vrijdag 24 mei 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 72 t/m 75

De afgelopen week werden er weer een aantal kleine wereldverbeterende acties aangedragen door lezers. Onderstaande acties verrichten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn sommige acties makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.

De Verdubbeldame maakt elke week maximaal vier acties bekend, en bewaart andere verzoeken voor 'magere' weken. Een klein aantal verdubbelverzoeken liggen inmiddels op stapel. Desalniettemin blijven nieuwe ideeën voor gezamenlijke acties meer dan welkom. 

Verdubbeldaad 72: Maak van een kale muur een plek waar mensen in toerbeurt een expositie mogen inrichten (Nicoline)
Met een vaste groep kankerpatiënten fitneste Nicoline twee maal per week op de fysiotherapieafdeling van een ziekenhuis. De muurdecoratie was weinig opwekkend om naar te kijken. Maar... door toedoen van Nicoline niet meer! Een uitgebreid verhaal over deze verdubbeldaad is eerder vandaag op deze site verschenen en hier te lezen [en is later ook aangevuld met foto's van het werk van Nicoline!].

Verdubbeldaad 73: Neem deel aan de March against Monsanto op 25 mei (Firma Fluitekruid)
Kan niet meer verdubbeld worden
Zaterdag 25 mei vinden er overal ter wereld demonstraties plaats tegen het multinationale biotechnologie- en landbouwgif bedrijf Monsanto. De demonstratie richt zich tegen de bedrijfsstrategie van Monsanto, waaronder de patentregelingen op leven, het genetisch manipuleren van gewassen en de groeiende invloed van dit bedrijf op publieke en wetenschappelijke instituten wereldwijd. Essentiële mensenrechten zoals het recht op voedsel, gezondheid en autonomie worden geschonden door de greep naar macht van bedrijven zoals Monsanto (zie verdubbeldaad 53). Firma Fluitekruid gaat naar de betoging in Bergschenhoek. “Verdubbel je mee?” vroeg ze. De Verdubbeldame heeft een familiefeestje waar ze niet kan ontbreken, maar protesteert in gedachten mee. Wie neemt wel deel aan de manifestatie in Amsterdam, in Wageningen (waar een promotor van Monsanto gevestigd is) of in Bergschenhoek?

Verdubbeldaad 74: Schrijf, teken, dicht of maak een foto van een probleem dat jou na aan het hart ligt en stuur deze in op crowdeffect.nl (Elisa)
Elisa en een vriendin zijn een sociaal-maatschappelijk project gestart. Samen verzamelen ze persoonlijke verhalen over problemen die vragen om oplossingen: "Wij proberen de komende 2 maanden zo veel mogelijk verhalen te verzamelen over problemen die spelen in Nederland en de beste 100 uitgeven in een boek. Het boek dient ervoor om meer betrokkenheid te creëren over problemen waar je zelf niet direct mee te maken hebt. Zelf hebben wij ons verhaal al geschreven en we zouden van jouw ook graag een verhaal ontvangen. Het zou natuurlijk ook erg mooi als je de oproep in je netwerk zou kunnen verspreiden en tot slot staan we zeker open voor andere ideeën om het aantal verhalen dat we hebben meer dan te verdubbelen." De Verdubbeldame vindt het een prachtig project, en zal zeker haar bijdrage leveren! Heb jij ook een probleem dat jou persoonlijk raakt (denk aan je thuissituatie, omgeving of werk) of iets dat je dwars zit en dat verder reikt dan je directe omgeving (wetgeving, zorgstelsel etc.)? Doe dan mee! Maak een tekst, foto, gedicht of tekening over het probleem en verzin er zelf twee tot drie oplossingen bij. Kijk op de site crowdeffect.nl voor meer informatie over het project.

Verdubbeldaad 75: Leen of schenk je taal- en reisgidsen aan vakantiegangers (Jocyta)
Jocyta schreef: "Hier stonden ongebruikte taalgidsen in de kast....deze week hoorde ik de vakantieplannen van vriendinnen. De taalgidsen hebben een bestemming gekregen! verdubbeldaad?" De Verdubbeldame heeft net in het kader van verdubbeldaad 13 haar taalgidsen Hindi en Centraal-Aziatische talen via weggeefgroepen op Facebook weggedaan. Te leen heeft ze wel taalgidsen Perzisch, Dari en Tadjieks en een leerboek Hindi. Wie kan en wil wel verdubbelen? De Verdubbeldame vindt dat reisgidsen ook onder de noemer vallen.

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de 71 vorige acties zijn natuurlijk nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? Dien je verdubbelverzoek dan hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken ze kan voldoen. Vind je het lastig een actie te verzinnen? Laat je inspireren door deze lijst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...