s actie niet meer verdubbelen. Op het moment zoekt Anne nog logies op de Zuid-Hollandse eilanden (Voorne-Putten, Hoekse Waard, Goeree-Overflakkee) en in de provincie Zeeland, maar na Zeeland doet zij Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en de Waddeneilanden aan. Naast slaapplekken en maaltijden zoekt Anne ook mensen die haar kunnen helpen aan sportfysio, sportmassage of yoga op de plekken die ze aandoet. Anne een aanbod doen kan via haar weblog, haar facebookpagina of via de email. Anne: "Heel binnenkort gaat mijn compleet vernieuwde website de lucht in, daar komt een mogelijkheid voor mensen om een aanbod te doen: er verschijnt dan een vlaggetje op de kaart van Nederland zodat zichtbaar is waar ik allemaal logies heb en vooral waar ik logies tekort kom." De Verdubbeldame noteert jou als verdubbelaar zodra je Anne een aanbod hebt gedaan, ongeacht of zij daar uiteindelijk gebruik van zal maken of niet. 

Verdubbeldaad 109: Probeer een collectiebus van stichting RumahBambu geplaatst te krijgen in een toko of op een andere plek (Margriet S)
De Verdubbeldame haalde opgelucht adem toen ze van Anne niet mee hoefde rennen. Tot ze een verzoek van Margriet kreeg: "Graag zou ik een actie van mij willen indienen om in aanmerking te komen voor verdubbeling. Ik help inmiddels al 9 jaar kansarme kinderen in Indonesië en heb hier 5 jr geleden een stichting voor opgericht: Stichting RumahBambu. We organiseren projecten op het gebied van educatie, huisvesting, voeding, gezondheidszorg en recreatie. Om zelf weer actief in actie te komen en een prestatie te leveren doe ik op zondag 22 september mee aan de van Dam tot Damloop, 6,4 km. Dit is voor mij nog best een opgave, omdat ik van helemaal geen conditie naar toch een redelijke conditie moet komen en ik heb nog 6 weken! Ik hoop dat je mijn actie wil ondersteunen en mee wil rennen." Toen Margriet later besloot dat ze de Verdubbeldame toch liever op een andere manier wilde inzetten, vond zij dat stiekem helemaal niet erg. Margriet: "Ik zat namelijk nog even te denken over de actie... en wil vragen of we het kunnen veranderen. Waar ik voor onze stichting namelijk op zoek naar ben is nieuwe manieren te zoeken voor fondsenwerving, meer naamsbekendheid en donateurs. Door samen 6,4 km te lopen gaat dat doel niet echt lukken denk ik." In plaats daarvan vraagt ze de Verdubbeldame om een RumahBambu-collectebus proberen te plaatsen bij een toko in de buurt: "We hebben hier in de buurt al verschillende toko's gehad en de meeste zijn wel enthousiast om er eentje te plaatsen voor een maand of zelfs langer." Volgens haar eigen kleine lettertjes neemt de Verdubbeldame in principe geen fondsenwerfverzoeken aan, maar regels zijn er om gebroken te worden. Andere verdubbelaars zijn ook welkom: "We kunnen proberen of anderen ook een spaarpot willen plaatsen (...) Het zouden eerder mensen zijn die zelf een winkel of iets dergelijks hebben die zeggen dat ze wel een tijdje een spaarpot willen? Ik weet niet of mensen met eigen bedrijven/winkels ook jouw website lezen? Ik ga vaak op toko's af, vanwege de affiniteit met Indonesie... maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet!" Wil je helpen ergens tijdelijk een collectebus te plaatsen voor deze mooie stichting? Neem dan contact op met Margriet. 
[En die Damloop van Margriet? Natuurlijk steunt de Verdubbeldame die. Gewoon in centen, en niet in daden].

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de meeste van de 106 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht.
Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...