vrijdag 19 juli 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 93 t/m 96

Maar liefst 12 mensen hebben zich al aangemeld om in november ook mee te doen met '29 dagen geven'. Geweldig! De Verdubbeldame heeft het boek '29 geschenken' uitgelezen en stuurt het vandaag naar Bianca. Het Engelstalige boek gaat allereerst naar Welmoed.

Maar wie de tropische temperaturen van de afgelopen dagen voelt, is nog lang niet in novemberstemming. Eerst maar wat andere verdubbeldaden volbrengen dus. Onderstaande acties verrichten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als 'verdubbelaar' aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn acties soms makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat. Aan welke verdubbeldaad wil jij ook deelnemen?


Verdubbeldaad 93: Hergebruik van een dubbele kaart de onbeschreven kant (Jocyta en Re-saar-cle)
Re-saar-cle schreef de Verdubbeldame: "Voorstel voor een verdubbelactie: als je verjaardagskaartjes, kerstkaartjes, wat-dan-ook-kaartjes krijgt die open te vouwen zijn, dan schrijven mensen meestal niet op de achterkant van de illustratie. Je kan de fijne tekst er dus afknippen (en eventueel bijhouden), maar je kan vooral die illustratie opnieuw als kaartje gebruiken! Minder afval, hoera!" Jocyta hergebruikt die onbeschreven kant ook, maar voor een ander doel: "Hier ligt een stapel ontvangen aan een kant beschrevengen dubbele kaarten. De onbeschreven kant wil ik in stroken snijden en in geleende boeken stoppen. De volgende lezer vindt een mooie boekenlegger. Verdubbeldaad?" De Verdubbeldame heeft toevallig een paar dubbele kaarten liggen, en zal deze per direct omvormen tot boekenleggers en kaarten. Wie heeft er nog andere ideeën voor creatief hergebruik? En wie verdubbelt door ook minimaal één kaart te hergebruiken?

Verdubbeldaad 94: Meld je aan voor de Syrië-supportgroep van Amnesty (Welmoed)
Syriërs die onterecht gevangenzitten, verdwijnen of worden gemarteld kunnen wel wat steun gebruiken. Welmoed schreef: "Ik heb me zojuist aangemeld voor de Syrie-Supportgroep van Amnesty. Je krijgt dan elke maand een bericht/petitie voor 1 bepaalde persoon die je kunt steunen. Kost geen geld, alleen een klein beetje van je tijd. Doe je ook mee?" De Verdubbeldame meldde zich aan en wacht nu op de eerste oproep om een Syrisch slachtoffer van mensenrechtenschendingen te kunnen ondersteunen. Wie verdubbelt ook?

Verdubbeldaad 95: Bestel een Uitgestelde Koffie voor een dakloze (Mirjam)
"Hi Verdubbeldame," vroeg Mirjam, "ken je het fenomeen Uitgestelde koffie al?" Jazeker kent de Verdubbeldame dat! In cafés die meedoen aan het uit Italië overgewaaide initiatief kan je voor jezelf een kop koffie kopen en er ook alvast één bestellen voor iemand die er minder warmpjes bijzit. "Dit wil ik graag gaan doen," liet Mirjam weten. Ze ontdekte dat er in haar regio al cafe’s zijn die aan de sympathieke actie meewerken. Op de website is op te zoeken welke horecagelegenheden meewerken, en op facebook vind je naast een landelijke groep een heleboel plaatselijke initiatieven. De Verdubbeldame gaat in augustus naar het Belgische Oostende en belooft daar een uitgestelde koffie of uitgestelde friet (jazeker, dat kan daar!) te kopen.

Verdubbeldaad 96: Teken de petitie voor een natuurreservaat op de Noordpool (Marianne)
"Weer een petitie" begint Marianne haar email, "we moeten ons maar even over de petitiemoeheid heen zetten, want: wel belangrijk!" Oliemaatschappijen staan te trappelen om hun boor in de Arctische bodem te zetten. Dit brengt het leven in het kwetsbare Noordpoolgebied danig in gevaar: als de leefomgeving van de Noordpooldieren als ijsberen, zeerobben, walrussen en poolvossen vervuild raakt, dan is er geen alternatieve leefomgeving beschikbaar. Greenpeace pleit ervoor om van de Noordpool een bescherm natuurreservaat te maken. De Verdubbeldame tekende de petitie. Wie tekent ook?

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de meeste van de 92 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in. Vind je het lastig een actie te verzinnen? Laat je inspireren door deze lijst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...