donderdag 19 december 2013

De Verdubbeldame helpt hardloopster Anne met zwerfvuil rapen (108)

De Haagse Anne van Dalen heeft drie passies: hardlopen op blote voeten, zwerfafval opruimen en schrijven. Nadat ze met een depressie thuis kwam te zitten begon ze na te denken over de volgende stap in haar leven. Tot op een dag een doldwaas plan geboren was dat haar hart sneller deed kloppen. Ze zou een jaar lang door Nederland gaan rennen. Op blote voeten. Onderweg zou ze zwerfafval opruimen, en op haar website zou ze verslag doen van haar reis.

Het bleef niet bij mooie plannen alleen. Op Keep It Clean Day, 20 september 2013, trok ze de voordeur achter zich dicht. Inmiddels is Anne al drie maanden onderweg. Na Zuid-Holland en Brabant doorkruist te hebben, is ze nu in Limburg aanbeland.

Van 4 op 5 oktober, ja dat is alweer een tijdje terug (de Verdubbeldame maakt een blog-inhaalslag), logeerde Anne bij de Verdubbeldame. Dat had natuurlijk van alles met verdubbeldaden te maken.

Anne in actie, foto van www.annelooptlangzaamhard.nl

De verdubbelverzoeken

Verdubbeldaad 108A: Help Anne een dagdeel met zwerfafval opruimen (Anne)
In juli ontving de Verdubbeldame een Twitterberichtje van Anne: "@Verdubbeldame Zwerven voor zwerfafval: een jaar lang en op blote voeten. #plasticsoep". Even sloeg de Verdubbeldame de schrik om het hart: dit was toch alsjeblieft geen verdubbelverzoek? Tot opluchting van de Verdubbeldame bleek dat niet het geval. De Verdubbeldame vernam Anne's plannen, en zij en Anne kwamen overeen dat ze samen een dagdeel al wandelend zwerfafval zouden gaan rapen, zodra Anne in Rotterdam zou zijn: "Een jaar met me meerennen, dat zou ik niemand willen aandoen, haha."

Verdubbeldaad 108B: Help Anne tijdens haar opruimreis door Nederland aan een overnachtingsplek, een maaltijd, massage, fysio of yoga (Jocyta)
Jocyta las over Anne op de Genoeg-site en wendde zich tot de Verdubbeldame: "In dit artikel wordt een slaapplaats gevraagd, iets om te verdubbelen lijkt mij!" schreef ze de Verdubbeldame. Zelf bood Jocyta onderdak aan in Friesland. De Verdubbeldame had Anne al een bed en een maaltijd aangeboden in Rotterdam, dus kon Jocyta’s actie niet meer verdubbelen. Ze riep bloglezers wel op om Jocyta’s actie te verdubbelen door Anne een slaapplaats aan te bieden.

Op stap met Anne

Een voetenbadje en een hete kop thee, dat leek de Verdubbeldame wel een goede ontvangst. Voor de avondhap nam ze Anne mee naar de Magnetronbar, waar ook blogster Firma Fluitekruid aanschoof. Natafelen in deze hippe tent met goddelijk voedsel was er niet bij, want er stond een Meet&Greet op het programma. Een kring mensen uit de woongemeenschap van de Verdubbeldame luisterde aandachtig naar de verhalen van de nuchtere Anne. Buurvrouw Anne was zo gegrepen dat ze spontaan besloot om haar naamgenoot twee dagen later 10 kilometer lang te begeleiden op haar tocht.

Op zaterdagochtend trok een klein clubje buren er met Anne en de Verdubbeldame op uit om zwerfvuil te verzamelen. In 45 minuten tijd leverde dat ruim 10 kilo afval op!


Terwijl ze het vuil aan het wegen waren, kwam een jongen op blote voeten voorbij gewandeld. In een filmscript zou het te toevallig zijn. Met de grootste vanzelfsprekendheid sloot deze Wally uit Australië zich bij het groepje aan, en een blotevoetenfotosessie kon natuurlijk niet ontbreken.

 
Over haar logeerpartij bij de Verdubbeldame schreef Anne drie blogstukjes: hier (zwerfafval oprapen), hier (logeren bij de Verdubbeldame) en hier (zwerfvuil rapen met buurvrouw Anne).

Verdubbelaars 

Op Anne's website kan je haar route bekijken. Wil jij Anne ook een middagje meehelpen als zij in jouw buurt is (verdubbeldaad 108A)? Je kan dit als individu doen, maar je kan ook in overleg met Anne een opruimactie organiseren met bijvoorbeeld een groep buurtgenoten, je sportclub, de scouting, je collega’s of een schoolklas. Schoenen aanhouden mag en hardlopen hoeft niet. De Verdubbeldame neemt je op in het lijstje van verdubbelaars zodra je Anne een aanbod hebt gedaan, ongeacht of zij daar uiteindelijk gebruik van zal maken of niet, want dat is natuurlijk aan Anne!

Je kan Anne ook steunen door haar net als Jocyta en de Verdubbeldame logies aan te bieden (verdubbeldaad 108B). Naast slaapplekken en maaltijden zoekt Anne ook mensen die haar kunnen helpen aan sportfysio, sportmassage of yoga op de plekken die ze aandoet. De Verdubbeldame noteert jou als verdubbelaar zodra je Anne een aanbod hebt gedaan, ongeacht of zij daar uiteindelijk gebruik van zal maken of niet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...