zaterdag 11 mei 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 64 t/m 67

De Verdubbeldame is weer online na een weekje 'informatiediëten'! Toen zij na een week haar computer weer aanzette, vond de Verdubbeldame maar liefst elf nieuwe actieverzoeken in haar inbox. De indieners willen deze acties met een sociale of duurzame insteek zelf uitvoeren en vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren.

Elf acties, dat zal iedere lezer duizelen, om nog maar niet te spreken van de Verdubbeldame zelf. Zij besloot daarom om er vandaag vier te noemen, en de resterende verzoeken te bewaren voor komende 'magere' weken.


Verdubbeldaad 64: Open een Little Free Library of zet een boek in een bestaande LFL (Jacqueline)
Jacqueline heeft afgelopen week een 'Little Free Library' opgehangen en daar boeken in geplaatst, en zich aangemeld op de site. "Het idee is: je hangt een kastje voor je huis/tuin en zet daar boeken in die je al gelezen hebt. Andere mensen kunnen deze boeken ruilen, of meenemen 24/7. Verdubbel lady, wil je ook je boeken ruilen bij een little free library ( er zijn er 4 in Nederland, met mij erbij 5), of er zelf eentje starten? Mijn little free library staat in Den Haag, Scheveningen, Namensestraat hoek Maastrichtsestraat." De Verdubbeldame woont driehoog, en een boekenkastje bij haar deur zou alleen haar 70 buren ten goede komen. Dit is echter dubbelop, want in de gemeenschappelijke ruimte van het complex staat al een openbare boekenkast waar de Verdubbeldame regelmatig boeken en dvd's inzet (en uithaalt). De Verdubbeldame belooft echter om ook een boek achter te laten in één van de al bestaande Little Free Libraries. Wie bezoekt ook een Little Free Library, of start er zelf eentje? Hier vind je informatie in het Nederlands.

Verdubbeldaad 65: Meld je aan als collectant voor een goed doel (Mirjam)
Mirjam schreef: "Hi Verdubbeldame, ga je mee collecteren? In september / oktober komen er regelmatig collectanten voorbij. Mijn ervaring is dat non-profitorganisaties altijd wel collectanten kunnen gebruiken, maar dat het wel handig is om je van te voren aan te melden. Afgelopen jaar heb ik voor de Nierstichting gecollecteerd en het jaar daarvoor voor de Dierenbescherming." Volgens haar is het raadzaam je nu al aan te melden of je alvast te oriënteren. "Ik collecteer meestal in mijn eigen buurt of iig dichtbij en over het algemeen vind ik het erg leuk. Gezellig ook, dus ook goed voor de sociale contacten! Ik ben er niet zo veel tijd mee kwijt, een uur of 3 per week, goed te doen dus." De Verdubbeldame gaat zich orienteren op goede doelen die collectanten zoeken en meldt zich dan aan. In Rotterdam heeft zij nog nooit een collectant aan de deur gehad, maar ze ziet ze wel eens staan bij de uitgang van een supermarkt. Wie durft ook de straat op te gaan met een collectebus?

Verdubbeldaad 66: Steun het Europese burgerinitiatief tegen privatisatie van water (Anoniempje1)
Een dame die zich graag Anoniempje1 noemt mailde de Verdubbeldame dat zij de petitie van Right2Water heeft getekend: "Water is een door de VN erkend mensenrecht, maar er zijn mensen die er liever geld aan verdienen. Deze petitie probeert water als recht op de politieke agenda van de EU te krijgen, om zeker te stellen, dat de water- en sanitairmarkt niet geliberaliseerd wordt." Vanuit Nederland is nu nog niet het benodigd aantal handtekeningen ingezameld om het burgerinitiatief op de Europese agenda te krijgen. De Verdubbeldame zag ooit de schokkende documentaire Tapped (trailer) over gebotteld water, en aarzelde dan ook geen moment om zich bij het burgerinitiatief aan te sluiten. Wie tekent ook?

Verdubbeldaad 67: Doneer oude ongebruikte ansichtkaarten aan 'Goede kaarten' (Mirjam)
Heb je thuis nog onbeschreven en onbeschadigde ansichtkaarten liggen die je zelf niet zal gebruiken? Doneer ze dan aan de webshop Papierdier. Deze zogenaamde 'Goede kaarten' worden tegen een lage prijs verkocht, en de opbrengst komt geheel ten goede aan een goed doel. Tot 1 juli is dit Stichting Dierenthuis. Mirjam doet mee: "Er liggen hier plenty kaarten die ik zeer waarschijnlijk nooit ga / wil gebruiken." De Verdubbeldame heeft ook nog wel wat kaarten liggen en stuurt die op naar Papierdier. Wie verdubbelt ook?

Welke verzoeken kwamen nog meer binnen? 
Euh... een heleboel dus, en die komen binnenkort aan bod. Wel noemt de Verdubbeldame nu het verzoek van Fabiooltje: "Ik ga komende zondag (dan is de Verdubbeldame nog op informatie-dieet) een dagje werken voor een goed doel. In dit geval Alpe d'HuZes. Ik ga de fietskleding sorteren van de sporters die rond 6 juni weer de Alpe d'Huez in Frankrijk gaan beklimmen, de opbrengst gaat via de organisatie volledig naar het KWF, waar er weer allerlei projecten voor kankerpatienten van gefinancierd worden. Ik vind mijn tijd goed besteed. De fietskleding wordt volgende week zondag, de 12e, door de renners afgehaald. Dan hebben ze ook nog mensen nodig. Maar dat is natuurlijk wel Moederdag, en ook erg kort dag. Misschien wil je, Marije, "gewoon" een ander goed doel kiezen en daar een uurtje of vier van je tijd in steken, als verdubbeldaad?" 12 mei is voor de Verdubbeldame inderdaad wat te kort dag. Maar vier uur aan een goed doel besteden zal ze zeker doen. Er ligt immers het verzoek van Heleen om kleding te helpen sorteren bij stichting Dorcas, en van Mirjam om te collecteren voor een goed doel.

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de 63 vorige acties zijn natuurlijk nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? Dien je verdubbelverzoek dan hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken ze kan voldoen. Vind je het lastig een actie te verzinnen? Laat je inspireren door deze lijst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...