zondag 22 december 2013

De Verdubbeldame repareert kapotte winterkleding (117)

Een Verdubbeldame dient van alle markten thuis te zijn. De ene keer moet ze kunnen koken (verdubbeldaad 76: 'Organiseer een Maaltijd voor maaltijd-diner voor een voedselproject in Mauritanië') of bakken (130: 'Bak een appeltaart en deel die met je buren'). Een andere keer moet ze kunnen tekenen (45: 'Verras binnen een maand minimaal vier mensen met een zelfgemaakte tekening'). Vervolgens moet ze verhalen kunnen schrijven (74: 'Schrijf, teken of dicht over een probleem dat jou na aan het hart ligt en stuur dit in op crowdeffect.nl') en tegen naalden kunnen (8: 'Meld je aan als bloeddonor'). En goed zijn in talen of wiskunde (68: 'Verdien rijstkorrels voor het World Food Programme door een quiz te spelen'). Voor verdubbeldaad 117 moest ze ook nog eens overweg kunnen met naald en draad.

De verdubbelverzoeken

Een poos geleden kreeg de Verdubbeldame apart van elkaar twee verzoeken die met kapotte kleding te maken hadden, van twee dames die toevalligerwijs allebei Tineke heetten. De ene Tineke schreef de Verdubbeldame dat ze vóór de winter alle winterkleding die haar nog paste wilde herstellen, als dat nodig was:
"Knopen er weer aan, nieuwe rits, dat soort dingen. En kleding die ik te saai vind wil ik pimpen of iets anders van maken, bijvoorbeeld een tas of een kussen of zo. Dat wil ik met minstens 5 kledingstukken doen. Meestal koop ik mijn kleding bij de kringloopwinkel, maar hiermee ga ik een stapje verder en verspil ik nog minder." 
Het verdubbelverzoek van de andere Tineke valt hier prima mee te combineren. Zij vroeg de Verdubbeldame om "het volgende verzoek te overwegen:
"Sokken waar een gat in zit, voortaan op grootmoeders manier "stoppen", in plaats van weg te gooien."
De Verdubbeldame is bepaald geen handwerkwonder, maar nam de uitdaging aan.


Naald en draad

Sokken met gaten had de Verdubbeldame niet, maar kleren met gaten of losse naden des te meer. Een gedeelte lag al maanden te wachten in een krat. In het andere gedeelte liep ze nog vrolijk rond. Nou ja vrolijk... wel een beetje gegeneerd eigenlijk. Vandaag kwam het blik met naalden en garen op tafel. De wekkerradio met 3FM Serious Request ging aan.


Een paar uur later kunnen jullie deze selectie van adembenemende metamorfoses aanschouwen:Alleen die nieuwe broeksknoop, die snapte ze niet. Hoe moest dat pinnetje nou blijven zitten? Toch maar weer de oude knoop er in. Met een dikke klodder Bisonkit. Zo goed als nieuw, toch?


De kleding die echt niet meer te repareren was ging afgelopen week al naar H&M. Daarmee is ook verdubbeldaad 118, 'Lever een tas met oude kleding in bij H&M voor hergebruik', ook afgevinkt.


Verdubbelaars

Trots toonde schoonzus Sasja de Verdubbeldame laatst haar gepimpte spijkerbroek. De blogpost over verdubbeldaad 117 had haar op het idee gebracht om de gaten in een spijkerbroek te dichten met leuke applicaties. Uit een nog oudere spijkerbroek had ze een vleermuis, een vlinder en een bloem geknipt, en die had ze op haar broek genaaid.

Margriet liet weten mee te doen met de verdubbeldaad: "De 5 haal ik niet, maar 2 al zeker. Dus de rest nog even goed bekijken. (5 stuks nieuwe kleding zou makkelijker zijn)." En Mevrouw Pardoes schreef: "117 ga ik ZEKER doen!" De Verdubbeldame hoopt dat zij iets begaafder zijn met naald en draad.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...