woensdag 30 januari 2013

De Verdubbeldame test wasbaar maandverbandGeschokte blikken vielen de Verdubbeldame ten deel toen ze het schoorvoetend vertelde aan vrienden en collega’s. “Wásbaar maandverband? Iew!” En meteen voelde ze zich intens verbonden met blogster Sjoukebespaarder van Niet dromen maar doen. Deze had de Verdubbeldame benaderd met een delicate kwestie:
“Hier mijn verdubbelverzoek: Ik heb een proefpakketje wasbaar maandverband gekocht en al geprobeerd. Mij beviel het best goed, maar wordt door mijn omgeving (lees man en zus) voor gek verklaard. Toch wil ik het doorzetten, maar kan wel wat steun gebruiken!”

Stiekem moest de Verdubbeldame even slikken toen het verdubbelverzoek binnenkwam, maar dapper zei ze ja. Een pakje maandverband per maand in pedaalemmers flikkeren lijkt niet zo veel, maar als je bedenkt dat honderdduizenden vrouwen dat maand in, maand uit doen, verandert dat de zaak. Het schijnt dat voor de productie van één wasbaar maandverband veel minder grondstoffen en water nodig dan zijn dan voor de productie van één wegwerp maandverbandje, terwijl de eerste 150 keer zo lang meegaat. Wegwerpverband is bovendien chemisch gebleekt, heeft een plastic laagje en bevat soms kunstmatige absorptiekorrels en tegenwoordig zelfs synthetische parfumstoffen. Niet zo fris voor het milieu, maar ook niet voor je eigen intieme delen. Wasbaar maandverband voelt volgens gebruikers ook nog eens veel aangenamer en comfortabeler aan dan haar wegwerpzusje. 

De Verdubbeldame voegde de daad bij het woord en ging op internet op zoek naar wasbaar maandverband. Dat bleek in veel soorten en maten te bestaan, en zelfs in allerlei kekke kleurtjes en patroontjes. Doorgaans zijn de verbanden gemaakt van katoen, bamboefleece of flanel, door bedrijven die ook wasbare luiers voor babies fabriceren. Een drukknoopje vervangt de klevende vleugels van gangbaar maandverband. De verbanden hebben de meest vindingrijke en onuitspreekbare namen, alsof het cartoonfiguren uit een tekenfilmserie betreft: FuzziBunz, Myllymuksut, ImseVimse, Itti Bitti, Momiji, Justfussy Moonbow, Charlie Banana, Little Gumnut en Lollipop. 

De Verdubbeldame adopteerde bij webwinkel Cute Cotton een Little Gumnut, een Myllymuksut en een Fuzzybunz. En toen die webshop een week gesloten bleek, ook nog twee felgekleurde JustFussy Moonlites bij Katoen&Ko. Ze vermeldde bij de bestelling het waarom van de aankoop, en kondigde aan dat ze erover zou gaan schrijven. Pardoes bood Katoen&Ko de Verdubbeldame twee extra verbanden aan, gratis en voor niets. Een Charlie Banana en een Momiji Natural. Heel attent!

De verbanden van Katoen&Ko kwamen, laten we het zo verwoorden, zeer goed getimed binnen, en mochten meteen aan de bak. De Verdubbeldame wist al snel: niks mis mee. Ze zitten prima, bieden goede bescherming en laten zich vrij makkelijk uitspoelen en uitwassen. De dagen dat de Verdubbeldame moest werken koos ze nog wel voor wegwerpverband, want het idee van vieze verbanden ronddragen in haar tas sprak haar nog niet zo aan – al bestaan daar wel speciale zakjes voor. Omdat de Verdubbeldame niet dagelijks een was draait bewaarde ze de gebruikte en goed uitgespoelde verbanden in een afsluitbaar emmertje met wat koud water, dat ze elke dag ververste. En nee, daar was niks van te ruiken of bij te griezelen. Toen op 40 graden de was in met een zakje wasnoten, en als nieuw kwam het spul er weer uit. De Charlie Banana is tot nog toe favoriet bij de Verdubbeldame. Het ding is zacht en dun. Even onder de kraan en de stof is wonderbaarlijk genoeg weer hagelwit, en na het wassen is hij in no-time droog.

De Verdubbeldame is om. Wie verdubbelt deze actie en durft ook wasbaar maandverband te gaan uitproberen? Verschillende webshops verkopen proefsets die naar verhouding voordeliger zijn, en voor de doe-het-zelvers zijn op internet naaipatronen te vinden.  

Update 6 februari: De bestelling van Cute Cotton kwam gisteren binnen. Naast de drie bestelde verbanden vond de Verdubbeldame een mooi ingepakt cadeautje met een briefje erop: 
"Beste Verdubbeldame, Bedankt voor je bestelling. Ik vind je initiatief geweldig en 'verdubbel' dan ook graag je inzet." 
Uit het pakje rolden een ImseVimse, een extra Little Gumnut en een EcoFemme maandverband. Onwijs bedankt, 'Groene Vrouw'! [Een blog beginnen, de Verdubbeldame kan het echt iedereen aanraden...]  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...