Het verdubbelverzoek
Angela had de Verdubbeldame gemaild dat zij een poging wilde wagen om een maand niks te kopen wat restafval oplevert:
"In mijn gemeente wordt glas, blik, papier en plastic hergebruikt. Alleen voor restafval moet je betalen. Het is voor mij de uitdaging om geen restafval te hebben. Ik ga dit van 1 maart tot 1 april doen. Doe je mee?"De Verdubbeldame besloot deze pittige uitdaging voor een week aan te gaan. Pittig, omdat in Rotterdam waar de Verdubbeldame woont wordt alleen papier en glas apart wordt ingezameld.
De eindstand
Helemaal geen restafval maken is niet gelukt.
Zie hier de weekopbrengst:
- Een zakje dat van papier leek, maar potjandorie een plastic coating bleek te hebben.
- Een paar touwtjes van theezakjes. Dat had de Verdubbeldame natuurlijk kunnen vermijden door alleen losse thee te drinken.
- Warrige draadjes omdat de Verdubbeldame nog niet zo goed overweg kan met haar naaimachine. De touwtjes en draadjes zouden misschien in de textielcontainer kunnen, maar dat ging de Verdubbeldame net iets te ver.
- Verdorie, waarom nou net deze week?- een afgebroken theelepeltje; de andere helft kon bij het plastic.
- Wat zilverpapiertjes van maagtabletten.
- Een stuk ducktape dat gebruikt was om een poststuk dat de Verdubbeldame ontving dicht te plakken (slechts een klein stukje ervan is op de foto gezet)
De Verdubbeldame veroorzaakte nog wel een rel binnen haar woongemeenschap. Ze had rondgevraagd of iemand een plekje wist waar zij haar gft-afval kwijt kon. Groot was haar vreugde toen bleek dat er in de gemeenschappelijke tuin twee composttonnen staan, blijkbaar een publiek geheim. Ze checkte op internet wat er wel en niet in een compostton mocht, en kieperde een grote lading groente- en fruitafval en wat theezakjes in de ton. Enkele dagen later verscheen er een brief op de centrale prikborden. Een buurvrouw was zich rot geschrokken van deze mysterieuze nieuwe composteerder, die er allerlei verboden dingen leek te hebben opgegooid. Het pulp van haar slow juicer had men aangezien voor gekookt voedsel, en een composteerbare komkommerverpakking voor plastic. Gelukkig kon de Verdubbeldame het incident snel ophelderen. Door de prikbordbrief waren nu echter de andere buren ook geattendeerd op de tonnen, en prompt verschenen er anonieme briefjes op prikborden en in brievenbussen van een buur die muizen vreest. Oeps, blijkbaar had de Verdubbeldame een
De Verdubbeldame hield ook wat plastic verpakkingen over. Omdat plastic in Rotterdam niet apart wordt ingezameld, staat er nu een zakje met plastic afval te wachten tot de Verdubbeldame een keer op bezoek is in een stad waar de Plastic Hero wel actief is.
Verdubbelaars
Naast de Verdubbeldame leek geen enkele lezer het aan te durven om de uitdaging ook aan te gaan. En Angela? Die heeft haar restafvalvrije maand er inmiddels op zitten. Of zeg maar gerust: zero waste maand, want ze besloot te proberen om helemáál geen afval te maken:
"Dit was arbeidsintensief, want dan kan je bijna niet terecht bij de supermarkten. Veel op de markt gekocht, eigen bakjes en tassen mee. In Deventer vinden ze dat heel raar. Ook was ik meer geld aan boodschappen kwijt, dat is ook wel jammer... Veel sites bekeken van mensen die afvalvrij leven. Schijnbaar is dat wel makkelijker in grotere steden, zoals Amsterdam, new york enz. Maar momenteel doe ik weer gewoon boodschappen bij de supermarkten, kost minder tijd en geld, erg he!"