Buitenkoelkast |
Het verdubbelverzoek
Noa had voor de Verdubbeldame een bericht achtergelaten met de volgende mededeling:
“Ik heb mijn koelkast uitgezet.”Zij voegde er aan toe dat ze dit minstens twee maanden zou volhouden en dat dat “natuurlijk een stuk makkelijker” is als je vegan eet. De Verdubbeldame zou sowieso heel de maand februari vegan eten, maar “makkelijk” zou niet direct haar eigen woordkeuze zijn. Ze besloot de actie van Noa daarom slechts voor een week te verdubbelen. Dat leek haar net een mooie periode om te testen hoe het koelkastloze leven bevalt, en om andere potentiële verdubbelaars over de streep te kunnen trekken. Allereerst vroeg de Verdubbeldame Noa hoe zij haar producten koel en vers houdt. Noa lichtte toe:
“Wat betreft mijn koelkastexperiment: ik heb een koelkast zonder vriesvak en ik heb mijn vriezer al een jaar geleden weggedaan. Mijn voordeel wat betreft brood is dat we thuis met 4 kinderen zijn, dus 6 personen. Elke dag gaat er een brood doorheen, dus nooit oud brood. Omdat we veganistisch eten en geen voorbewerkte spullen, hebben we voornamelijk groente, fruit, granen, noten en bonen. Deze zijn natuurlijk behoorlijk lang houdbaar. Rond deze tijd zou je spullen misschien op het balkon of in de schuur kunnen zetten, maar tot nu toe hebben wij dat nog niet nodig gehad. Wat betreft bonen, die week ik in afgepaste hoeveelheid. Restjes worden 's avonds of tussen de middag opgegeten.”Ook op het populaire blog van Green Evelien vond de Verdubbeldame tips om een koelkastloos leven gestalte te geven. Vooruit dus met die geit. Of...?
Outdoor koelbox
De Verdubbeldame draalde. Ze verzon de ene na de andere uitvlucht om hét moment voor zich uit te schuiven. Tot zij vorige week woensdag resoluut de stekker uit de koelkast trok. Beter nu dan straks als de lente losbarst, bedacht ze zich heel gewiekst. De spullen die koel moesten blijven deed ze in een grote afsluitbare plastic bak, die op het balkon gestald werd. Ze zette de bak schuin, zodat eventueel regenwater niet op het deksel bleef staan. Met de restjes uit de het vriesvak kookte ze die avond een geïmproviseerde rijst-capucijner-tofu-maaltijd. Overigens niet de beste maaltijd ooit.
Het koelkastloze leven bleek een makkie, want buiten was het de afgelopen week minstens zo koud als normaalgesproken in de koelkast. Op een goede dag lag er zelfs een laag sneeuw op de bak, en op een buiten gestalde pan. De Verdubbeldame verliep zich nog wel regelmatig. Dan stond ze al in de keuken om een graai in de koelkast te doen, terwijl het balkon aan de andere kant van de woonkamer ligt. Snaaitechnisch is een balkonkoelbox zeker aan te raden: de deur naar een koud en soms nat balkon is toch minder vlug opengetrokken dan een koelkastdeur.
Hier is de sneeuw al deels gesmolten |
Het vriesvak miste de Verdubbeldame wel. In dat ieniemienie gedeelte van de koelkast bewaart de Verdubbeldame graag een halfje brood, om daar iedere werkdag een paar sneetjes uit te nemen voor de lunch. Het brood dat de Verdubbeldame woensdag uit de vriezer haalde was de maandag erna te gortdroog om voor lunch door te gaan. Op maandag nam de Verdubbeldame daarom een bakje muesli, een banaan en een flesje sojamelk mee naar haar werk, om ter plekke door elkaar te gooien en onder het geamuseerde oog van een tiental cliënten weg te lepelen. De dag erna gingen er wat crackers en een bakje Libanese tehina in de tas. De laatste vijf sneetjes brood legde de Verdubbeldame te drogen. Gedroogd brood is nog wel een jaar houdbaar, en doet goed dienst als paneelmeel of opvulling van vegetarische burgers.
Zonnebadende boterhammen |
Milieuwinst?
Volgens Milieucentraal gebruikt een gemiddeld huishouden ruim 3.400 kWh elektriciteit per jaar. Hiervan gaat ongeveer 600 kWh, zo’n 17%, naar koelkasten en vriezers. Koel- en vriesapparatuur staat op de derde plaats in de rij van grootste elektriciteitsverbruikers in het huishouden (wie raadt wat er op plaats 1 en 2 staat?). De koelkast uitzwaaien levert dus een flinke energiewinst op, maar is wel radicaal. Wie op een comfortabele manier energie wil besparen op koeling vindt op internet legio tips (bijvoorbeeld hier en hier).
Het milieuvoordeel dat het uitschakelen van de koelkast oplevert wordt teniet gedaan als daardoor meer voedsel zou worden weggegooid, dat spreekt voor zich. Kleinere porties inkopen is ook niet per se een oplossing: dit zorgt voor meer verpakkingsmateriaal, en dus voor meer afval en een groter verbruik van grondstoffen. Wie zonder koelkast wil leven moet dit dus wel met beleid doen, net als Noa en Green Evelien. De Verdubbeldame houdt haar buitenkoelbox in ere tot het kwik weer gaat stijgen of tot zij weer levensmiddelen koopt die ingevroren moeten worden.
Verdubbelaars
Firma Fluitekruid heeft zich opgegeven voor de No Impact Week (verdubbeldaad 9), en wil die week zo min mogelijk elektriciteit gaan verbruiken. Dat leek haar de ideale week om ook haal koelkast een week vakantie te geven. Miriam liet weten dat ze toch al van plan was om de koelkast eens lekker schoon te maken, en dat ze het een goed plan vond om hem dan gelijk een weekje uit te laten. Ze schreef:
Met deze temperaturen kunnen de produkten prima in de schuur koel blijven! Levert wellicht ook nog een leuke besparing op. Dus ik doe mee aan verdubbeldaad 15.
Ben jij creatief genoeg om alternatieve oplossingen te verzinnen om je eten koel en vers te houden? Doe dan mee met Noa, de Verdubbeldame, Firma Fluitekruid en Miriam, en meld je aan als verdubbelaar.