maandag 10 oktober 2016

De Verdubbeldame spaart doppen voor het goede doel (155)

"Hoeveel breng je, dan weet ik of ik op de fiets kan of met de auto..."

Opeens was de Verdubbeldame niet meer zo trots op haar volle draagtas gespaarde doppen. Bedremmeld mailde ze terug: "Die doppen kan je eeuwig sparen voor je eindelijk een tasje bij elkaar hebt... Ik heb een plastic tas driekwart vol." Dus helaas: "Moet prima op de fiets kunnen."

Het verdubbelverzoek

Begin 2014 kreeg de Verdubbeldame van twee mensen allebei hetzelfde verzoek: zowel Jan als Sandra vroegen haar om plastic doppen van melk, vla, frisdrank en pindakaas te bewaren en te doneren aan een goed doel. De doppen worden gesorteerd en verkocht aan een bedrijf dat er nieuwe producten van maakt.


Opperdepop? Hier die dop!

Verdubbeldaad 155 luidde dus aldus: "Spaar plastic doppen voor het goede doel." IJverig begon ze te sparen. Het ging niet zo snel, want ze kocht eigenlijk nauwelijks dingen met doppen. De Vermeerdermeneer hielp mee met sparen. Een cliënt droeg een zakje bij. De spaarzak werd meeverhuisd mee van Rotterdam naar haar nieuwe huis in het Nijmeegse Lent, waar het sparen werd voortgezet. En nu was het tijd om eindelijk te kunnen zeggen: verdubbeldaad volbracht.

Op de site van KNGF Geleidehonden zocht de Verdubbeldame de dichtstbijzijnde inzamelaar op. Dat bleek een mevrouw te zijn die een paar straten verderop bij een echofotografiezaak werkte. Op de toonbank lagen een paar doppen: "Die heb ik net uit de prullenbak gevist." Enthousiast vertelde de dame dat ze een paar maanden geleden begonnen was als inzamelpunt, en mensen in haar omgeving probeerde aan te steken. Bij een familiefeestje loofde ze een prijsje uit voor degene die de meeste doppen voor haar mee zou brengen. 20.000 kilo is er nodig voor de opleiding van één puppy, een gigantische hoeveelheid doppen. "Maar," vertelde ze, "er is dit jaar al 60.000 kilo gespaard, dus gewoon blijven sparen."

Meedoen? 

De Verdubbeldame vindt het wel welletjes geweest. Wil jij wel doppen gaan opsparen? Op de site van de KNGF zijn inleveradressen te vinden ten behoeve van het opleiden van blindengeleidenhonden. En hier vind je inzameladressen voor wie de doppen voor KiKa opspaart. Lezers uit Belgie kunnen hier terecht. Let goed op welke doppen wel en niet geschikt zijn; dat verschilt per inzamelinitiatief.

En Verdubbeldame, hoe staat het eigenlijk met al die verdubbeldaden?

Wie een blik werp op de lange lijst verdubbeldaden zal ontdekken dat de Verdubbeldame nu nog maar één verdubbeldaad te verrichten heeft: "Verdubbeldaad 150: Bied een couchsurfer een slaapplek." Dat heeft ze aan Tanya beloofd. Om hier eindelijk werk van te maken heeft ze vandaag haar Couchsurfprofiel geupdatet. Wie komt er een keertje logeren bij de Verdubbeldame? Ze woont in een hele mooie en bijzondere ecologische woongemeenschap!

En daarnaast: ook dit jaar komt er weer een Geefmaand November. Interesse om mee te doen met een maand geven? Word lid van de facebookgroep!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...