zaterdag 22 februari 2014

De Verdubbeldame komt haar belofte aan PURPR (bijna) na (124)

Niet in één keer je hele boodschappenroutine voor altijd omgooien, maar slechts twee maanden lang één item uit je boodschappenmand vervangen door een biologisch en (indien het van ver komt) fair trade alternatief. Zo laat het project PURPR je laagdrempelig aan eerlijke producten snuffelen. De Verdubbeldame snuffelde mee, op verzoek van Elise.


Het verdubbelverzoek

Elise stuurde de Verdubbeldame een email:
"Hoi verdubbeldame, ik lees je blog al vanaf begin dit jaar en verdubbel incidenteel iets, en nu ben ik eindelijk iets tegengekomen om als verdubbelverzoek in te dienen. Ken je het project PURPR al? Het idee is om met 5000 mensen samen 2 maanden lang een van je dagelijkse boodschappen te vervangen voor een biologisch fairtrade alternatief. Zelf heb ik me net aangemeld om mijn rijst de komende twee maanden biologisch en fairtrade te kopen. De site is erg behulpzaam en heeft een lijst waar je, bijvoorbeeld, kunt zien welke rijst bij jouw favoriete supermarkt biologisch en fairtrade is. Supermakkelijk dus, en een goed klein beginnetje om eens wat bewustere boodschappen te gaan doen! Ik hoop echt dat ze de 5000 halen :) doe je mee?" 
Het project PURPR bleek opgezet door een groep deelnemers aan het traineeship Verbeter de Wereld (aanrader!), waar de Verdubbeldame in 2009 ook aan meedeed. De trainees vormen projectgroepjes, bedenken een wereldverbeterend project en voeren dit uit. De projectgroep PURPR besloot zich te richten op de voedselproductie. Of beter gezegd: op PURe PRoducten, waar zowel producenten als consumenten van profiteren. Producenten omdat ze een eerlijk loon ontvangen en op goede arbeidsomstandigheden kunnen rekenen, en consumenten omdat ze kwaliteit in handen hebben zonder toegevoegde pesticiden, E-nummers en andere troep. PURPR daagt iedereen uit om één levensmiddel twee maanden lang te vervangen door een biologisch en/of fair trade alternatief: "Probeer eens twee maanden een puur product, misschien bevalt het wel uitstekend!" Op het inschrijfformulier kan onder meer koffie, thee, rijst, chocolade of eieren aangevinkt worden.

De Verdubbeldame is eigenlijk best al netjes met kiezen voor biologisch en fair trade. Alleen in een gemakzuchtige of knieperige bui wil ze nog wel eens voor niet-biologische en niet-fair-trade spullen zwichten. Voor haar PURPR-uitdaging koos ze voor bananen, onder het motto:


(Wat zei je? Ja sorry hoor, er zijn gewoon teveel flauwe bananengrapjes te maken. Dat zeg ik...)

Bananen

De Verdubbeldame eet geregeld een banaan. Niet zo'n duurzame keuze, omdat z'n exotisch product helemaal vanaf de andere kant van de wereld naar Nederland moet komen. Maar vanwege een tandglazuurafwijking gedijt ze niet zo goed op de meeste lokale (zure) fruitsoorten.


Op 19 december vulde de Verdubbeldame het PURPR-deelnameformulier in. De uitdaging zou dus tot 19 februari voortduren. Twee maanden lang kiezen voor biologische en fair trade was een makkie: okee, even geen bananen van de Turk dus, maar de meeste supermarkten hebben wel eerlijke bananen in het assortiment. Eenmaal moest ze zich inhouden om niet op het station bij de AH-to-go een banaan te scoren. De enige keer dat ze zich echt moest verbijten was in de kleine supermarkt van een bungalowpark. Terwijl bananen toen eigenlijk wel het beste alternatief waren, want alle andere fruitsoorten waren verpakt in veel te veel plastic.

Maar toen ging het op de valreep toch nog mis. Op 13 februari ontving de Verdubbeldame een mailtje met "Gefeliciteerd Marije, Jouw PURPR-periode zit erop." Toen was ze in de war: ze moest toch nog vijf dagen? Ze zette nog even door. Maar toch, het gevoel van "ik heb het gehaald!" had onwillekeurig postgevat. Op de aller-allerlaatste dag kocht ze zonder na te denken een tros bananen bij de Turk. Oh oh, ze kon zichzelf wel met die bananen om de oren slaan toen ze het zich realiseerde!


Nou ja, niks meer aan te doen. Voortaan koopt ze gewoon braaf altijd eerlijke bananen. Een cliënt van de Verdubbeldame wist trouwens te vertellen waarom bananen krom zijn: omdat er geen pruimen naast hangen.

Verdubbelaars

Jocyta koos ervoor om 'gewone' eieren twee maanden lang te vervangen door bio-eieren. En Bianca verving meteen een hele rits producten: "Op PURPR ben ik gegaan voor de eieren, maar vandaag meteen begonnen en meer biologische producten gekocht. Dus we proberen alles te vervangen wat we gebruiken en dat was voor vandaag eieren en boter. Helaas kun je bij project PURPR niet meerdere items aanklikken, maar ik ga gewoon twee maanden vanaf nu voor zoveel mogelijk biologisch of fairtraide :)"

Wil je ook de uitdaging aangaan om één product uit je boodschappenmand twee maanden lang te vervangen door een puur alternatief? Inschrijven kan nog! Het traineeship is afgelopen maar de projectgroep gaat nog tot mei door met het verzenden van nieuwsbrieven.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...