zondag 10 februari 2013

De Verdubbeldame steunt kleine winkeliers

Het verdubbelverzoek
Firma Fluitekruid liet in een email aan de Verdubbeldame weten dat zij al een maand niet meer bij de Jumbo is geweest. In plaats daarvan doet zij haar boodschappen bij kleine lokale ondernemers. Zou de Verdubbeldame dat willen verdubbelen? De Verdubbeldame is gemakzuchtig en stapt vaak binnen bij de AH, omdat die op loopafstand zit. Het vooruitzicht om op ontdekkingsreis te gaan naar de kleine winkeliers in haar wijk trok haar echter wel. Eerst maar eens voor een week. De Verdubbeldame informeerde nieuwsgierig naar de precieze beweegredenen van Firma Fluitekruid. Firma:  
“De reden dat ik niet meer naar de XL-Jumbo ga, is dat zo'n megasupermarkt heel slecht is voor een wijk. Kleine ondernemers kunnen daar niet tegen opboksen. Bovendien vind ik het keuze-aanbod overdreven, de menselijke maat is compleet zoek. Vaak liggen de prijzen bij de kleine winkels iets hoger, maar omdat de keuze er beperkter is kom je ook niet in de verleiding om allerlei onzin te kopen. En ben je uiteindelijk toch goedkoper uit! Bovendien is de sfeer er leuker, je hebt meer tijd voor een praatje, de winkeliers kunnen je adviseren: 'probeert u deze kaas eens!', etc, etc."
Ze voegde eraan toe:
"Ik boycot overigens niet alle supermarkten. Op het Noordereiland is een kleine Spar waar ik graag boodschappen doe. Het is net een kampwinkel, ze hebben gewoon van alles een klein beetje. Een verademing! Daar loop ik graag voor om.”
Zaterdag: de Boerenmarkt
De Verdubbeldame besloot direct de daad bij het woord te voegen, en toog die zaterdag naar de Boerenmarkt op het Noordplein.
Ze kocht een kilo rode aardappels van een teler uit de Hoeksche Waard. 
Ook trakteerde ze zichzelf op een pot aardappelsambal en pompoenchutney van een multiculturele vrouwengroep uit Zuid. Toen de Verdubbeldame thuiskwam wachtte haar een nieuwe email van Firma Fluitekruid, die vertelde dat zij net thuisgekomen was van ... de Boerenmarkt op het Noordplein.

Maandag: de Iraniër en het reformhuis
Maandag fietste de Verdubbeldame vanuit haar werk in Crooswijk naar het kloppende en multiculturele hart van het Rotterdamse Oude Noorden: de Zwart Janstraat. Bij een Iraanse kruidenier kocht ze fruit, minitomaatjes in verschillende kleuren, zout-zure pistachenoten, een flinke zak Afghaanse rozijnen en een lapje lavashak (Iraans suikervrij snoepgoed van zuur fruit). De verkoper snapte niet veel van haar verhaal over supermarkt-mijden, maar stond een fotosessie toe en vond het leuk dat de Verdubbeldame in Iran is geweest.
Schuin tegenover de Iraniër zit een reformhuis met een heerlijk oubollige uitstraling. Hoe dat bezoekje afliep heeft de Verdubbeldame een paar dagen geleden al beschreven. De schuld is inmiddels vereffend.

Woensdag: de natuurvoedingswinkel
Woensdag kwam oud-collega Marianne logeren. Om haar op een lekker ontbijt te kunnen vergasten kocht de Verdubbeldame bij een natuurvoedingswinkel in een aangrenzende wijk brood, crackers, tartex, rozenbotteljam en luxe pure hagelslag.  

Zaterdag: de Turkse supermarkt
Voor zaterdag haar vader op visite kwam, rende de Verdubbeldame naar de Turkse supermarkt op het Eudokiaplein, die na de recente verbouwing nauwelijks meer als kleine winkelier te bestempelen is. Verdubbelpapa had aan de telefoon laten weten dat hij wel eens wilde proeven hoe een smoothie smaakt. De Verdubbeldame kocht een flinke tas bananen, sinaasappels en kiwi's. En een bakje Surinaamse koekjes, maar die waren niet voor in de smoothie. Voor de lunch nam ze de papa mee naar New Fork.

Verdubbelaars
Puur en Groen, Lindy en Jocyta wilden allemaal het initiatief van Firma Fluitekruid wel verdubbelen voor een week. Lindy schreef over haar motivatie:
“Dat is wat ik graag wilde doen en gisteren ging ik op zoek naar wat boerderijwinkels. Het helpt me besparen en helpt boeren aan een betere prijs. En lokaler kan het niet, dus ook goed voor het milieu.” 
Puur en Groen schreef dat ze zelf ook al op een soortgelijke actie aan het broeden was. Inmiddels heeft zij via haar blog verslag gedaan van haar week zonder de Albert Heijn. Jocyta bezocht de afgelopen week de groenteboer, de slager, de markt, de plaatselijke eierboer, de warme bakker en een Turkse supermarkt. De Turkse verkoopster gaf graag kooktips. “Ja, echt gezellig winkelen zo!!,” aldus Jocyta. De Verdubbeldame kan dat alleen maar beamen.

Wil je net als Firma Fluitekruid, de Verdubbeldame, Puur en Groen, Lindy en Jocyta ervaren hoe het leven is zonder de grote supermarktketens? Meld je dan ook aan als verdubbelaar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...