Over de Verdubbeldame


Wat doet de Verdubbeldame?

Al het goede komt in meervoud. Daarom verdubbelt de Verdubbeldame jouw inzet voor een betere wereld. Niet in geld, maar in daden.

Stel, je wilt graag iets goeds doen voor de wereld, maar je vraagt je af wat je in je eentje nou teweeg kunt brengen. Dan is het fijn om te weten dat je de Verdubbeldame kunt inschakelen. De Verdubbeldame treedt dan in jouw voetsporen en doet precies wat jij ook doet. Dat maakt jouw initiatief dubbel zo zinnig. 

Hoe dan? Jij belooft om iets te doen dat bijdraagt aan een betere wereld. Dit kan van alles zijn, groot of klein:


  •  een week lang geen wegwerpplastic kopen 
  •  een petitie tegen bontcapuchons ondertekenen 
  •  een juniorvoetbalteam aanmoedigen in de regen
  •  de hond van de buren uitlaten 
  •  je lampen vervangen door led-lampen 
  •  een kledingruilfeestje organiseren 
  •  etcetera, verzin zelf maar! 
  •  of laat je inspireren door deze lijst van wereldverbeterende daden.


De Verdubbeldame verdubbelt die inzet dan, door precies hetzelfde te doen (of indien dat niet mogelijk is: iets vergelijkbaars) en daarover te bloggen. De Verdubbeldame kan soms de goede daad in eigen omgeving uitvoeren, en zal soms naar je toe komen om je letterlijk terzijde te staan. Anderen kunnen zich vervolgens aanmelden om ook die daad te verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt.

Lees eerst 'Hoe werkt het?' en doe de Verdubbeldame dan een verdubbelverzoek!Wie is de Verdubbeldame?


"De Verdubbeldame verdubbelt jouw inzet voor een betere wereld. Niet in geld, maar in daden," vat de Verdubbeldame haar activiteiten samen. De Verdubbeldame laat zien hoe je als individu een positief antwoord kunt geven op uiteenlopende sociale en duurzame kwesties. Het concept blijkt even simpel als aansprekend: iemand belooft iets goeds te doen voor mens, dier of milieu. De Verdubbeldame verdubbelt die inzet door precies hetzelfde te doen en daarover te bloggen. Anderen kunnen zich aanmelden om de actie verder te verdubbelen. Zo kan een kleine stap van een individu een grootse impact krijgen.
 
'De Verdubbeldame' is een initiatief van Marije Braakman (1976). En dat ben ik, aangenaam. Ik studeerde culturele antropologie in Nijmegen en Leiden en woonde tijdens de hoogtijdagen van De Verdubbeldame in een Centraal Wonen-project in Rotterdam. Ik heb een passie voor Afghanistan en voor katten, heb geleerd voor contactclown en volg de beweging van consuminderaars en minimalisten met veel belangstelling. Ik eet sinds mijn kindertijd vegetarisch en sinds de lente van 2015 woon ik in een ecologische woongemeenschap in het Nijmeegse Lent. Daarnaast hang ik iets te vaak de einzelgänger uit, heb ik een groot gebrek aan zelfdiscipline en kan ik de afwas rustig een week laten staan.

Nadat mijn stressvolle beleidsfunctie bij een expertisecentrum op het gebied van non-discriminatie door bezuinigingen verviel, vond ik een tweedaagse creatieve baan in de zorg. Ik ontdekte al snel dat vrije tijd een groots goed is, waar ik graag een stuk salaris voor inlever. Maar omdat ik liever lui dan moe ben laat ik die tijd, al bankhangende en in huis rommelende, vaak ongemerkt aan mij voorbij floepen.

De Verdubbeldame daagt mij uit om in beweging te komen en om dingen te doen die ik uit mezelf niet zo gauw –of zelfs liever niet- zou doen. Tevens geeft het handen en voeten aan mijn onverbeterlijke, vaak naïeve wereldverbeterende inborst. Ik liet mijzelf gedurende 2013 inspireren en leiden door initiatieven van anderen, en hoop dat andere mensen op hun beurt weer enthousiast raken door de verdubbeldaden waar ik op deze site verslag van doe. In 2014 zette ik het initiatief voort, maar op een lager pitje. Ook in 2015 laat ik heel af en toe van me horen. Ik ben erg benieuwd wat er op mijn pad gaat komen. En dat heb jij mede voor het zeggen!

Je kunt mij bereiken via verdubbeldame(at)gmail.com.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...