vrijdag 27 november 2015

De Geefmaand van Marije

30 dagen lieve dingen doen voor anderen: Geefmaand November (drie jaar geleden ontstaan vanuit een verdubbelverzoek) loopt bijna ten einde. Halverwege de Geefmaand werden we opgeschrikt door nieuws dat alle lieve geefdaden in één klap teniet leek te doen. Twijfel stak her en der de kop op... gevolgd door extra motivatie om door te gaan met ons positiviteitsoffensief!

De Verdubbeldame deed niet mee als de Verdubbeldame (dan kan ze immers zelf niets initiëren maar alleen acties van anderen na-apen) maar gewoon als Marije. Marije krijgt hier op de site eigenlijk nooit het woord, maar voor deze ene keer maakt de Verdubbeldame een uitzondering. Anders dan de Verdubbeldame mag Marije zelfs in de eerste persoon enkelvoud spreken.

De Geefmaand van Marije

Had ik er nog wel zin in, een derde keer zo'n Geefmaand? Ik wist het eerst niet. Maar de roep vanuit ex-deelnemers werd zo groot dat ik dacht "Ach toe ook maar..." Langzaam begon de voorpret toch weer te komen. En vanaf dag 1, toen de mooie geefverhalen begonnen binnen te stromen in de Geefmaandgroep, was ik weer helemaal om. Wat was dit aanstekelijk en humeurbevorderend! Samen geven is met stip het beste medicijn tegen guurte en donkerte. 

Als organisator was ik natuurlijk druk met het in rechte banen leiden van die dolle boel (geintje), en in het samenvatten van al wat er gebeurde in wekelijkse nieuwsbrieven. Daarnaast zag ik kans zelf ook een rijtje geefacties te voltooien, al waren ze dit jaar van het bescheiden soort. Ik noem er hier een twintigtal.

1 - Wafels voor de volgende bezoeker


Ik drukte de vrijwilliger van het zondagscafé een munt in de hand en fluisterde: "Wil je de eerstvolgende twee personen die een wafel willen er gratis eentje geven? En niet zeggen dat het van mij is hè?"

2 - Opkikkerkaartjes


Ik verstuurde een handjevol kaarten voor vluchtelingen en zieke kinderen, en naar andere onbekenden die wel een opkikker konden gebruiken. Wil je weten hoe ik aan die adressen kwam? In de eerste nieuwsbrief staat een overzicht van initiatieven en facebookgroepen waar je zulke oproepjes vindt.

3 - Post voor andere deelnemers


Er ging een stapel kaarten op de bus voor deelnemers aan de Geefmaand. En een zelfgemaakt kaartje plus kleine verrassing naar een deelneemster die middenin een verhuizing zit maar tóch aan de Geefmaand meedoet.

4 - Pindarotsjes voor een begeleider-in-opleiding


De leerling-begeleider op mijn werk verzuchtte onlangs: "Oh ik heb zo'n zin in pindarotsjes." Zo vlak voor de Geefmaand moet je daar mee uitkijken. Hij trof natuurlijk een zakje pindarotsjes in zijn kluisje aan.

5 - Zingen met dementerenden



Ik zong met en voor ouderen met dementie in twee beschermde woonvormen, en kwam beide keren op vleugeltjes thuis. "Tien met een griffel!" riep een dame steeds na elk liedje. Een aantal zongen en wiegden enthousiast mee met mijn liedjes-uit-de-oude-doos. Het was wel lastig dat er geen verpleging in de buurt was en ik dus tegelijkertijd aan crowdmanagement moest doen. Naast me zat een vrouwtje steeds aan mijn mouw te trekken om onduidelijke dingen te zeggen en te vragen, en ze probeerde steeds op te staan vanuit haar rolstoel. Een andere mevrouw zat te vloeken als een bootwerker toen ik aankwam en liep onrustig heen en weer, en daar werden anderen dan weer boos om. Of ik nog eens terug mocht komen om te zingen? "Natuurlijk!" Op de tweede locatie was er iets misgegaan met de communicatie tussen de vrijwilligerscoördinator en het huis, zodat mijn komst een complete verrassing was. Maar ik werd toch hartelijk ontvangen en mocht in twee huiskamers aan de bak. 

6 - Knutselen met Syrische vluchtelingen


In een asielzoekerscentrum in Arnhem hielp ik Syrische kinderen met herfstbomen knutselen. En ik hield keurig afstand van de schminkende mbo-meiden die een middagje kwamen vrijwilligen ("Jij mag niet meeschminken want jij kan het veel te goed, dan willen ze allemaal bij jou" had de centrumcoördinator gezegd). Ondanks mijn jeukende handen gaf ik alleen mondelinge tips toen er eentje zat te worstelen met een spiderman. 

7 - Complimenten voor de buren


Dit afscheurding verscheen op 'raadselachtige' wijze bij de voordeur van ons woongebouw. We weten uiteraard niet wie daar achter zat. Behalve dat de Verdubbeldame ein-de-lijk verdubbeldaad 160 mag afvinken.

8 - Appeltaart voor mijn vader en de buurvrouw


Ik hou helemaal niet van bakken, maar op de dag dat we mijn vaders verjaardag vierden bakte ik een appeltaartje. Twee stukken bracht ik naar de bovenbuurvrouw die me haar springvorm leende. (Later vond ik in mijn postvakje een strookje van het complimentenafscheurding [zie 7] terug waar in mijn eigen handschrift 'Jij bakt de lekkerste taarten!' op stond).

9 - Persoonlijke postzegels voor mijn vader


"Als cadeautje was voor mij het meest verrassend een vel échte postzegels met daarop de afbeelding van een ooit door mij bij elkaar gekwast schilderstukje..." is op mijn vaders facebooktijdlijn te lezen. Een geslaagde gift blijkbaar, al vindt hij ze te mooi om te gaan gebruiken.  

10 - Wijn voor de logeerkamerbeheerders

 

In april ben ik van Rotterdam naar Lent (Nijmegen) verhuisd. Ik heb nog geen nieuwe baan en ga daarom elke week twee dagen naar Rotterdam, waar ik dan een logeerplek zoek. Ik kan heel vaak voor een prikkie terecht in de luxe logeerkamer van mijn oude woongemeenschap. Gisteren nam ik een flesje wijn mee voor de bourgondische levensgenieters bij wie ik vaak de sleutel van de kamer afhaal.

11 - Schminken op mensenrechtendag


Of ik op 10 december, mensenrechtendag, wilde komen schminken op het Amnesty-event dat een school in Doetinchem organiseert, vroeg een leerlinge me aan de telefoon. Tegen alleen reiskosten. Ik schmink wel eens vaker voor goede doelen, maar alleen als ik die zelf uitgekozen en benaderd heb (bijvoorbeeld asielzoekerskinderen), maar als geefactie van vandaag stemde ik direct in. 

12 - Hulpkracht spelen in de supermarkt

Een winkeljongen in een voor mij onbekende AH wilde wat verkeerd achtergelaten producten op de juiste plek zetten, maar kon die plek niet vinden. Ik schoot hem te hulp: "Suikerhartjes? Die staan daar!" Bij de balie was consternatie omdat een mevrouw pakketjes wilde posten maar de frankeermachine (inclusief weegschaal) stuk was. De medewerksters hadden geen idee hoeveel porto er bij hoeveel gram hoorde. Ik mengde me de discussie met een belerend "tot 20 gram 1 postzegel, 20 tot 50 gram 2 postzegels..." etc. en "Dat boek is minstens 250 gram, daar moeten 5 postzegels op." Jammer dat me niet meteen ter plekke een contract bij AH werd aangeboden.

13 - Verloting van boeken en prullaria


In de Geefmaand-facebookgroep en in een schminkgroep verlootte ik wat hebbedingetjes. 
 
14 - Boom voor mijn vriend


Van 20 tot 27 november is het Nationale Actie Plantweek. Ik doneerde een boom die ergens in Nederland geplant gaat worden. Ik gaf die symbolisch aan mijn vriend, een fervente CO2-(be)strijder.

15 - Handgeschreven brief


In plaats van een emailtje schreef ik eens net als vroeger een dikke brief naar een oud-collega-vriendin. Ik hoop maar dat ze blij werd van mijn ontwende handschrift.

16 - Hondendrol van rollatorwielen
 
Een geefactie die ik, ik beken, niet bepaald met volle overgave heb gedaan is: Een dikke vette stinkende hondendrol verwijderen van de wielen en wielkappen van een rollator. De foto laat ik maar achterwege... 

17 - Pompoensoep voor een fotografe


Helemaal uit Haarlem kwam de fotografe die foto's zou maken voor bij een artikel over de Verdubbeldame op nu.nl. "Heb je zin om hier na afloop te lunchen?" sms-te ik. "Klinkt heerlijk!" sms-te ze 's ochtends terug. Dus stond ik in mijn pyjama een pompoen te slachten voor een soeplunch.

18 - Spulletjes in de weggeefkast 


Toen ik op een dag ontzettend veel had gekregen van anderen, maar zelf nog niets substantieel liefs had ondernomen struinde ik mijn huis door op zoek naar spulletjes om weg te geven. Van die spulletjes die nutteloos staan te wezen, maar waarvan het toch wel een beetje pijn doet om ze weg te doen. Ik vulde de weggeefkast van onze woongemeenschap behoorlijk aan, en vond het leuk te zien dat er de dag erna al van alles was verdwenen. (Foto is van tevoren gemaakt, dus dit is niet mijn meuk).

19 - Applaus voor de buurmeisjes

Vlak voor ik de deur uit wilde gaan stonden een buurmeisje en haar vriendinnetje voor de deur, of ik een uur later naar hun 'circusvoorstelling' op de trampoline wilde komen. Ik had er direct spijt van dat ik ze zo snel had afgewimpeld en liep alsnog even naar de trampoline, of ze "alvast wat trucjes konden laten zien." En natuurlijk heb ik als een dolle gejuicht en geklapt. 

20 - Sinterklaaslootje voor het goede doel



'Pakjesavond voor iedereen' heet de landelijke lootjestrekking waarbij je een willekeurige Nederlander verrast en jij verrast wordt met een pakje. Een supercharmant initiatief. De 2 euro die het lootje kost gaat naar Stichting De Vrolijkheid. Ik trok het lootje van een Friese oma en bezin me nog op een cadeautje en gedicht. 

Nog drie dagen te gaan...

We hebben nog drie dagen voor de boeg voordat december weer koud over ons heen plonst. Morgen pas ik op een buurmeisje op, zodat haar alleenstaande moeder een avond de bloemetjes buiten kan zetten. Zondag loop ik mee in de Klimaatparade, een cadeautje aan het milieu. Dat zou ik eigenlijk in Parijs doen, maar daar gooiden bommen roet in het eten. En er moet ook nog iets gebeuren met cadeautjes in schoenen. En met huizenruilers verrassen. Ik heb dus zo'n vermoeden dat het ook de laatste dagen helemaal goed gaat komen. 

Benieuwd wat voor lieve ongein de andere deelnemers uitspookten?

Je vindt per week een bloemlezing in de Geefmaand-nieuwsbrief. Mét glimlach-van-oor-tot-oor-, en desgewenst herstel-van-geloof-in-de-goedheid-van-de-mens-garantie!

Nieuwsbrief 1: Klaar voor de start?
Nieuwsbrief 2: De Geefmaand is losgebarsten, en hoe!
Nieuwsbrief 3: De Geefmaand, een tussenstand
Nieuwsbrief 4: Met kleine liefdevolle gebaren het verschil maken
En nieuwsbrief 5 verschijnt morgen.

donderdag 22 oktober 2015

Geefmaand November: een maand lang lieve dingen doen voor anderen

"Komt er dit jaar weer een Geefmaand?" werd de Verdubbeldame al een paar keer gevraagd. Dat antwoord kan ze nu geven: Ja! En ze heeft er weer zin in! Doe jij ook mee?

Gedurende een maand gaan we iedere dag iets aan een ander geven. Een tastbaar geschenk, een helpende hand, onverdeelde aandacht of welke andere gift dan ook. Soms aan een goede bekende, soms aan een volslagen vreemde. Soms piepklein en soms wat groter. Maar altijd met volle overgave, en zonder een tegenprestatie verlangen.


"Ben alweer aan het oefenen! Getrakteerd op koffie en de ober bewust (kleine) fooi gegeven!"
(Jocyta)

Hoe werkt het?

Er is eigenlijk maar één echte spelregel: 'Geef 30 dagen lang iedere dag iets aan een ander’. Hoe je die spelregel invulling wilt geven, wat je geeft aan wie, en hoeveel tijd en geld je er aan wilt besteden, is helemaal aan jou zelf. De een legt het liefst de eigen familie en vrienden in de watten, terwijl de ander zich wil richten op de buitenwereld. Alles kan en mag, en ook een lege portemonnee hoeft geen belemmering te zijn. Het belangrijkste is dat je dingen kiest die bij je passen, zodat je vanuit je hart en vooral met veel plezier kunt geven.

Deel ervaringen en inspiratie in de Facebookgroep

Je komt het meest in de ‘schwung’ van de maand als je dagelijks voor jezelf vastlegt welke geefacties je hebt ondernomen en hoe je die ervaren hebt, maar ook welke onverwachte cadeautjes er op jouw eigen pad zijn gekomen. Houd je dit dagboekje het liefst helemaal voor jezelf? Prima! Wil je je ervaringen delen op je eigen blog, op twitter (#geefmaand) of aan de keukentafel? Ook helemaal goed!

Van voorgaande jaren weten we dat het motiverend en inspirerend werkt als deelnemers met elkaar in contact blijven en ervaringen uitwisselen. Uit de evaluatie van vorig jaar en een recente kleine rondvraag leiden wij af dat een Facebook-groep de voorkeur heeft boven een gezamenlijk blog, en dat deze dan besloten moet zijn zodat je bijdrages niet automatisch voor je hele vriendenlijst te zien zijn. Vandaar dat we dit jaar hebben gekozen voor een ontmoetingsplek op Facebook: de (besloten) facebookgroep ‘Geefmaand November wordt hopelijk een bloeiende en levendige inspiratieplek waar het geefplezier vanaf spat. Ook zal er gedurende de maand een aantal keer een nieuwsbrief verschijnen (een tip van een deelnemer van vorig jaar), met onder meer voorbeelden van geefacties die de dagen ervoor ondernomen zijn. Deze nieuwsbrief wordt via de mail verspreid.



Meld je aan als deelnemer of meelezer

- Antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier.
- Al overtuigd? Je kunt je voor de Geefmaand aanmelden via dit aanmeldformulier.
- De Facebookgroep ‘Geefmaand November’ vind je hier.
- Wil je niet actief meedoen aan de Geefmaand, maar deze wel op de voet volgen? Word dan lid van de Facebookgroep en/of meld je aan voor de nieuwsbrief (optie twee).

Kom alvast in de stemming...

Wil je nog eens nalezen wat we voorgaande jaren met z'n allen ook alweer uitgespookt hebben? Dat kan hier: http://geefmaand.wordpress.com (blog van 2015) en http://geefmaand.blogspot.nl (blog van 2014).

Ken je andere mensen die misschien mee willen doen? Nodig ze gerust uit!


Was getekend,
Marije Braakman (de Verdubbeldame) en Welmoed Verhagen.

donderdag 3 september 2015

Wat kunnen we wél doen? Manieren om vluchtelingen te helpen

"Wat kunnen we doen??" Die radeloze vraag kwam De Verdubbeldame al een paar keer tegen op facebook, en ze ving hem op in gesprekken. Normaal kloppen er mensen bij de Verdubbeldame aan om haar te vertellen wat zíj moet doen. Ze verdubbelt dan hun inzet voor een mooiere wereld. Nu er zoveel mensen iets willen doen maar in het duister lijken te tasten, besloot de Verdubbeldame de rollen eens om te draaien en zelf op zoek te gaan naar mooie initiatieven die om verdubbeling schreeuwen.
 
In de bres voor vluchtelingen

Syrische kinderen schminken in AZC

Buurvrouw Charlotte en buurman Marcel redden bootvluchtelingen. Gewoon vanuit huis. Ze bemannen als vrijwilliger het alarmtelefoonnummer van Watch the Med, waar bootvluchtelingen in nood naartoe kunnen bellen. Nadat ze hebben vastgesteld waar en in welke toestand de vluchtelingen zich bevinden, sturen ze de kustwacht er op af. Twee andere buren waren zo van het initiatief gecharmeerd dat zij een boeken- en kledingmarkt organiseerden om geld op te halen voor Watch the Med. 

De Verdubbeldame meldde zich als vrijwilliger bij het asielzoekerscentrum om te helpen bij kinderactiviteiten. Nou ja, eigenlijk was het haar alter ego Marije. Die ging inmiddels mee naar de speeltuin, naar het museum en naar een clownsvoorstelling, en ze installeerde haar schminktoko in AZC Nijmegen en AZC Arnhem Zuid. Morgen gaat ze nog een keer schminken in Arnhem. Geen levensreddende acties, maar het is fijn om kinderen die zoveel achter de rug hebben wat positieve ervaringen te kunnen geven en weer even kind te laten zijn.  

Maar er is véél meer wat je kunt doen. De Verdubbeldame deed een poging om de mogelijkheden te inventariseren.

Update 11 september - Er is inmiddels zoveel gaande in Nederland dat het overzicht hieronder niet meer geheel actueel is (al probeert de Verdubbeldame het af en toe bij te werken). Sommige inzamelacties hebben een stop of een pauze ingelast vanwege de grote hoeveelheid spullen die al is ingezameld; lees daarom eerst goed de site of de facebookupdates van de betreffende actie. Andere mooie initiatieven die er inmiddels zijn bijgekomen stonden nog niet in dit overzicht; aan het einde van het artikel noemt de Verdubbeldame er daar een paar van.


GA HELPEN OP DE GRIEKSE EILANDEN 

Wil je zelf naar Kos of Lesbos afreizen om bootvluchtelingen veilig aan wal te helpen, en ze van eerste levensbehoeften te voorzien? 

Vrijwilliger worden bij Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen
Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen levert acute hulp op Lesbos en Kos. De stichting werkt met vrijwilligers, maar omdat het werk fysiek en emotioneel zwaar is worden er vanzelfsprekend wel de nodige eisen aan vrijwilligers gesteld. Update - de stichting is inmiddels omgedoopt tot Stichting Bootvluchteling.
Update - geen vrijwilligers meer nodig. Dokters van de Wereld nog wel, zie onderaan de pagina.

Aansluiten bij de 'Hulpkaravaan naar Griekenland'
In de herfstvakantie wil een karavaan met hulpgoederen naar Griekenland vertrekken. Het initiatief komt van  Mens en Spirit. Gezocht worden onder meer mensen met een camper of busje, en een bijrijder met rijbewijs BE en rijbewijs touringcar. 
Update - deze inzameling is zo geëxplodeerd dat er professionele vervoersmiddelen worden ingezet, geen eigen busjes meer.

Op eigen houtje naar Griekenland
Er schijnen steeds meer mensen te zijn die op eigen houtje naar de Griekse eilanden vertrekken. Neem bijvoorbeeld Morgan en Yvettte, die hun geplande Griekenlandvakantie hebben omgezet naar een noodhulpactie. Ze vertrokken met een volle koffer met schoenen, kleding, babyrompers en stoepkrijt. Van donaties van familie en vrienden kochten ze ter plekke flesjes water, brood, maandverband, slaapzakken, babymelk etcetera. Ze schrijven op hun facebookpagina dat ze er veel eenling-vrijwilligers tegenkomen, jonge mensen uit alle windstreken. 
Update - tsja, de Verdubbeldame weet niet of dit wijs is nu er zich ook meer en meer professionals naar de eilanden spoeden, maar in ieder geval kan je bij luchtvaartmaatschappij SAS gratis extra bagage meenemen als dat hulpgoederen voor vluchtelingen zijn.

DONEER KLEDING, VOEDSEL EN ANDERE HULPGOEDEREN

Vluchtelingen hebben vrijwel al hun bezittingen achter moeten laten. Er is een groeiend aantal initiatieven die goederen inzamelen en ter plekke afleveren. Het gaat bijvoorbeeld om kleding en schoeisel, voedsel, verzorgingsartikelen, babyspullen, tenten en speelgoed. Lees wel eerst even goed aan welke spullen precies behoefte is; dat verschilt per initiatief. Bij een aantal initiatieven kan je je ook opgeven om zelf inzamelpunt te worden.

Draagdoeken voor moeders op Lesbos
Yogalerares Anne Smit zamelt onder de noemer Because we carry draagdoeken en -zakken in, zodat vluchtende moeders hun kleine kinderen makkelijker kunnen dragen over de lange afstanden. Wat als klein plan ontstond is nu al een groot initiatief met inzameladressen op verschillende plekken in Nederland, die je vindt na even scollen op de facebookpagina. Op Lesbos is een draagconsulent aanwezig om de moeders uitleg te geven. Extra persoonlijk maak je je donatie door een kaartje bij te voegen met een lief bericht en een foto van jou en je kind in de drager. 
Update - wegens groot succes worden er geen draagdoeken meer ingezameld.

Voedsel en kleding voor de hulpkaravaan naar Griekenland
In oktober gaat er een hulpkaravaan naar Griekenland, georganiseerd door Mens en Spirit. Een lange lijst met inzameladressen waar je spullen kunt inleveren vind je hier. Het gaat onder meer om houdbaar eten (rijst, bloem, ingemaakt voedsel), warme kleding, maandverband en luiers. 

Een hulppakket voor vluchtelingen op Lesbos
Een groepje Nederlandse vrouwen is actief op Lesbos onder de naam Help for refugees in Molyvos. Op de facebooksite staat een overzicht van spullen die nodig zijn. Deze kunnen worden opgestuurd naar Griekenland. Dutch Parcels for Refugees haakte hier op in, en geeft op haar facebooksite een handig stappenplan om een hulppakket naar Lesbos te sturen. "Wat kost het je? Een zoektocht door je huis naar spullen die jij niet meer nodig hebt en de vluchtelingen wel, een doos én €28 euro voor het verzenden van het pakket naar Lesbos."

Goederen opsturen naar Kos
'Solidarity for Kos refugees' vermeldt op de facebookpagina aan welke goederen behoefte is. Er staat een adres in Kos waar de spullen heengezonden kunnen worden.

CalAid: inzameling voor vluchtelingen bij Calais
CalAid zamelt spullen in voor de veelal mannelijke vluchtelingen bij Calais. Er zijn inmiddels inzamelpunten in Gouda, Amsterdam, Haren, Haarlem, Edam, Groningen, Amersfoort, Zwolle en Nijkerk. Nodig zijn onder meer herenschoeisel, tenten en slaapzakken.

Dekens (en veel andere spullen) voor vluchtelingen bij Calais
Het initiatief 'Doneer je deken' zamelt naast dekens en slaapzakken ook (heren)kleding, schoenen en sanitaire producten in (hier een inzamellijst). Een overzicht van inzamellocaties verspreid over Nederland vind je hier.
Update - alle inzameldepots zitten vol, de inzameling is beëindigd.

Scholenactie 'My little help pack'
Kinderen van basisschool De Kring in Haarlem vulden rugzakjes met spulletjes voor vluchtelingkinderen (pleisters, tandenborstel en tandpasta, snoep, speelgoed, blocnote en pen). De school biedt tips en hulp aan scholen die het concept willen overnemen. 

'Bag to the future'-rugzakjesinzameling in Amsterdam
Op een paar plekken in Amsterdam kan je rugzakjes afgeven met spulletjes voor vluchtelingkinderen er in. Opsturen naar het postadres in Amsterdam kan ook. Denk aan speelgoeddingetjes, noodzakelijke universele kinderdingen en leuke, lichtgewicht verrassingen. Ga naar de facebookpagina van Bag to the future voor meer informatie. 

Inzameling voor vluchtelingen in Boedapest
Twee islamitische organisaties zamelen allerhande spullen in voor vluchtelingen die in Boedapest zijn gestrand. Inzamelpunten zijn er in Amsterdam, Utrecht, Almere, Gorinchem. Er wordt nog naarstig gezocht naar donateurs, naar inzamelpunten door heel het land en naar vrijwilligers die de spullen vanaf de verschillende inzamelpunten naar de container in Amsterdam willen brengen.

Inzameling in Brabant en Limburg
Refugees in Need zamelt spullen in in omgeving Eindhoven, Venlo, Brabant en Roermond. Op 6 september brengen ze spullen naar Brussel, waar honderden vluchtelingen op een open veld zijn neergestreken. Hierna willen zij ook op andere plekken behoeftigen ondersteunen.

Spullen voor Apeldoornse vluchtelingen
Voor de groep mannelijke vluchtelingen die in Apeldoorn opgevangen gaan worden zijn een heleboel inzamelpunten geopend, binnen en buiten Apeldoorn. De initiatiefnemers zijn ook een toilettasjesactie gestart, om met toiletartikelen gevulde toilettassen te kunnen uitdelen. Op dezelfde facebookpagina staan ook oproepjes voor inzamelingen ten bate van asielzoekerslocaties elders in Nederland.
Update - voor de vluchtelingen in Apeldoorn is meer dan voldoende spul ingezameld. Het Rode Kruis opent Welkom Winkels bij asielzoekerscentra waar spullen zoals warme winterkleding voor mannen, fietsen en toiletartikelen afgeleverd kunnen worden.

Babyspullen voor zwangere vrouwen in Ter Apel
De Verdubbeldame kan de oproep niet meer terugvinden, maar op facebook kwam ze een oproep tegen van een mevrouw die babyspullen inzamelde voor de ruim 70 zwangere vrouwen die in de centrale ontvangstlocatie Ter Apel verblijven. Het gaat om babykleertjes, kinderwagens, maxicosi's en andere spullen die prille moeders nodig hebben. De Verdubbeldame probeert de oproep weer terug te vinden, maar je kunt ook altijd contact opnemen met het centrum in Ter Apel.

Kleding, huisraad en speelgoed voor ongedocumenteerden in Nederland
Organisaties die noodhulp en –opvang bieden aan ongedocumenteerden weten vaak wel raad met kleding, huisraad en speelgoed. Hier een overzicht van lokale organisaties.


ONDERSTEUN EEN HULPINITIATIEF FINANCIEEL

Geld doneren
Geld overmaken mag dan klinken als de luie optie, maar maakt het mogelijk dat de hulpinitiatieven hun belangrijke werk kunnen voortzetten. Wil je de vluchtelingen op de Griekse eilanden ondersteunen? Kies dan bijvoorbeeld voor Stichting Bootvluchteling (die er ter plekke levensmiddelen en hulpgoederen van koopt), de medische noodhulp van Artsen Zonder Grenzen of het hulpschip van MOAS Migrant Offshore Aid Station. Wil je asielzoekers en vluchtelingen in Nederland bijstaan? Kies dan bijvoorbeeld voor Vluchtelingenwerk of voor Stichting de Vrolijkheid die vrolijke en creatieve projecten voor centrumkinderen organiseert. Crowdfundingsacties voor vluchtelingenhulpprojecten overal in Europa vind je hier.

Deelnemen aan fundraisingsactiviteiten van anderen
Wil je op een leuke manier een donatie doen? Koop dan bij CreaKip een armbandje waarvan de opbrengst naar Hulpactie Bootvluchtelingen gaat. Of kom op 6 september naar het benefietfestival voor vluchtelingen in Calais in Haren, met kunst, cultuur, live muziek en een kunstveiling. 

Zelf geld inzamelen
Natuurlijk kan je ook zelf een geldinzamelingsactie organiseren, net als de buren van de Verdubbeldame die een markt met tweedehands boeken en kleding organiseerden. Misschien is er iets op je werk te organiseren, op de sportclub of op de school van je kinderen?  


ZET JE IN VOOR VLUCHTELINGEN IN NEDERLAND

Vrijwilliger worden via Vluchtelingenwerk
Vluchtelingenwerk heeft volop mogelijkheden voor vrijwilligers. Voer op de website parttimeheld.nl je postcode in, en zie wat je kunt doen: van taalcoach en kinderboekvoorlezer tot verlener van juridische en sociaal-maatschappelijke ondersteuning.

Helpen bij kinderactiviteiten in asielzoekerscentra
Wil je je net als de Verdubbeldame inzetten voor kinderen in asielzoekerscentra? Via Stichting de Vrolijkheid kan je uitvinden in welke centra vrijwilligers nodig zijn voor de projecten en activiteiten gericht op kinderen en jongeren. Op sommige plekken zijn lokale stichtingen actief die blij zijn met vrijwilligers (bijvoorbeeld de Kleurfabriek in Nijmegen).

Inschrijven als gastgezin of buddy
Via het inschrijfformulier op de website 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling' kan je je aanmelden als je iets wilt betekenen voor een vluchteling(gezin) in Nederland. Je mag helpen waar het voor jou past. Het kan zijn dat er opvang mogelijk is bij je in huis, of je kan helpen met boodschappen doen, formulieren invullen, medische zorg en meer. Jouw aanmelding wordt uiteindelijk aangeboden aan de gemeente en/of een professionele instantie die zich ontfermt over vluchtelingen. Al 7000 mensen gingen je voor. Like ook de facebookpagina. Een soortgelijk initiatief, dat een iets minder hoge vlucht neemt, is 'Ik bied een vluchteling een bed aan in mijn huis'. In Amsterdam is het eerste Airbnb-initiatief voor vluchtelingen gestart, takecarebnb.com.

Opvangouders worden van een alleenstaande minderjarige tiener
Stichting Nidos neemt de voogdij over minderjarige asielzoekers die zonder ouders naar Nederland komen op zich. 'Cultuurgezinnen' die na lezing van de Nidos-website denken een goede plek te kunnen aanbieden aan tieners (vooral jongens van 12 tot 16 jaar) kunnen contact opnemen met Nidos. 

Een ongedocumenteerde onderdak bieden
Het ASKV ondersteunt uitgeprocedeerde asielzoekers en is altijd op zoek naar opvangplekken waar cliënten een veilig onderkomen kunnen vinden, om tot rust te komen en aan hun toekomst te werken.

Welkomstcomité vormen
Wordt er in je eigen buurt of wijk een nieuwe opvanglocatie geopend? Doe dan net als de bewoners van Lent, vorm met buurtbewoners een 'welkomstcomité' en laat merken dat de nieuwkomers welkom zijn: "We willen ze een gids bieden en daar waar nodig helpen zoals goede buren dat doen." Ze vormden de community Welcome to the Neighborhood en Lentse kinderen gingen zwerfvuil rapen rond de gebouwen waar de 100 Eritrese statushouders komen te wonen.  


LAAT JE STEM HOREN

Petitie tekenen
Onderteken de petitie van Avaaz. Avaaz roept de EU en de regeringen van de lidstaten op om de VN-Vluchtelingenconventie na te leven: om vluchtelingen binnen te laten, om veilige en legale vluchtwegen in te stellen, noodhulp te bieden aan vluchtelingen op zee en te zorgen voor (medische) voorzieningen. Update - nog een petitie van Avaaz, getiteld 'No more drownings': Europese leiders komen in de komende dagen bijeen om over het Europese vluchtelingenbeleid te spreken. Roep ze op om tot een humaan beleid te komen dat mensenlevens redt en vluchtelingen beschermt. Update2 - Zowel Amnesty als Niet mijn land startten ook een petitie. Dit keer om de Nederlandse regering ertoe te bewegen vluchtelingen welkom te heten.


Het onderwerp levend houden 
Deel berichten via social media, breng het onderwerp ter sprake, ga het gesprek aan als je iemand hoort praten over 'die gelukszoekers'. Like de facebookpagina 'Niet mijn land' en 'We willen wèl helpen'. Kortom: maak een statement, help de maatschappelijke bewustwording op gang en help zorgen dat de vluchtelingen niet vergeten worden als de media zich op het volgende onderwerp storten.

Statement op social media profielfoto
Via deze pagina kan je een zogenaamde badge of twibbon met de tekst 'Refugees welcome' aan je facebook- en twitterprofielfoto toevoegen.

'Refugees welcome' t-shirt dragen
Die koop je hier

Deelnemen aan de wake op 4 september 
Meer dan 2500 vluchtelingen zijn dit jaar al omgekomen aan de grenzen van Fort Europa. Een aantal linkse organisaties organiseren op 4 september in Amsterdam een wake voor deze slachtoffers.


WEBSITE WWW.IKWILIETSDOENVOOREENVLUCHTELING.NL

Terwijl de Verdubbeldame aan dit bericht typt, leest ze dat facebook-vriendinnetje Franka samen met vier anderen een veel ambitieuzer project is gestart: de website www.ikwilietsdoenvooreenvluchteling.nl. Deze site zal alle mooie dingen die al in Nederland plaatsvinden bundelen, van mensen die voedsel naar Lesbos brengen, tot taalles voor mensen die hier mogen blijven, tot huisvesting. "Daar kunnen alle mensen die al betrokken zijn bij projecten of AZC's ook aangeven wat ze nodig hebben. Zo doe je iets nuttigs voor een vluchteling, dat precies bij jou past. We hopen vanavond een eerste ruwe versie van de site te kunnen lanceren. Daar kunnen mensen dan al vlug projecten die ze kennen naartoe sturen, of aangeven dat ze anderszins willen helpen, of melden dat ze iets heel specifieks willen of kunnen doen. Alle plannen zijn welkom!" Via de facebookpagina kan je updates volgen. Dezelfde mensen zijn ook bezig met een site die bemiddelt in huisvesting voor vluchtelingen (daarvoor wordt overigens nog iemand gezocht die juridisch uitzoekwerk wil doen), een equivalent van de Duitse "AirBnb voor vluchtelingen" Refugee Welcome.

Verdubbel, verdubbel, verdubbel!

Update 11 september - Enkele nieuwe initiatieven: 
- Op zondag 13 september is er in Amsterdam een landelijke demonstratie 'Vluchtelingen welkom';
- Op zaterdag 12 september worden er in veel verschillende Nederlandse steden welkomstpakketten ingezameld, die zijn gevuld met stroopwafels en andere dingen om blij van te worden;
- Stichting Bootvluchteling heeft voorlopig genoeg vrijwilligers die in Griekenland aan de slag willen, maar Dokters van de Wereld zoekt nog dokters, medisch specialisten, verpleegkundigen, sociaal werkers, trauma-experts, tolken en water/sanitatiedeskundigen;
- Dorcas en stichting Bootvluchteling houden van 14 t/m 18 september een inzameling van buggy's, slaapzakken, fleecedekens, tenten en lichtgewicht slaapmatjes;
- Het Rode Kruis opent Welkom Winkels bij asielzoekerscentra, waar spullen kunnen worden gedoneerd. Voor deze winkels zijn vrijwilligers nodig.
- Enne, al die Apeldoorners? Dat zijn helden;
- Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de overzichten van Oneworld, NRC, Vluchtelingenwerk en WhoCares.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...