vrijdag 8 februari 2013

De Verdubbeldame en dierproefvrije handzeep


Postertje dat de Verdubbeldame als kind maakte

Marlène, de buurvrouw van de Verdubbeldame, mailde een verzoek:
"Hoi Marije/Verdubbeldame, ik ga op mijn werk en op een paar plaatsen waar ik vaak kom vragen of ze in het vervolg proefdiervrije zeep op de toiletten willen neerzetten. Als hulpje geef ik ze de lijst van http://www.proefdiervrij.nl/cosmeticagids/merkenoverzicht en als ze het met weinig geld moeten doen, tip ik ze dat de Euroshopper ook proefdiervrij is. Doe je mee? Zo ja, laten we dan even overlegen wie de Banier aanspreekt (Palmolive!!!! Dat kan echt niet!) of dat we dat misschien allebei doen." 

De Verdubbeldame is er fel op tegen dat dieren moeten lijden om ons uiterlijk te verfraaien, en zei meteen ‘ja’. Al snel meldden Jolanda en Jocyta zich aan om deze actie te verdubbelen.

Toch zag de Verdubbeldame van alle aangenomen verdubbeldaden stiekem het meest op tegen deze. Op haar werk heet de Verdubbeldame namelijk gewoon Marije. En Marije wil haar collega’s niet lastigvallen met de malligheden die ze buiten werktijd uitspookt, al lichtte zij hen deze week wel in over haar dubbelleven als Verdubbeldame. Het zou ook nog wat speurwerk vergen om te achterhalen met welke handzeep de navulbare dispensers op de toiletten gevuld zijn, en of er bij dezelfde groothandel een diervriendelijk alternatief verkrijgbaar is. De Verdubbeldame had dus -in tegenstelling tot Jocyta die haar werkgever inmiddels heeft benaderd- de actie nog even uitgesteld.

Toen de Verdubbeldame afgelopen maandag van haar werk thuiskwam bleek zij getagd te zijn in een bericht op Facebook. Nieuwsgierig nam zij een kijkje. “Hoera! Het is gelukt! Alle cosmetica vanaf maart proefdiervrij,” meldde een plaatje van stichting Proefdiervrij. Naast de heuglijke tekst leunde een witte muis triomfantelijk op een grote roze ballon, terwijl achter hem confetti de lucht in werd geschoten. De foto werd vergezeld door een reeks blije reacties van Facebookers. Jocyta had een voor buitenstaanders zeer cryptische reactie achtergelaten: “doel bereikt?? verdubbeldaad no.5 ;-)” en daarbij de Verdubbeldame getagd, die er dus op die manier op geattendeerd werd. De Verdubbeldame claimt geen enkel aandeel in dit succes, maar ging wel blij en nieuwsgierig op zoek naar meer informatie.



Het Europees Parlement bleek ingestemd te hebben met de invoering van een algeheel verbod op dierproeven voor cosmetica. Onder de noemer 'cosmetica' worden niet alleen make-up artikelen geschaard, maar ook alle andere verzorgingsproducten. Van shampoo tot tandpasta, en van parfum tot -juist ja- toiletzeep. Vanaf 11 maart 2013 mogen er in de Europese Unie geen cosmetische producten meer geïmporteerd en verkocht worden met ingrediënten die getest zijn op dieren. Nu kunnen producenten het Europese verbod op het gebruik van proefdieren nog omzeilen door eindproducten en ingrediënten buiten Europa te laten testen. Een belangrijke stap voorwaarts, met de kanttekening dat er op wereldschaal nog zeker successen te behalen zijn. In China is het testen van cosmetica op dieren bijvoorbeeld nog een wettelijke vereiste.

De Verdubbeldame spoelt verdubbeldaad 5 bij deze door het toilet, en wast daarna grondig haar handen met dierproefvrije zeep!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...