vrijdag 11 juli 2014

De Verdubbeldame bestelt een Uitgestelde koffie voor een dakloze (95)

"Hi Verdubbeldame, ken je het fenomeen Uitgestelde koffie al?" had Mirjam gevraagd. Jazeker, daar had de Verdubbeldame al het nodige over gelezen! Het was allemaal begonnen in Napels, Italië: sommige cafés boden de mogelijkheid om een extra kopje koffie te bestellen. Een kopje koffie dat de klant niet zelf opdrinkt, maar dat op een later moment ingeschonken wordt voor iemand die zich geen koffie kan veroorloven. Vorig jaar verspreidde het concept 'Suspended coffee' zich razendsnel over de westerse wereld. Ook in Nederland werd het opgepikt, waar het de naam 'Uitgestelde koffie' kreeg. "Dit wil ik graag gaan doen," liet Mirjam aan de Verdubbeldame weten. En toen kon de Verdubbeldame niet achterblijven.

Uitgestelde koffie op de kaart

"Pak nou maar gewoon!"

Omdat er vorige zomer nog geen horecaplekken in of rond Rotterdam bestonden waar een uitgestelde koffie te  koop was, besloot de Verdubbeldame haar daad te volbrengen tijdens een vakantie in België. Volgens de facebookgroep 'Uitgestelde koffie Oostende' deden er in de badplaats twee tenten mee. Het eerste café was redelijk vlot gevonden. Twee besnorde en bebuikte mannen stonden aan de counter van de bruine kroeg, en terwijl de Verdubbeldame het woord voerde maakte de Vermeerdermeneer stiekem een foto. "Klopt het dat u Uitgestelde koffie verkoopt?" "Daar staat een thermosfles koffie, pak maar." "Nee, ik hoef zelf geen koffie. Ik wil een uitgestelde koffie kopen voor een ander, kan dat?" "Daar op die tafel, pak nou maar gewoon," antwoordden de mannen steeds ongeduldiger. Een diepte-interview over het fenomeen Uitgestelde koffie zat er niet in, begreep de Verdubbeldame al snel.

In gesprek bij café 't Kroegske

Dan maar eens proberen op het tweede adres. De Verdubbeldame wist de naam van het plein -Petit Paris-, maar niet van het specifieke café. Er bleken twee cafés te zitten. Op goed geluk stapten ze het meest volkse café binnen. Op zich zouden Nederlanders en Vlamingen elkaar moeten verstaan, maar de dame aan de bar, inclusief alle tooghangende mannen die zich er tegenaan bemoeiden, keken haar aan alsof ze Chinees sprak. Wát voor koffie?!? Ze concludeerde dat ze de verkeerde tent binnengelopen was. Dan maar naar het sjiekere cafe ernaast. De barman keek nors, en zei: "Nee wij hebben geen uitgestelde koffie," waaruit de Verdubbeldame in ieder geval opmaakte dat hij het begrip kende. Maar het dus niet verkocht.

Plein gevonden, maar welk café?

Ze besloot de missie in Oostende te staken, en in Antwerpen -de volgende vakantie-pitstop- haar geluk opnieuw te beproeven. Maar daar bleek het enige deelnemende café ergens diep in een woonwijk verstopt te zijn, ver weg van de stadscamping waar de Verdubbeldame en de Vermeerdermeneer een houten hutje hadden betrokken. Die Uitgestelde koffie werd dus maar tot nader orde uitgesteld...

"Teveel koffie is ook niet goed, hè?"

Tot afgelopen donderdag, wel te verstaan. Inmiddels bleken er nu ook in Rotterdam horecatenten aangesloten te zijn bij het netwerk van de Uitgestelde koffies. Toen de Verdubbeldame donderdag mocht kiezen waar ze op haar verjaardag wilde eten, wist ze stellig: veggie-restaurant Arq! Bij het afrekenen liet ze een Uitgestelde koffie en een Uitgesteld broodje-van-de-dag op de bon zetten. "Werkt dat nou, die uitgestelde koffie?" wilde de Verdubbeldame graag weten. Geregeld bleek er wel een klant een uitgestelde bestelling te doen. Ook een select groepje daklozen bleek het concept inmiddels te kennen en regelmatig op de koffie te komen. 

Aanvankelijk had Arq alleen Uitgestelde koffie op de kaart, tot een dakloze dame hintte: "Teveel koffie is ook niet goed, hè?" Sindsdien zijn alle gerechten op de kaart uitgesteld verkrijgbaar. Inclusief die heerlijke Dutch Weed Burger met groentefriet die de Verdubbeldame net achter de kiezen had.

Voor de foto zet een van de twee eigenaresses van Arq een neppe Uitgestelde koffie

Verdubbelaars

Bianca beloofde ook ergens een Uitgestelde koffie te gaan bestellen. En mag de Verdubbeldame jou ook als verdubbelaar noteren? Om het lastig te maken zijn er in Nederland twee verschillende initiatiefgroepen die uitgestelde koffie promoten, maar elkaar niet helemaal lekker schijnen te liggen: Uitgesteldekoffie.nl en Uitgesteldekoffie.org. Op hun websites is op te zoeken welke horecagelegenheden er in jouw buurt meewerken, en op facebook vind je naast een landelijke groep een heleboel plaatselijke initiatieven
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...