woensdag 11 december 2013

De Verdubbeldame presenteert: tussentijdse verdubbeldaad 133

De Verdubbeldame kreeg een verdubbelverzoek binnen dat niet tot vrijdag kan blijven liggen, omdat de actie nog maar een paar dagen loopt.

Verdubbeldaad 133: 'Ondersteun de actie Kaspers Kerstboek' (Gerda)


Gerda nam contact op met de Verdubbeldame om haar te vertellen over Kasper. Kasper Brummer is een 9-jarig jongetje met autisme uit Rucphen, dat een geweldige actie gestart is voor arme kinderen die van de Voedselbanken in Rucphen, Bergen op Zoom en Roosendaal afhankelijk zijn: hij wil dat ze met Kerst allemaal een mooi boek krijgen. Zijn lievelingsschrijver Paul van Loon doneerde twintig boeken, en met (o.a.) de verkoop van zelfgebakken koekjes hoopt hij geld in te zamelen om voor elk kind een boek te kopen.

Kaspers zelfgebakken Poolse kerstkoekjes

"De beste cadeautjes zijn boeken" 

Op de crowdfundingssite Voor je Buurt vertelt Kasper hoe hij op het idee kwam de actie Kaspers Kerstboek op te zetten: "Laatst dacht ik na over kerst. Eigenlijk gaat het niet om cadeautjes krijgen, maar om iets aan anderen te geven. Toen bedacht ik dat ik voor arme kinderen cadeautjes wil kopen en naar de voedselbank wil brengen. Ze krijgen nooit iets voor kerst omdat volwassenen denken dat er veel belangrijkere dingen zijn om geld aan uit te geven. Maar kinderen willen wel graag een cadeautje krijgen. Daarom wil ik iets moois voor ze kopen."

Kasper heeft zelf moeite met lezen, maar toch houdt hij erg van boeken. Boeken zijn dan ook de beste cadeautjes, vindt hij: "Door boeken te lezen krijg je een grote fantasie en kun je veel dingen leren. Met een boek kun je afgeleid worden als het niet leuk is. Een boek kun je makkelijk overal meenemen, je kunt het in je rugzak of onder je kussen stoppen. Ik wil voor andere kinderen nieuwe boeken kopen, want een eigen boek voelt wel anders dan een boek uit een bibliotheek. Het moeten nieuwe boeken zijn speciaal voor een ander kind. Nieuwe boeken ruiken ook zo lekker, niet zoals boeken van iemand anders."

Een kleine jongen met een groot hart
 
Kaspers moeder Ania steunt haar zoon in zijn actie: "Kaspers Kerstboek is een heel bijzonder project. Niet alleen omdat het tot de puntjes door een 9-jarig kind is bedacht, maar vooral omdat hij autistisch is. Daarnaast heeft hij ADHD en we vermoeden ook dyslexie. Best veel voor een kind, toch geeft hij niet op en leert elke dag weer dat je met hard werken succes kunt bereiken. Kasper heeft een heel groot hart en in de toekomst wil hij een uitvinder worden om alle mensen in de wereld te kunnen helpen. Hij heeft veel ideeën, maar ze zijn te abstract om werkelijkheid te worden. We proberen hem te leren dat als hij een goed plan heeft en duidelijk weet wat hij wil alles kan. Toen hij over Kaspers Kerstboek vertelde, wist ik dat dit het was. Ik moest hem helpen, want hij is nog maar 9. Ik ben erg trots op hem en met bewondering kijk ik hoe mijn jongen eigen angsten overwint en doorzet om iets voor anderen te doen."

Kasper en zijn moeder hopen op minstens 100 euro, waar 7 tot 12 boeken van kunnen worden gekocht. In eerste instantie voor kinderen onder de vier jaar, die bij speelgoedacties vaak worden overgeslagen, "Maar we hopen veel meer geld op te halen om alle kinderen in de gemeenten Rucphen, Roosendaal en Bergen op Zoom via de voedselbank een boek te geven." Daar helpen wij hem bij, toch? 

Verdubbelacties 

"Het zou fantastisch zijn als dit project veel groter wordt dan Kasper ooit had gedroomd," schrijft Gerda, "Ikzelf geef van de opbrengst van mijn webshop 10% voor zijn doel, ik heb een mail gestuurd aan een paar kinderboekenschrijvers die ik ken, een mail gestuurd naar bol.com en daarnaast heb ik via facebook het verspreid onder mijn vrienden.."

De Verdubbeldame schreef mails naar het Jeugdjournaal en andere redacties, naar clubs van weldoeners, naar uitgeverijen, een kinderproza-opleiding en een enkele kinderboekauteur. Wie helpt Kasper op een van de volgende manieren: door het bericht te verspreiden, zijn Facebookpagina te liken, een financiële bijdrage te leveren, zijn zelfgebakken koekjes te kopen (50 cent per stuk), of door boeken te vergaren door kinderboekenschrijvers, boekhandels en uitgevers aan te schrijven?

Update:
Het mailbombardement van de Verdubbeldame leverde inmiddels dit op: Twee auteurs (te weten illustratrice/schrijfster Gertie Jaquet en schrijfster Alma Post) en vier uitgeverijen (Uitgeverij Den Hertog, Uitgeverij Moon, Maestro Kinderboeken en Uitgeverij Zwijsen) hebben toegezegd om gratis boeken te doneren, en de Kiwanisclubs van Roosendaal en van Bergen op Zoom steunen Kasper beide met 250 euro (de eerste in geld, de tweede rechtstreeks in dozen vol boeken). Op de berichten die ze aan de media stuurde hebben de regionale krant BN de Stem en de site HetKanWel 'toegehapt'.

Daar gaat Kasper vast erg blij mee zijn, en de kinderen van de voedselbank ook! (En anders de Verdubbeldame wel, die heeft al dagen een glimlach van oor tot oor).

Huidig aantal verdubbelaars: 8 (de Verdubbeldame, Joke, Welmoed, Ursula, FotootjeVandaag, Margriet, Phoenix, Marianne, Franca [en een heleboel ongemelde gedeelde links op facebook en twitter])
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...