donderdag 28 februari 2013

De Verdubbeldame eet een maand veganistisch

Met een kopje koffie met sojamelk binnen handbereik doet de Verdubbeldame verslag van een maand zonder vlees, zuivel, eieren en andere dierlijke producten. Het verdubbelverzoek

"H die Marije, ik doe in februari mee met de Vegan Challenge, doe je mee?"
Mirjam nodigde de Verdubbeldame uit om net als zij deel te nemen aan de Vegan Challenge. De Verdubbeldame eet al jaren vegetarisch en ziet veganistisch eten als een hele logische volgende stap. Ze schreef zich meteen in. En met haar ruim 1800 andere mensen uit heel Nederland, die de uitdaging wel aandurfden om in de maand februari geen dierlijke producten te consumeren.

De automatische piloot en een lepel pindakaas

Inmiddels is het 28 februari, de laatste dag van de Vegan Challenge. De Verdubbeldame had de lezer graag willen trakteren op een smeuiig verslag over haar ontwenningsverschijnselen en haar cheese cravings. Over haar spannende zoektochten naar plantaardige substituten voor melk of ei, over de valkuilen en hobbels die ze op haar weg tegenkwam, en over ingewikkelde recepten die ze uitdokterde.

De sensatiezoekende lezer moet zij teleurstellen. In werkelijkheid schakelde de Verdubbeldame gewoon over op standje 'veganistisch eten'. Dat kende ze nog wel van toen ze ruim vijftien jaar jonger was. Dit omschakelen lukte zonder er veel extra tijd en energie aan te hoeven besteden. En zonder 's nachts badend in een plas kwijl wakker te schrikken uit een droom over roomsoezen of broodjes brie. Ze moest er alleen goed aan denken een flesje met wat sojamelk mee te nemen naar haar werk, voor in de koffie. Koekjes en traktaties liet ze deze maand aan haar neus voorbij gaan. Ook goed voor de slanke lijn - een mooie bijkomstigheid. Wel kreeg de Verdubbeldame veel vragen naar het hoofd geslingerd: “Is het niet moeilijk?” “Wat éét je dan?” “Wat zit er in dat flesje?” en “Voel je je ook anders nu?” Nee, ze vond het niet moeilijk. Ze at eigenlijk niet zo heel anders dan normaal en etiketten lezen deed ze toch al altijd. In het flesje zat sojamelk voor in de koffie. En nee, ze voelde zich niet zwakker of juist energieker.

Vooruit dan, de Verdubbeldame doet een Bekentenis. Twee keer ging het mis. De Verdubbeldame stopte een dobbelsteentje Surinaamse koek in haar mond dat anders in de prullenbak was beland. En ze nam een hap Thaise noedels die erg naar ei bleken te smaken. Die hap slikte ze door, de rest van de noedels stond ze af. Met moeite, want wat waren ze lekker!

Welgeteld één anekdote weet de Verdubbeldame op te lepelen. Het liep tegen het einde van de werkdag en alle collega’s van de Verdubbeldame waren al naar huis. Alleen de nieuwe zorgmanager zat nog in overleg. De buik van de Verdubbeldame knorde, maar in haar tas vond zij niets eetbaars. De koekjes en beschuiten in de keukenkastjes voldeden niet aan de veganistische maatstaven. Wel vond ze een pot pindakaas die nog over was van de kerstbrunch. Verrukt schepte ze er een flinke lepel uit. Met een mond vol pindakaas wilde ze teruglopen naar haar computer. Ze had nauwelijks een stap gezet, of de zorgmanager kwam plots binnenlopen om de Verdubbeldame een vraag te stellen, met in haar kielzog een keurige onbekende dame. De Verdubbeldame vocht met alle macht tegen de plakkerige massa op haar tong en tussen haar tanden, maar kreeg deze niet snel genoeg doorgeslikt. Met haar linkerhand voor de mond gaf ze de zorgmanager een zo kort en verstaanbaar mogelijk antwoord en met de rechterhand schudde ze de hand van de dame. Ondertussen schietgebedjes afvurend naar de hemel of de pindakaaswalm alsjeblieft niet al te doordringend mocht zijn.

Na vier weken Challenge betreurt de Verdubbeldame het enigszins dat ze er niet bewuster mee bezig is geweest. De dagelijkse Vegan Challenge mail bleef vrijwel ongelezen en ze maakte geen gebruik van de mogelijkheid om via het forum of de facebooksite met andere deelnemers in gesprek te gaan. Het buddynetwerk waar de Verdubbeldame van tevoren zo enthousiast over was benutte ze ook niet. Het enige recept wat ze op internet opzocht was dat van veganistische kaassaus voor bij een maaltijd met taco's.

Maar de Verdubbeldame benadert het liever positief: blijkbaar was zij in staat om een knopje om te zetten en gewoon veganistisch te gaan leven. Op de automatische piloot. Dat was best wel handig, met een waslijst van nog 24 andere verdubbeldaden die allemaal tegelijkertijd om aandacht schreeuwden. Als veganistisch eten zo makkelijk is, wat let de Verdubbeldame dan om dit ook na februari deels in haar levensstijl te integreren?

De Vegan Challenge in foto's

Makkelijk ontbijt: havermoutpap. Voor het slapengaan deed de Verdubbeldame wat havermout en water in een pannetje. 's Ochtends hoefde ze het alleen maar kort op te warmen. Ze pimpte de pap met kaneel, een scheutje soja-of rijstemelk, rozijnen, banaan of appel en iets zoets (ahornsiroop, agavesiroop of kokosbloemsuiker).
Luxe ontbijt voor vrije dagen: zelfgemaakte cruesli. De Verdubbeldame deed een klein scheutje olie in een koekenpan. Ze bakte een portie muesli licht op en voegde banaan, appel en/of rozijnen toe, plus wat kleverig zoets (hier agavesiroop). Dit deed ze in een schaaltje en naar smaak strooide ze er wat kokos overheen. Een beker rijstemelk zette ze ernaast, want er overheen gooien vond ze zonde van de knapperige structuur.

Lunchbox: biologisch of Allison brood, hier met pindakaas en rozenbotteljam. Handje dadels en ongebrande noten. Koolrabi omdat het gebit van de Verdubbeldame het zuur van fruit slecht verdraagt. Op vrije dagen at de Verdubbeldame belegde rijstwafels, een smoothie of een restje avondeten.

Lunch in de Rotterdamse Groene Passage, tussen een vergadering en een afspraak bij de bloedbank door. Pannenkoekjes met ahornsiroop, jam en amandelschaafsel, en een sojacappuccino.
De sojakoffie die de Verdubbeldame zelf maakte lukte soms niet. Ze ontdekte de truc: sojamelk eerst opwarmen, en het hete water eerst iets laten afkoelen alvorens het op het koffiefilter te gieten.
Chili sin carne, een snelle avondmaaltijd. De Verdubbeldame at nog veel meer lekkere avondmaaltijden deze maand, waar ze doorgaans zo van zat te smullen dat ze vergat een foto te maken.
Buurtgenootje Nina nodigde de Verdubbeldame in het kader van verdubbeldaad 10 ("Spreek af met iemand die je nog niet zo goed kent") uit om in de Groene Passage te dineren. Heerlijk eten in goed gezelschap!

De Verdubbeldame maakt deel uit van een vegetarisch eetgroepje. De kokkin van de avond wilde voor de gelegenheid best veganistisch koken. Zij is zelf geen veganist of vegetariër, maar heeft wel veel veganisten in haar vriendenkring. Het hoofdgerecht, aardappeltjes uit de oven, was ook voor de rest van de groep bepaald geen straf...
...zeker niet toen de Verdubbeldame een pot veganistische mayo inbracht.
Twee weken later moest de Verdubbeldame zelf koken voor de eetgroep. Het werd veganistische kip tandoori met biryani-rijst, groentechips en een groene salade. Dit succesrecept gooide zij in de herhaling toen Firma Fluitekruid kwam eten.

Verdubbelaars

Marijke had nog niet van de Vegan Challenge gehoord en sloot zich enthousiast aan nadat ze er op de site van de Verdubbeldame over las. Op Marijkes Facebookpagina zag de Verdubbeldame foto's voorbij komen die haar het water in de mond deden lopen. Kim meldde zich weliswaar als verdubbelaar aan maar zou ook zonder de Verdubbeldame meegedaan hebben. Voor Mirjam, die de Verdubbeldame had gevraagd om een te doen, bleek de Vegan Challenge een enorme uitdaging. Halverwege de maand doopte zij de actie voor haarzelf om tot Vega Challenge.

Zijn er nog meer lezers die aan de Vegan Challenge hebben meegedaan? Hoe is het jullie vergaan?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...