zaterdag 18 mei 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaden 68 t/m 71

De afgelopen week werden er weer een aantal kleine wereldverbeterende acties aangedragen door lezers. Onderstaande acties verrichten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn sommige acties makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.

De Verdubbeldame heeft besloten om elke week maximaal vier acties bekend te maken, en andere verzoeken te bewaren voor 'magere' weken. Een klein aantal verdubbelverzoeken liggen inmiddels op stapel. Desalniettemin blijven nieuwe ideeën voor gezamenlijke acties meer dan welkom. 


Verdubbeldaad 68: Verdien rijstkorrels voor het World Food Programme door een quiz te spelen (Bewust Zijn)
FreeRice is een site waar je door vragengoed te beantwoorden rijstkorrels doneert. De site is opgezet door het United Nations World Food Programma en heeft twee doelen: honger de wereld uitbannen door gratis voedsel te verstrekken aan mensen in hongergebieden, en gratis onderwijs voor iedereen. FreeRice is een innovatieve manier van fondsenwerving. Blogster Bewust Zijn: "Het geld om dit project draaiende te houden en natuurlijk de rijst te voorzien komt van grote en kleine bedrijven die adverteren op de site van Free Rice." Bewust Zijn vroeg de Verdubbeldame om net als zij 10.000 rijstkorrels te doneren. Hiervoor moet de Verdubbeldame 1000 (!) multiple choice quizvragen beantwoorden, waarbij ze kan kiezen uit categorieen als Engelse vocabulaire, rekenen, topografie, vreemde talen en meer. De Verdubbeldame speelde een minuut of 10 en doneerde 340 rijstkorrels. Met regelmatig wat vrije minuten besteden aan spelen moet het toch lukken om 10.000 korrels te doneren. Ook nog eens goed voor de algemene ontwikkeling. Wie speelt ook mee? 

Verdubbeldaad 69: Plak een overtollige meereiskaart op een NS kaartautomaat (Jocyta)
De NS schijnt op grote schaal gratis meereiskaartjes te hebben verspreid, maar lang niet iedereen zal hem zelf willen gebruiken. Jocyta heeft vier kaartjes thuis liggen: “gebruik je deze zelf niet: plaats dit kaartje met een klein plakbandje op een ticketautomaat voor de liefhebber!” De actie is uit te voeren tot en met 31 mei, omdat de kaartjes daarna niet meer geldig zijn. De Verdubbeldame wist niets van de NS-actie, en kreeg –heel lief- van Jocyta twee kaartjes aangeboden. Eentje voor haar eigen reisje naar Enschede, en eentje om op een automaat te plakken. Wie heeft ook nog zo’n kaart liggen en gebruikt hem zelf niet?

Verdubbeldaad 70: Help Martin Gaus aan 10.000 handtekeningen (Mirjam)
Mirjam is een grote hondengek en vroeg de Verdubbeldame om de petitie van Martin Gaus te tekenen. Gaus pleit voor een verantwoord bijtincidentenbeleid. Mirjam: "Op dit moment worden honden waarvan aangifte is gedaan, weken tot maanden eenzaam opgesloten voordat de test wordt afgenomen. En dat is enorm stressvol. Dus voordat er een stresstest afgenomen wordt, zijn ze al enorm gestresst." 9.153 van de beoogde 10.000 handtekeningen heeft Martin Gaus inmiddels binnengehaald. Wie heeft een hart voor honden en tekent ook?
Huidig aantal verdubbelaars: 6 (de Verdubbeldame, Bernadette, Mevrouw W., Johmar, Bianca, Yvonne)

Verdubbeldaad 71: Vraag voor je verjaardag dingen die mensen al thuis hebben liggen (Elevine)
Elevine: “Verdubbeldame, wanneer ben je jarig? Toen ik 31 werd, heb ik mijn vrienden gevraagd geen cadeaus te kopen, maar iets mee te nemen 'wat je toch al thuis hebt liggen en waar je van denkt dat ik er blij van word'! (als je zegt 'geen cadeaus', voelen mensen zich ongemakkelijk, is mijn ervaring). Ik heb nog nooit zulke leuke verjaardagscadeaus gekregen: een leuk boek (vriendin wist al dat het een leuk boek was, want het was eerst háár boek), oorbellen die een vriendin niet meer droeg, een batik kleed van lang lang geleden, eerste plakwerkje van dochter van vrienden, enz. Idee voor jouw komende verjaardag?” De Verdubbeldame is jarig op 10 juli. Als wannabee minimalist doet zij echter erg haar best om geen spullen het huis binnen te laten die ze niet echt nodig heeft, dus voor haar verjaardag stelt ze het liefst een strict verlanglijstje op. De Verdubbeldame durft te wedden dat er andere mensen zijn die Elevine’s idee graag eens ten uitvoer willen brengen. Toch? Sinterklaas viert de Verdubbeldame overigens wel op deze wijze.

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de 67 vorige acties zijn natuurlijk nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? Dien je verdubbelverzoek dan hier in, en dan laat de Verdubbeldame vrijdag weten aan welke verzoeken ze kan voldoen. Vind je het lastig een actie te verzinnen? Laat je inspireren door deze lijst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...