Een internetloze luiervakantie maakte het leesmonster in de Verdubbeldame wakker. In amper tweeënhalve week las ze een boek of tien (en ja, van de omgeving zag ze heus ook nog wat). Acht boeken liet ze achter in openbare boekenkastjes: kastjes op pleinen, in voortuinen en aan de straat, waar een ieder een boek naar keuze kan uithalen, inzetten of omruilen. Hiermee is verdubbeldaad 64 in achtvoud volbracht!
|
De Verdubbeldame bij een van de Antwerpse 'Chaletters' |
Het verdubbelverzoek
In april ontving de Verdubbeldame het volgende verdubbelverzoek van Jacqueline uit Scheveningen:
"Ik heb vandaag een little free library opgehangen en daar boeken in geplaatst. Ook heb ik mij aangemeld op de site van de little free library. Het idee is: je hangt een kastje voor je huis/tuin en zet daar boeken in die je al gelezen hebt. Andere mensen kunnen deze boeken ruilen, of meenemen 24/7. Verdubbel lady, wil je ook je boeken ruilen bij een little free library ( er zijn er 4 in Nederland, met mij erbij 5), of er zelf eentje starten? Mijn little free library staat in Den Haag, Scheveningen, Namensestraat hoek Maastrichtsestraat. Er staan nu boeken in als: Indonesisch koken, kunstschatten van Florence en ook een paar dvd's."
Wat een mooi initiatief! De Verdubbeldame woont driehoog, en een boekenkastje bij haar deur zou alleen haar 70 buren ten goede komen. Dit zou bovendien dubbelop zijn, want in de gemeenschappelijke ruimte van het complex staat al een
openbare boekenkast waar de Verdubbeldame regelmatig boeken en dvd's inzet (en uithaalt). De Verdubbeldame beloofde daarom om een boek achter te laten in één van de al bestaande Little Free Libraries. Tijdens haar vakantie in België voegde ze de daad bij het woord.
De knalrode openbare ruilboekenkasten van Oostende
De Verdubbeldame bracht een week in Oostende door. Onlangs bleek het stadsbestuur bekend te hebben gemaakt dat er in de badplaats vijftien openbare ruilboekenkasten gaan komen. Kunstenaar Kris Lermusieau timmerde de kasten, en burgers en instellingen kunnen ze tegen een bescheiden vergoeding adopteren. De Oostendense Hilde Veulemans kocht het allereerste kastje en installeerde dat in haar voortuin aan de Stokkellaan. Aan een journalist van het plaatselijke
nieuwsblad vertelde ze: "Als mensen een boek ontlenen en er 's anderdaags een ander komen plaatsen, is dat ook goed voor mij. Misschien leidt het initiatief tot ontmoetingen."
|
Boekenkastje aan de Stokkellaan |
De dag voor vertrek naar Antwerpen, de volgende bestemming, fietsten de Verdubbeldame en de Vermeerdermeneer naar dit kastje toe. Tot een ontmoeting met de eigenares leidde het niet, maar wel met een aardige buurvrouw die nieuwsgierig polshoogte kwam nemen. Vijf boeken liet de Verdubbeldame achter, nadat ze voorin wat woorden geschreven had voor de volgende lezer. Van het boek 'Wild' van Cheryl Strayed, waar de Verdubbeldame drie dagen lang in had 'gewoond', was het moeilijk afstand doen, maar dat boek was simpelweg te mooi om in haar privéboekenkast te eindigen. Het troostte de Verdubbeldame dat het boek, net als de schrijfster ervan, een avontuurlijke reis tegemoet zou gaan. Het boek van Kristien Hemmerechts daarentegen, gevonden in een tweedehands boekwinkeltje aan de kust, was zo vreselijk dat de Verdubbeldame het maar al te graag afstond.
|
Vijf boeken verdwenen in het kastje |
Vermeerdermeneer Jurjen voegde een stripboek aan de ruilcollectie toe.
|
... Samen met een stripboek van de Vermeerdermeneer |
De Chaletters van Antwerpen
Op een aantal populaire plekken in Antwerpen vind je Chaletters, houten minihuisjes waar mensen boeken in kunnen zetten en uit mee kunnen nemen. De naam is een samenvoegsel van de woorden 'chalet' en 'letters'. Geïnspireerd doorvogelhuisachtige 'little free libraries' elders droegen dichter en theatermaker Christoffel Hendrickx en literatuurfreak Sanne Pervé het idee aan bij de jeugddienst van de stad. Met succes. Antwerpse jongeren timmerden inmiddels van recyclematerialen meerdere huisjes in elkaar.
De Verdubbeldame bracht bezoekjes aan de Chaletters op de Groenplaats en het Hendrik Conscienceplein.
|
Het lege kastje aan de Groenplaats en het boek van de Verdubbeldame |
Bij haar eerste bezoekje was de kast aan de Groenplaats leeg. Snel bracht de Verdubbeldame daar verandering in. 's Avonds bedacht ze tot haar schrik dat er in het boek nog iets zat wat niet bedoeld was om weg te geven: een door de Vermeerdermeneer handgetekende kaart vol nostalgische vakantieherinneringen, terloops gebruikt als boekenlegger. Nu hoopt ze heel hard dat de vinder van het boek 'Mijn leven in Iran' het webadres intikt dat op het schutblad staat, en hier leest dat de Verdubbeldame die kaart dolgraag terug zou willen! Laat je een reactie achter, vinder?
Twee dagen later was haar boek weg, maar de kast overvol. Met moeite creëerde ze een plekje voor het nieuwe boek dat ze kwam brengen.
|
Hetzelfde kastje twee dagen later, en het volgende boek dat de Verdubbeldame er in zette |
Om plek te maken moest ze zelf ook maar twee boeken mee nemen hè? Na die gedeeltelijk gelezen te hebben plaatste ze deze een paar dagen later weer terug. De fotosessie trok nieuwsgierigen: toen de Verdubbeldame en haar
fotograaf wegliepen, stonden er direct mensen van hun bankje op om een
kijkje te nemen.
|
Twee uitgezochte boeken mochten mee naar de camping |
De kast op het Henrik Conscienceplein, met een dik touw vastgeknoopt aan een boom, bleek kapot: het beschermende deurtje ontbrak.
|
Het kastje op het Conscienceplein |
Het boek dat de Verdubbeldame daar plaatste hoefde er echter maar een paar seconden te staan, want het werd meteen ingepikt door straatmuzikanten die zich rond de kast hadden geschaard. Stiekem vond ze het wel jammer dat die niet eerst keken wat voor boek het nou eigenlijk was.
|
Het boek dat net de plank raakte, en toen al weg was |
Verdubbelaars
Toen blogster 'Kom we gaan slingers ophangen' over de verdubbeldaad las, besloot ze direct om mee te doen: "Ik weet dat er in Zutphen een free library is en zojuist heb ik
opgezocht waar; binnenkort ga ik er langs fietsen en een boek
achterlaten! En ga ik broeden op de mogelijkheid er zelf eentje te
'openen'. Gewéldig idee!" Al snel verscheen er op haar blog een
fotoverslag over haar omruilactie.
Ook Margriet liet weten mee te willen doen: "Nummer 64 ben ik ook van plan, in iets gewijzigde vorm. Toen ik een paar weken geleden naar de kapper ging zag ik dat zij een openbare boekenkast heeft in de salon. Je mag er een boek uitnemen als je er ook eentje voor in de plek zet. Top idee, met veel goede boeken. Ik had nog wat boeken liggen voor op mp, mijn plan is minstens 1 boek in de kast te zetten bij mijn kapster."
Wie bezoekt ook een Little Free Library, of start er zelf eentje?
Hier vind je informatie in het Nederlands over het opstarten van een openbaar boekenkastje, en
hier kan je nagaan of er in jouw buurt al eentje te vinden is.De facebookpagina van Jacqueline's boekenkast in Scheveningen vind je
hier.