vrijdag 12 september 2014

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 159 t/m 161

Vorig jaar was het vaste prik op de vrijdag: de Verdubbeldame maakte een rijtje nieuwe 'verdubbeldaden' bekend. Deze 'goede daden' of acties verrichtten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers konden zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Sinds 2014 staat het verdubbelen op een wat lager pitje. De Verdubbeldame maakt nog maar af en toe nieuwe 'verdubbeldaden' bekend. Vandaag vond ze het weer de hoogste tijd!


Verdubbeldaad 159: Kom naar de People's Climate March op 21 september (Jurjen)
Al tijden heeft Jurjen de datum in zijn agenda staan: op 21 september staat de 'Largest climate march in history' gepland. Aan de vooravond van de klimaattop in New York waar alle regeringsleiders aan deelnemen worden op elk continent acties georganiseerd. De grootste Nederlandse actie vindt plaats in Amsterdam, maar ook in een paar andere steden zijn initiatieven. Jurjen maakt zich vreselijke zorgen over CO2-uitstoot en klimaatverandering, en vindt het onbegrijpelijk dat er niet als de wiedeweerga drastische maatregelen genomen worden om het tij te keren. Jurjen: "Als je het mij vraagt is dit een laatste kans om de wereldwijde politiek op tijd in beweging te krijgen om Global Warming een halt toe te roepen." Jurjen loopt mee met de mars die om 17:00 vanaf de Klimmuur (Dijksgracht 1, op loopafstand van het CS) vertrekt. De mars eindigt bij het Eye Film museum, waar om 18:00 een cultureel slotevent van start gaat. Jurjen stuurde een waslijst aan links naar informatieve filmpjes en artikelen, waarvan de Verdubbeldame er hier twee noemt: een nogal Amerikaanse promovideo over klimaatverandering en de mars, en een, zoals Jurjen schrijft, "lange, maar sterke video 'Do the Math' door de 350.org oprichter over Global warming." De Verdubbeldame marcheert met Jurjen mee. Wie verdubbelt mee en wil de 21ste ook zijn of haar stem laten horen voor een duurzame toekomst?
Huidig aantal verdubbelaars: 1 (de Verdubbeldame) 

Verdubbeldaad 160: Maak een 'random kindness'-afscheurding (Marianne)
Marianne stuurde Verdubbeldame een poos geleden een foto toe. De begeleidende tekst luidde: "Misschien is deze (zie foto) ook wel leuk om te verdubbelen. Ik heb 'm, in het kader van de Random Acts of Kindness-week, op Valentijnsdag op het prikbord van de Albert Heijn geprikt (en zag een paar dagen later tot mijn vreugde dat er inderdaad strookjes waren meegenomen!). Eigenlijk is het al een verdubbeldaad, want ik zag iets soortgelijks een half jaar geleden ergens hangen en vond het zó leuk, dat ik mezelf voornam het ook een keer te gaan doen." De Verdubbeldame werd er meteen vrolijk van! Tijdens de Geefmaand November 2013 maakte de Verdubbeldame iets soortgelijks, maar ze verzint graag nog een eh... tja hoe noem je zo'n briefje eigenlijk? Op internet is genoeg inspiratie te vinden; deze vindt ze ook altijd erg leuk. Wie wil mensen ook onverwachts verrassen en verdubbelt ook? De Verdubbeldame ontvangt te zijner tijd graag een fotootje! 
Huidig aantal verdubbelaars: 3 (de Verdubbeldame, Mirjam, Firma Fluitekruid)  
  
Verdubbeldaad 161: Teken tegen labatoriumproeven op labradors (Leesdame Luna)
De Universiteit van Maastricht stond op het punt om 39 labradors te gebruiken voor een onderzoek naar pacemakers. Bij gezonde labradors zou opzettelijk hartfalen opgewekt worden, waarbij een derde van de honden al tijdens het experiment zou sterven. De mediacommotie die de handtekeningenactie van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) veroorzaakte deed de universiteit beslissen om de proeven op te schorten en de labradors in pleeggezinnen onder te brengen. Leesdame Luna vroeg de Verdubbeldame onlangs om de petitie ook te ondertekenen, wat ze natuurlijk deed. De Verdubbeldame twijfelde wel of ze de ietwat achterhaalde petitie nog als verdubbeldaad zou noemen. Maar aangezien de universiteit nog geen besluit heeft genomen over dierproeven op labradors in de toekomst en het gebruik van labradors voor dierproeven geen eenmalig incident is (tussen 2004 en 2012 zijn op de Universiteit van Maastricht 323 labradors gedood voor dierproeven) leek het haar nog steeds relevant om de rector magnificus op te roepen om te kiezen voor moderne dierproefvrije technieken. Wie heeft nog niet getekend en wil dat alsnog doen?
Huidig aantal verdubbelaars: 3 (de Verdubbeldame, Johmar1, Mirjam) 

Welke verzoeken kwamen nog meer binnen?
In 2013 probeerde de Verdubbeldame op elk actieverzoek in te gaan. In 2014 is dat qua tijd niet meer haalbaar. Vandaar dat ze er soms voor kiest verzoeken links te laten liggen, ook al betreft het leuke en goede acties. Door ze hier te noemen hoopt de Verdubbeldame dat anderen er toch mee aan de slag willen gaan:

- Marieke vroeg de Verdubbeldame om in oktober ook mee te doen aan de D'ruitdaging (link): een gezamenlijke uitdaging om in een maand tijd een hoop overbodige spullen je huis uit te werken. Jazeker, de Verdubbeldame is fan van minimaliseren en meldde zich aan! Alleen maakt ze er geen genummerde verdubbeldaad van, want je huis van spullen ontdoen is niet per se een wereldverbeterende actie (verdubbeldaad 13 was dat eigenlijk ook niet, maar daar lag een grote focus op het vinden van een goede, nieuwe bestemming voor de spullen).
- Eric werd onlangs lid van een politieke partij en vroeg de Verdubbeldame hetzelfde te doen. De Verdubbeldame was een blauwe maandag partijlid, maar er is op het moment geen enkele partij waar zij zich helemaal mee kan vereenzelvigen. Ze vindt het echter wel een leuk voorstel, en misschien verandert ze nog van gedachten.
- Verder ligt er nog een moeilijk maar grappig verzoek rond touwtjes en ontharen, waarin de Verdubbeldame zich nog steeds eerst wat meer moet verdiepen... die blijft nog even sudderen!

Wil je meeverdubbelen?
Laat hieronder weten welke actie jij wilt meeverdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'Comments' als je geen reactieformulier ziet). Ook een groot deel van de 158 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...