Hoe werkt het?

Het concept is simpel. Jij belooft om iets te doen dat bijdraagt aan een betere wereld. De Verdubbeldame verdubbelt jouw inzet, door in jouw voetsporen te treden en precies datzelfde te gaan doen, en daar vervolgens over te bloggen. Andere mensen kunnen op hun beurt de actie verder verdubbelen. Zo kan jouw kleine stap uiteindelijk een grootse impact hebben!

Hieronder lees je hoe het in z'n werk gaat:


Stap 1: Jouw verdubbelverzoek indienen
Laat de Verdubbeldame hier weten welke wereldverbeterende daad –klein of groot- jij wilt verrichten. De Verdubbeldame een email sturen kan ook: verdubbeldame(at)gmail.com. Inspiratie nodig? Hier staan 100 voorbeelden van sociale, duurzame en diervriendelijke goede daden opgesomd, maar zelf iets bedenken kan natuurlijk ook! 

Stap 2: Reactie van de Verdubbeldame
Elke vrijdag* laat de Verdubbeldame weten welke nieuw aangemelde initiatieven zij zal verdubbelen. Zo nodig neemt zij contact met je op om toelichting te vragen of de acties op elkaar af te stemmen.  
* Met ingang van 1 januari 2014 zal de Verdubbeldame nog steeds af en toe nieuwe verdubbeldaden bekend maken, maar niet meer iedere vrijdag.

Stap 3: Uitvoer goede daad en verdubbeldaad
De Verdubbeldame en jij brengen beide de goede daad ten uitvoer. Soms kan de Verdubbeldame de goede daad in haar eigen omgeving uitvoeren, maar zij kan ook naar je toe komen om je letterlijk terzijde te staan.

Stap 4: Actieverslag op blog
Op haar blog doet de Verdubbeldame in woord en beeld verslag uit van de verdubbeldaad. Ook staat zij stil bij het waarom ervan. Het is leuk als jij in een reactie laat weten hoe het jou vergaan is. Op deze manier vragen de Verdubbeldame en jij samen aandacht voor een milieu- of sociale kwestie en laten we zien hoe je daar als individu een positief antwoord op kunt geven.

Stap 5: Verdubbel-dubbel-dubbeling
Lezers kunnen zich aanmelden om dezelfde goede daad ook te verdubbelen. Hier is een overzicht te vinden van alle verdubbeldaden die verder verdubbeld kunnen worden, zodat de impact nog groter wordt. De kleine lettertjes
 • De Verdubbeldame is ook maar een mens, met een eindige voorraad  aan energie, tijd en geld. Soms zal zij niet in staat zijn om een daad te verdubbelen. Dit laat zij dan weten.  
 • Laat je daardoor niet weerhouden jouw idee aan te dragen: misschien zijn er lezers die de daad wel kunnen en willen verdubbelen?
 • Het kan zijn dat de Verdubbeldame een daad per direct verdubbelt, maar soms zal zij iets op de langere baan moeten schuiven.
 • In haar eentje kan zij de inzet van één persoon verdubbelen, niet die van een hele groep of organisatie. 
 • De goede daad die jij aandraagt is bij voorkeur iets wat je niet al dag-in-dag-uit doet. Een week lang alleen biologische producten kopen is bijvoorbeeld een geweldige daad om aan te melden als je normaal gesproken op supermarktknallers leeft, maar valt af als je toch al altijd biologisch inkoopt. Verzin in dat geval een daad waarmee je zelf ook nét een stapje verder zet. Wat dacht je bijvoorbeeld van een week alleen verpakkingsvrije (biologische) producten kopen?
 • Aan de andere kant: het hoeft niet per se iets te zijn wat je zelf nooit eerder hebt gedaan. Als je af en toe een kledingruilfeest organiseert, kinderen schminkt op buurtfeesten of wel eens eigengemaakte kunst verkoopt voor het goede doel, zijn dat prima goede daden om nog een keertje uit te voeren en te laten verdubbelen.
 • De Verdubbeldame is niet zo atletisch aangelegd, dus de Alpes d’Huez opfietsen of voor het goede doel de Noordzee overzwemmen vormt waarschijnlijk een iets te grote uitdaging, al kunnen we altijd naar een alternatief zoeken.
 • Een technisch wonder is de Verdubbeldame ook niet, dus zelf een waterzuiveringsinstallatie of op gft-afval rijdende auto bouwen gaat haar niet lukken, maar zij kan wel naar je toekomen om jou daarbij te helpen.
 • Goede daden gericht op fondsen-, leden- of zieltjeswerving zal de Verdubbeldame per geval bekijken, evenals daden met een sterke levensbeschouwelijke of politiek getinte grondslag. Als zij ambivalent tegenover een daad staat, kan zij ervoor kiezen deze niet te verdubbelen. 
 • Omdat de Verdubbeldame de daden van meerdere personen wil verdubbelen, is het niet handig als je een daad indient waar zij drie maanden lang full-time mee bezig is. De tijd die zij in één verdubbeldaad kan steken loopt uiteen van een minuut (denk aan een petitie ondertekenen of een groene zoekmachine installeren) tot maximaal ongeveer 25 uur. Al hangt dit natuurlijk ook af van het totaal aantal verdubbelverzoeken dat die periode wordt gedaan.
 • Uitzonderingen op deze maximale tijdsinvestering zijn af en toe mogelijk: als je de Verdubbeldame bijvoorbeeld meeneemt om waterputten te slaan in de Sahara of als zij gevraagd wordt een klaverjasvakantie voor demente bejaarden te begeleiden, zal zij proberen daar wat meer tijd voor vrij te maken (plus wat extra tijd om eerst te leren klaverjassen). Dat betekent wel dat de Verdubbeldame in die tijd geen andere verdubbelverzoeken kan aannemen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...