Het verdubbelverzoek
Nadat de Verdubbeldame het duurzame karakter van het lidwoordenkoffiemerk (waarvan half Nederland de zegeltjes spaart) in twijfel trok, liet Jocyta prompt weten eens een pak fair trade koffie te gaan kopen bij de wereldwinkel.
Nadat de Verdubbeldame het duurzame karakter van het lidwoordenkoffiemerk (waarvan half Nederland de zegeltjes spaart) in twijfel trok, liet Jocyta prompt weten eens een pak fair trade koffie te gaan kopen bij de wereldwinkel.
Heilige boontjes
De Verdubbeldame is een koffieleut en
staart regelmatig in de supermarkt naar het schap met koffie, overweldigd door het aanbod. Elke keer maakt zij opnieuw de afweging: “Ga ik
vandaag voor eerlijke handel, voor onbespoten bonen, voor mijn eigen
portemonnee of voor een koffiespecialiteit?” En op zwakke
momenten legt het criterium duurzaamheid het af tegen de
portemonnee. Of tegen de nieuwsgierigheid naar een nieuwe koffiesoort.
Fair trade koffie kost een paar centen
meer dan reguliere koffie, maar daar staat tegenover dat de
koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Je hoeft er
tegenwoordig niet meer speciaal voor naar de wereldwinkel, want de
meeste supermarkten hebben één of meerdere soorten in hun
assortiment. Wie helemaal een heilig boontje wil zijn let er
daarnaast op dat de koffiebonen ook het eco-keurmerk hebben, en dus
zonder chemische bestrijdingsmiddelen geteeld zijn.
Bloed, zweet en koffiebessen
“Hier moet je 100 uur koffiebonen
plukken om een kopje koffie van 2 euro te kunnen betalen in
Nederland,” constateert deelneemster Daphne aan het programma 'Bloed,
zweet en luxeproblemen'. In het BNN-programma worden zes Nederlandse jongeren te werk
gesteld op een Ethiopische koffieplantage, om zelf te ervaren onder
welke keiharde omstandigheden hun dagelijks kopje arabica koffie
wordt geproduceerd. Hun 78-jarige gelegenheidscollega plukt daar,
ondanks zijn leeftijd, dag in dag uit koffiebessen. Voor 60 cent per
dag, wat ook in Ethiopië bepaald niet veel is. Daphne noemt die verhoudingen tussen wat Ethiopische arbeiders verdienen en wat wij voor koffie betalen “belachelijk
scheef”. Later in de uitzending moeten de jongeren een dag in de brandende zon
koffiebonen sorteren. De werkers verdienen er 40 cent per dag. Eén
van hen vertelt dat Ethiopie te onderontwikkeld is om zelf de koffie
te verwerken tot een eindproduct. Doorgaans zijn het de internationale
koffiemerken die er met de winst vandoor gaan.
De werkscènes starten op 16:09 min.
*Bah vies* koffie met geschifte sojamelk |
Verdubbelaars
Marieke N., Puur en Groen en Fabiooltje hebben zich aangemeld om deze actie van Jocyta te verdubbelen. Fabiooltje schrijft:
"Die fair trade koffie kan op het boodschappenlijstje."Puur en Groen licht toe:
"Er gaat hier erg weinig koffie doorheen omdat we het zelf niet drinken. Die twee pakken per jaar koop ik eigenlijk altijd bij de AH. Ik zal het volgende pak in ieder geval ook eens bij de plaatselijke wereldwinkel kopen, de AH wordt al door genoeg mensen gesponserd..."Koop jij ook nog vaak reguliere koffie, maar ben je bereid om de eerstvolgende keer voor eerlijke koffie te kiezen? Meld je dan ook aan als verdubbelaar.