donderdag 20 juni 2013

De Verdubbeldame kookt voor het goede doel (76)

Het verdubbelverzoek

Arja, Margriet, Monique, Judith, Anke en Rianne volgen, net als de Verdubbeldame een paar jaar geleden, het Traineeship voor Wereldverbeteraars. Voor dit traineeship zetten zij de actie Maaltijd voor maaltijd op. Hiermee hopen zij vóór 22 juni €15.000 op te halen voor een moestuin- en waterputproject voor moeders in Mauritanië, zodat hun kinderen zonder honger naar school kunnen. De meiden bedachten een reeks van acties om geld in te zamelen, waaronder het organiseren van Maaltijd voor maaltijd-diners. Arja organiseerde zelf ook zo'n diner en bakte een grote stapel pannenkoeken. Arja:
"Nu is onze vraag aan jou, wil jij ook een Maaltijd voor maaltijd-diner organiseren?" 
En ja hoor, dat wilde de Verdubbeldame wel.


Wij een maaltijd, zij een maaltijd

Aldus geschiedde, en wel hedenavond. 

Het was nog niet meegevallen om deelnemers te vinden. De Verdubbeldame mailde een paar vriendinnen en de mensen uit haar eetgroepje. Toen dat niets opleverde prikte ze uitnodigingen op de prikborden in haar wooncomplex en mailde ze haar 60 buren. Ook plaatste ze oproepen op haar blog en in Facebookgroepen. Zonder veel resultaat. Ze had blijkbaar een avond uitgekozen waarop de hele wereld al andere plannen had.

De hele wereld, op vijf mensen na. Blogster Firma Fluitekruid meldde zich als eerste aan. Uit de Facebookgroep Vega Rotterdam volgden de volgende vier aanmeldingen, waarvan twee vlak voor aanvang van het dinertje. Daarnaast deden vijf lieve buren en vrienden die er niet bij konden zijn toch een donatie.

Vanaf 's ochtends vroeg was de Verdubbeldame er zoet mee. Woonkamer opruimen. Stoelen, pannen, soepkommen en borden lenen. Plee poetsen. De multiculti winkelstraat in om saffraan en goede rijst te zoeken. Wachten op het wekelijkse verrassingspakket van Bio aan Huis en dan gerechten bedenken met het geleverde groente en fruit. Naar de biosupermarkt om ontbrekende ingredienten te scoren. Snijden, raspen, koken, bakken, roeren. Steeds de pannen wisselen omdat ze maar twee kookpitjes heeft. Stekkers wisselen omdat ze maar twee stopcontacten heeft. Doorgeslagen stop verwisselen. Na twee uur ontdekken dat de stekker van de koelkast er nog steeds uit ligt. De koelkast weer aanzetten om het ontdooide ijs weer hard te laten worden. Kop onder de koude kraan, schone bloes aan. En toen ging de bel al.


Terwijl de Verdubbeldame de laatste hand legde aan het eten, raakten de gasten met elkaar in gesprek. Als voorafje serveerde ze een aspergebouillon met het versgeperste sap van rauwe asperges (zoeter en frisser dan gekookte asperge). Daarna kreeg iedereen een groot bord met kleine liflafjes: Iraanse zeresk polo-rijst (althans, een poging daartoe), Indiase pakora, Afghaanse korianderchutney, geroosterde aubergine met sojayoghurt en granaatappel, een linzenprutje, groentechips en spinaziefruitsalade met tahindressing. Het zag er allemaal absoluut niet zo uit als de Verdubbeldame het in haar hoofd had gehad, maar de gasten verzekerden dat het toch goed smaakte. Het toetje was soja-vanilleijs met moerbeiensaus. Met koffie en kruidenthee werd de hele mikmak weggespoeld.


En de Verdubbeldame? Die is nu compleet gevloerd en laat voor vandaag de boel de boel.

De opbrengsten

De Verdubbeldame vroeg haar gasten om minimaal 15 euro te doneren. Dat gehele bedrag gaat naar Mauritanië, want de boodschappen betaalde zij uit eigen zak. In totaal haalde de Verdubbeldame €155 op. Als ze het goed heeft begrepen wordt dit bedrag met 55% (dus met 85,25 euro) vermeerderd door de Wilde Ganzen.

Maaltijd voor Maaltijd heeft de eindspurt ingezet om vóór aanstaande zaterdag €15.000 te vergaren. De teller stond vanmiddag op €14.055. Zet hem op Arja, Margriet, Monique, Judith, Anke en Rianne, jullie gaan het halen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...