donderdag 23 mei 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 72

Elke vrijdag maakt de Verdubbeldame bekend welke door lezers aangedragen acties zij gaat verdubbelen, door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn sommige acties makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.

Deze vrijdag doet de Verdubbeldame het een beetje anders. Het actieverzoek dat Nicoline indiende ging gepaard met zo'n inspirerend verhaal, dat de Verdubbeldame besloot de gehele tekst van haar email op de site weer te geven. Later op de dag zal een tweede blogbericht volgen met de andere nieuwe verdubbeldaden. 

Plaatje niet van Nicoline's project, maar schaamteloos gejat
van de website van een willekeurig ziekenhuis

Verdubbeldaad 72: Maak van een kale muur een plek waar mensen in toerbeurt een expositie mogen inrichten (Nicoline)

Onderstaande email ontving de Verdubbeldame van Nicoline: 
"Hallo Verdubbeldame,

Mijn actie was deze: Ik deed met een vaste groep kankerpatiënten twee maal per week fitness in een fysiotherapieafdeling in een ziekenhuis. Daar viel mij op dat aan de muur alleen medische platen hingen. B.v een plaat met illustraties en teksten over longproblemen. Dat was weinig opwekkend om naar te kijken, dat begrijp je wel. Zeker in onze, toch wel niet zo inspirerende omstandigheden. Ik, en ook onze medecliënten hebben daar wat over gezegd, maar er veranderde niks.Toen heb ik voorgesteld om de muurversiering door de cliëntengroep zelf te gaan verzorgen.

Dit was het plan: Een van ons neemt de verantwoordelijkheid voor de wandversiering in de fysiotherapieafdeling voor twee maanden op zich. Hij hangt in die tijd twee door hemzelf gekozen schilderijen, foto's, posters of wat dan ook aan de muur. Na twee maanden neemt hij alles weer mee naar huis. Een ander lid van de groep krijgt daarna de kans om de fysiotherapieruimte naar eigen keuze op te fleuren. Na twee maanden is weer de volgende die wil aan de beurt. Enz enz. Zo fungeert de fysiotherapieruimte als een kleine expositieruimte. Er wordt ook een schrift neergelegd waar alle cliënten die daar komen hun reacties op de wandversiering in kunnen schrijven.

Het plan werd goedgekeurd. Omdat ik zelf amateurschilder ben en fotografeer werd mij gevraagd de spits af te bijten. En zo geschiedde .....

Het gevolg was dat in onze groep een andere sfeer ontstond. De gespreksonderwerpen werden persoonlijker en positiever. De groepsleden gingen in eerste instantie reageren op de nieuwe 'kunst' aan de muur en in het schrift schrijven wat zij er van vonden. Maar al gauw kwamen ook hun hobby's, passies enzo meer aan bod. Ook bleken anderen, al was het met schroom, verlangend te zijn om aan de beurt te komen om iets naar eigen keuze op te hangen. Ook deelnemers uit andere oefengroepen die op de fysiotherapie-afdeling kwamen trainen werden enthousiast en wilden meedoen.
Tot nu toe werkt het systeem heel goed en zijn de cliënten én de fysiotherapeuten heel enthousiast. Mijn vraag is deze: Kan je dit verdubbelen? Het hoeft natuurlijk niet in een fysiotherapieafdeling of in een ziekenhuis te zijn.
Groetjes, Nicoline"
Schilderij gemaakt door Nicoline, dat ze op de fysiotherapieafdeling ophing.
Een poging van Nicoline om haar ingelijste foto van een vijver met waterlelies te fotograferen,
denk de schimmen, de gordijnen en de lamp er bij weg.

De Verdubbeldame heeft al hard zitten denken waar ze dit project gestalte zou kunnen geven. Ze gaat de mogelijkheid onderzoeken om dit binnen haar woongemeenschap op te starten. Wie is er nog meer enthousiast geworden na het lezen van Nicoline's verhaal, en wil er ook zelf mee aan de slag?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...