zondag 1 december 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 127 t/m 129

Dag lieve mensen! De Verdubbeldame stapt weer over van de Geefmaand-blog naar haar eigen blog. Pfoei, wat een intensieve maar bijzondere maand was dat. Gisteren voerde ze samen met Juriaan, Jocyta, Bianca, Johmar, Conny, MarieKe en Martine ook verdubbeldaad 125 nog even uit: 'Doe mee met de internationale Niet-Winkeldag op 30 november.' December is nu aangebroken. Tijd voor nieuwe uitdagingen!

Onderstaande acties verrichten de indieners ervan zelf, maar de Verdubbeldame verdubbelt hun inzet door precies dezelfde actie ook uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als 'verdubbelaar' aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn acties soms makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.

 

Verdubbeldaad 127: Doe iets liefs voor gezinnen die in armoede leven (Jenny Green Teeth)
Jenny Green Teeth deelde een week geleden een link van de LINDAfoundation: "Ik heb hier gedoneerd, misschien wil jij (en wie weet nog meer mensen) meedoen?" De Verdubbeldame leerde dat Linda de Mol een fonds lanceerde om moeders met kinderen die het financieel zwaar hebben een steuntje in de rug te geven. Dit door hen te verrassen met een pakket cadeaubonnen van bekende winkelketens, zodat zij eens onbezorgd inkopen kunnen doen. De Verdubbeldame heeft eigenlijk als spelregel dat zij verdubbelt in daden en niet in geld, en vroeg Jenny Green Teeth of de verdubbeldaad iets breder getrokken mag worden, zodat zij en eventuele verdubbelaars ook iets anders mogen kiezen. Zolang het gezinnen in nood maar ten goede komt. Ze dacht aan speelgoed naar de speelgoedbank brengen (in meerdere steden mogelijk, sommige voedselbanken organiseren ook speciale sinterklaas- en kerstacties), haar kerstpakket doneren, of via DenHaagCares een dagje verjaardagstraktaties maken voor arme kinderen. "Lijkt me juist een goed plan!" antwoordde Jenny Green Teeth. De Verdubbeldame heeft de verdubbeldaad afgelopen week meteen al uitgevoerd. Zij doneerde een kar boodschappen aan een particulier voedselinitiatief in Rotterdam e.o. Daarnaast gaat zij in december schminken op een kinderfeestje, waarvan de opbrengst naar Stichting Jarige Job gaat. Wie wil ook iets liefs, klein of groot, doen voor gezinnen die in armoede leven? 

Verdubbeldaad 128: Stuur een mail naar winkels die kleding met angorawol verkopen (Marlies)
Dierenrechtenorganisatie PETA onthulde schokkende undercoverbeelden over de angorawolproductie in China. Op de beelden is te zien hoe konijnen vastgebonden op een tafel liggen en schreeuwen van de pijn wanneer hun vacht wordt uitgetrokken. Marlies schrok zich rot, en tagde de Verdubbeldame in het volgende bericht op haar facebookpagina: "Voor iedereen die ook zo is geschrokken van die zielige nijnen: hier kun je (heel makkelijk) een mailtje sturen naar winkels die Angorawollen spullen verkopen (en dan hierbij ook plechtig beloven dat je nooit (meer) zo'n trui koopt hè?)!" De standaardmail roept de winkelketens op om niet alleen de productie van angorawol te stoppen (zoals enkele ketens al beloofd hebben), maar ook per direct producten met angorawol uit de collectie te halen. De Verdubbeldame durfde het filmpje niet te bekijken maar verstuurde wel de mails. Wie tekent ook protest aan? 

Verdubbeldaad 129: Doe mee aan de Schrijfmarathon van Amnesty op 10 december (Marleen van Amnesty)
Marleen, campagnemedewerker bij Amnesty, stuurde de Verdubbeldame een mail: "Op 10 december, de Dag van de Mensenrechten, doen wereldwijd – van Nieuw-Zeeland tot Canada, van Argentinië tot Mongolië – mensen mee met de Schrijfmarathon van Amnesty International. Ze schrijven voor de Rus Mikhail Kosenko, die vastzit in een psychiatrische inrichting nadat hij vreedzaam demonstreerde. Voor Miriam López uit Mexico, die verkracht en gemarteld werd door Mexicaanse militairen, en voor vele anderen." In het Amnesty-kantoor in Amsterdam lossen op 10 december bekende en minder bekende Nederlanders elkaar gedurende vierentwintig uur af bij het schrijven van brieven: "Ondanks internet, sms en sociale media blijft de kracht van de handgeschreven brief bestaan. Een brief die met aandacht is geschreven, waarin de schrijver een persoonlijke boodschap overbrengt – het is een ijzersterk actiemiddel." Of de Verdubbeldame en haar achterban ook naar Amsterdam willen komen? "Amnesty zorgt voor lekker eten en drinken, films, live muziek en andere optredens. 24 uur lang!" Maar zelf een schrijfmarathon organiseren, of aansluiten bij een van de vele lokale initiatieven mag ook. Marleen voegde er aan toe: "En jazeker, Ik schrijf ook mee!" De Verdubbeldame belooft mee te schrijven, en heeft zich opgegeven om naar Amsterdam te komen. Wie zou ook willen meeschrijven in Rotterdam, Amsterdam of elders? Gewoon thuis een of meerdere brieven schrijven (vraag ze hier aan, dan krijg je ze via de mail) kan ook. 

Wil je meeverdubbelen?
Laat hieronder weten welke actie jij wilt meeverdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'Comments' als je geen reactieformulier ziet). Ook de meeste van de 126 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht.
Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...