woensdag 11 september 2013

De Verdubbeldame maakt zelf milieuvriendelijk wasmiddel (21)

De Verdubbeldame had het al tientallen keren voorbij zien komen op blogs en op bespaarsites: het recept om zelf goedkoop en milieuvriendelijk wasmiddel te maken. Maar even zo makkelijk klikte ze er weer voorbij. Zelf wasmiddel maken, waarom zou ze, met een kilo minstens zo ecologisch verantwoorde wasnoten in huis? Maar toen kwam Manon met haar verzoek, en moest ze wel.


Het verdubbelverzoek

Een poos terug ontving de Verdubbeldame een berichtje van Manon:
"Hoi Verdubbeldame, Ik heb wel een leuke daad te melden, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee dus iedereen ‘moet’ mee doen! Zelf wasmiddel maken van marseillezeep! Totale kosten voor 62,5 liter wasmiddel… € 11,35."
Hoe de Verdubbeldame dat wasmiddel moest maken, zou ze kunnen nalezen op het blog van Manon. Manon en de Verdubbeldame sloten een leuke deal: Manon zou de Verdubbeldame een zakje geraspte Marseillezeep sturen, en dan had Verdubbeldame voor Manon een proefzakje wasnoten.


De ingrediënten

Manon gebruikt voor het maken van haar wasmiddel voorgeraspte Marseillezeep. Het kwam in een kilozak. Genoeg om de rest van haar leven mee te doen, maar de zeep is normaliter te verkrijgen in blokvorm, bijvoorbeeld bij de Tuinen. Marseillezeep is een zeep op basis van olijf-, palm- en kokosolie. Palmolie is een enigszins twijfelachtig ingrediënt, omdat voor de aanleg van oliepalmplantages tropisch regenwoud wordt gekapt. Maar Marseillezeep is altijd nog te verkiezen boven de ouderwetse Sunlightzeep die ook vaak voor dit doel wordt gebruikt. Sunlightzeep heeft namelijk als hoofdbestanddeel 'sodium tallowate'. Sjieke woorden voor verzeept rundervet (getsie)!

De Verdubbeldame geeft de voorkeur aan Aleppozeep: vierkante blokken zeep van pure olijfolie, of van een mengsel van olijf- en laurierolie. Bij de biosuper waar ze vaak komt kost zo’n blok van 200 gram €4,95, maar op internet is hij ook voor minder dan €3 te vinden. Aangezien je voor een liter wasmiddel 16 gram nodig hebt, is een blok goed voor 12,5 liter wasmiddel. Het is wel de vraag of de zeep nog overal beschikbaar is, aangezien hij uit Syrië moet komen.

Voeg je soda toe, dan is het wasmiddel geschikt voor de witte was en als allesreiniger. Zonder soda kan je het gebruiken voor de bonte was, als handzeep, als doucheschuim, als shampoo en als milde allesreiniger.

Maar voor experiment numero één vond de Verdubbeldame dus een zakje voorgeraspte Marseillezeep in haar brievenbus. En vervolgens ging ze direct aan de slag? Nee dus. Je moet weten dat de Verdubbeldame helemaal niet zo dol is op onnodige huishoudelijke klusjes, en wasmiddel gaan maken was iets waar ze als een berg vuile was tegenop zag. Ook al zei iedereen dat het zo gepiept zou zijn, zij dacht met een pruillip: "Maar niet zo snel als wasnoten, die hoef je alleen maar in een zakje te doen en in de trommel te gooien."

Pruttelen

Op een goede zaterdag in maart was het toch zo ver. De Vermeerdermeneer en zij hadden die dag geen plannen, en daarbij was de allesreiniger van Vermeerdermeneer op en kon de keuken van de Verdubbeldame ook wel een grondige poetsbeurt gebruiken. Marseillederrie maken it was! Ze leende een grote geëmailleerde pan uit de gemeenschappelijke keuken. (Dat ze beter geen pan met zwarte aangekoekte bodem had kunnen nemen bedacht ze zich pas toen dat zwart begon los te laten; een logisch gevolg van al die zeep en de soda die er in stond te pruttelen. Grijs wasmiddel werd het dus, in plaats van wit).

Wat was het makkelijk! Een kind kan de was doen! Al gauw stonden de zeepsoepjes te pruttelen. Een pannetje met 1,25 liter water, 20 gram Marseillerasp en 10 gram soda voor de witte was. Plus een pannetje zonder die soda voor de bonte was. De Verdubbeldame heeft weliswaar nooit witte was (daar zorgt ze met opzet wel voor), maar nu ze toch bezig waren, wilde ze ook dat recept uitproberen. De zeep was snel opgelost, en toen was het een kwestie van af laten koelen en het daarna overgieten in flessen. Dat gebeurde een dag later. De zonder-soda variant bleek erg vloeibaar gebleven te zijn, de met-soda versie lobbig en dik.


Nu ze de smaak te pakken, konden de Verdubbeldame en de Vermeerdermeneer meteen wel even door met andere zelfmaakmiddeltjes (klik hier en hier voor de tutorials). Zoals met allesreiniger op basis van baking soda en een drupje Ecover. En met deodorant op basis van baking soda, opgelost in water. Wat niet werkte omdat het spuitpompje meteen verstopt raakte (baking soda in kokosolie wat ze later ontdekte bleek een veel betere vondst).


Alles probeerden ze die middag uit. Tanden poetsen met baking soda. Een handje baking soda in de wasbak, wat schoonmaakazijn er overheen en laten schoonbruisen.

Gewone soda met azijn in de wc-pot en in het doucheputje loslaten, en dan snel een stapje achteruit...


Bloedfanatiek stortte ze zich zelfs met de nieuwe vuilvreters op de badkamerschimmel die ze nog van vorige bewoners had geërfd.


"Marije & ik maken op dit moment allesreiniger, wasmiddel en wc-reiniger van soda, azijn, water en zeep. My god, je hebt al die mysterieuze & prijzige flessen uit de supermarkt helemaal niet nodig. The way foreward is sometimes the way back" postte de Vermeerdermeneer op facebook, "En nu we het proberen, ben ik echt verrast hoe makkelijk en goedkoop het is." Warempel, schoonmaken was leuk (zie bewijsfoto)!


Glup

Het wasmiddel is inmiddels op. De Verdubbeldame heeft geen kinderen en speelt doorgaans niet in de modder, dus een test met sterk vervuild wasgoed zat er niet in. Maar op matig vuil wasgoed werkte het prima. Met de soda-variant ging het wel een beetje mis. Die  was overgebleven, want de Verdubbeldame heeft dus nooit witte was. Dan het mengsel toch maar voor de bonte was gebruiken, besloot de Verdubbeldame. Wat kan er nou helemaal gebeuren?

Ze goot wat van het goedje rechtstreeks in de lade van de wasmachine. Maar zoals gezegd: die variant was nogal dik. Probeer maar eens een kwakje smurfensnot te gieten. Binnen een seconde van onoplettendheid was het gebeurd: *Glup* De complete inhoud van de fles was in het laatje verdwenen. Een halve liter wasmiddel voor één wasbeurt. In de trommel bleek net de allerduurste tuniek te zitten die de Verdubbeldame ooit had gekocht. Pikzwart en nooit eerder gewassen. En na deze keer wassen zou hij helaas nooit meer zo pikzwart zijn...

Afgelopen zondag ging de Verdubbeldame op herhaling met drie liter water, een geleende keukenweegschaal, een rasp en 48 gram aleppozeep. Ze gebruikte Aleppozeep met ingebakken etherische rozenolie, die ze vorig jaar als verjaardagscadeautje van blogster Marieke kreeg.


Het wasmiddel geurt dus nu heerlijk naar roosjes, en hopelijk de was straks ook. Een lekkere afwisseling van de naar niets ruikende wasnoten.

Verdubbelaars

Rianne, Jocyta, Angela, Kim J., Marloes, Margriet en Jenny Greenteeth besloten het experiment ook aan te gaan. Margriet blogde over haar ervaringen. Jenny Greenteeth schreef over haar speurtocht naar de juiste zeep. En over het brouwen van het wasmiddel, dat haar aan de heksenscene uit Hamlet deed denken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...