zondag 22 december 2013

De Verdubbeldame geeft drie opvouwbare tasjes cadeau (137)


Meer dan 1,5 miljard plastic tasjes gaan er jaarlijks in Nederland over de toonbank. Bij de drogist, de bakker, de groenteman, de boekhandel, de kledingwinkel: overal krijg je bij aankoop van een product standaard een tasje mee. Ruim een miljard van die tasjes worden gratis weggegeven. Een half miljard worden er in supermarkten verkocht. Meestal belanden ze na eenmalig gebruik in de prullenbak of het keukenkastje. Bij de volgende aankoop nemen velen dan zonder aarzelen weer een nieuw tasje aan.

Lovely Tough Cookie bedacht dit voorjaar al een uitdaging voor zichzelf en de Verdubbeldame: 'Neem twee maanden geen enkel plastic tasje aan' (verdubbeldaad 43). Jocyta, Al het andere, Adriana, Lin, Margriet, Firma Fluitekruid, Diana, Marlies, Hanneke, Ylse, Jenny Greenteeth en Ela deden ook mee. Nu kwam Arvid met een nieuw, origineel plan om het gebruik van plastic tasjes op een leuke manier terug te dringen: doe mensen een opvouwbaar boodschappentasje cadeau! Ze voert de actie zelf uit, en vroeg de Verdubbeldame hetzelfde te doen.

Give away

De Verdubbeldame maakt er meteen werk van, en geeft drie tasjes cadeau aan bloglezers. Ze zijn zo klein en licht dat ze eenvoudig in je handtas of aan je sleutelbos mee kunt nemen. Zo kan je voortaan dus met gemak een plastic tasje weigeren in de winkel! Ze kon de tasjes slechts in drie verschillende stofjes vinden: oranje, gestipt en rozerood. Er zit een clipje aan om hem om aan een sleutelbos vast te maken.


Wil je er eentje hebben, of ken je iemand aan wie je zo'n tasje cadeau wilt geven? Laat dan reactie achter. Vermeld naar welke van de drie je voorkeur uitgaat. Dinsdag 24 december laat de Verdubbeldame weten wie een opvouwbaar boodschappentasje toegestuurd krijgt.

Het verdubbelverzoek

Hoe luidde Arvids verzoek precies? Arvid vroeg de Verdubbeldame het volgende:
"Bij Blokker verkopen ze in de zgn 1-euro-bakken van die uitvouwbare en herbruikbare boodschappentasjes (made in China, maar goed), je kent ze vast. Ik zag gisteren weer nieuwe en ook leuke: er zijn met bloemen, strepen, stippen, felle kleurtjes > is het een idee om als verdubbeldaad te stellen dat je als sint/kerst/zomaar-cadeautje aan je vrienden/moeder/oma/familie een tasje cadeau doet om zo te stimuleren dat niet iedereen altijd maar al die plastic zakjes aanneemt in winkels? Dit Blokker-tasje zit in een klein etuitje (in stijl van de tas, dus ook weer leuk) dat je gemakkelijk in je (dames-)tas of jaszak propt en dus altijd bij je kunt hebben." 
Zelf is Arvid al met de actie begonnen:
"Ik heb gister al 2 tasjes gekocht om aan mijn mams en maandag aan een vriendin te geven waar ik ga eten, maar ga er nog meer inslaan voor de komende tijd (want dat soort cadeautjes zijn het ook he, als je een aardigheidje wilt meenemen bij een etentje of een koffie-afspraak!)."
Verdubbelaars

Jocyta liet al weten mee te doen met verdubbeldaad 137: "Zelf heb ik al zo'n tasje eens gekregen. Heb een paar van dit soort tasjes in mijn handtas. Aanrader! scheelt echt heel veel aangeboden plastic......;-)" (Je mag natuurlijk ook op deze give away reageren, Jocyta!)

Verder ontving de Verdubbeldame een paar reacties van bloglezers die niet aan de actie meedoen, maar wel wat te vertellen hadden. Onder meer van Cisca, die in Servië woont. Daar vind je geen Blokker, maar ook geen opvouwbare boodschappentasjes: "Oh, dat moesten ze hier in Servie ook eens hebben opvouwbare boodschappentasjes. Hier wordt je echt doodgegooid met plastic tasjes. En als je ze dan weigert (zoals ik) wordt je bevreemd aangekeken.Iedere keer geef ik een verklaring hoe vervuilend al die tasjes zijn en men knikt begrijpend. Maar de volgende keer komen ze weer met de plastic tasjes. Als wij in de supermarkt inkopen doen (30 km verderop) hebben wij geen tasjes nodig omdat we alles in kratten naar huis vervoeren en echt iedere maal geeft de cassiere een stuk of tien tasjes om alles in te pakken. Ik maak er mijn buurvrouw gelukkig mee die deze tasjes gebruikt om alles wat in de vriezer moet in deze nieuwe tasjes in te pakken. Zo hoeft ze geen plastic zakken te kopen."

Margriet maakt dit soort tasjes zelf: "137 is een leuke actie, maar ik doe niet mee. Ik heb inmiddels wel wat meer mensen in mijn omgeving tasjesbewust gemaakt. En ik wil nog een tweede opvouwbare tas naaien, voor mezelf."

Doe je ook je duit in het zakje om de berg plastic tassen te verminderen? Dit kan door:
- Mee te doen aan de give away
- Verdubbeldaad 137 zelf ook uit te voeren en een of meerdere tasjes aan te schaffen om weg te geven
- Je aan te melden voor verdubbeldaad 34 en ook de uitdaging aan te gaan om twee maanden geen plastic zakjes aan te nemen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...