woensdag 26 juni 2013

De Verdubbeldame verstuurt kaartjes via Project Postvriend (78)

Het verdubbelverzoek


Mirjam ontdekte onlangs het Project Postvriend, een initiatief dat zich inzet om de eenzaamheid in onze samenleving te verkleinen. Dit door middel van het versturen van kaartjes en brieven naar mensen die wel een verrassing op de deurmat kunnen gebruiken. Mirjam:
"Je kunt je aanmelden om de eenzamen in onze samenleving een hart onder de riem te steken. Dat kan op eenmalige basis, dat kan op maandelijkse basis, naar een persoon. Wat denk je ervan Verdubbeldame?"
De Verdubbeldame bekeek direct de website en besloot dat ze het een prachtinitiatief vond. Natuurlijk zou zij meedoen!

Over Project Postvriend

Door middel van een klein gebaar een groot verschil kunnen maken, dat is wat Anneke Simons voor ogen heeft. Anneke is de drijvende kracht achter Project Postvriend. Zelf chronisch ziek en huisgebonden heeft zij naar eigen zeggen "de kracht van een vriendelijk kaartje op de deurmat al vaak mogen ervaren." Het leek haar mooi om deze kracht op een grotere schaal in te zetten, en tegelijkertijd iets te doen tegen het groeiende probleem van eenzaamheid in de samenleving. Daar kwam Project Postvriend uitrollen: "Maak contact met een kaartje!"

Op de website leest de Verdubbeldame: "Project Postvriend wil proberen om de populariteit van o.a. postcrossing en snail mail  in te zetten om een brug te bouwen  tussen mensen die zich eenzaam voelen en anderen. Dit is een laagdrempelige manier om eenzaamheid bespreekbaar te maken en nieuwe contacten te leggen." Voor mensen die een ander een hart onder de riem willen steken zijn er twee mogelijkheden:

- Eenmalig een kaartje of brief naar iemand sturen.
- Een postvriendschap met iemand opstarten door regelmatig brieven of kaarten uit te wisselen.

De Verdubbeldame post vijf kaarten

De Verdubbeldame meldde zich aan om eenmalig een kaartje of brief te sturen. Gisteren ontving zij een email van Project Postvriend met daarin maar liefst vijf adressen. Het eerste adres was van een oudere dame, de andere vier van vrouwen tussen de 25 en 65 met een (ernstige) ziekte, waarvan enkele hun huis of zelfs bed niet kunnen verlaten. Anneke: "Je mag zelf kiezen naar wie en of je naar meerdere een kaartje stuurt, of dat je één adres uitkiest. Zou je me wel willen laten weten wat je keuze is geworden? Dan kan ik een beetje bijhouden wie wat krijgt."

Ondanks dat de Verdubbeldame onlangs een stapel kaarten doneerde aan Papierdier (verdubbeldaad 67), had zij nog genoeg leuke kaarten op voorraad om alle vijf de dames met post te verrassen. In de zonnebloemkaart verstopte ze wat zonnebloemzaadjes, aan de kaart voor een kattenliefhebster voegde ze een brief toe, en op drie kaarten plakte ze een zelfgemaakte geluksmagneet.

De Verdubbeldame werkt bij de grote zorgorganisatie Middin. Volgende week zal ze op intranet een berichtje plaatsen over het project, zodat collega-zorgverleners cliënten die dreigen te vereenzamen kunnen aandragen voor deelname, uiteraard in overleg met de cliënt.


Verdubbelaars

Project Postvriend ontving inmiddels ruim 60 aanmeldingen van postverstuurders, maar blijft op zoek naar nieuwe mensen die eens een kaartje willen versturen of een postvriendschap willen opstarten. Ook wordt nog naarstig gezocht naar mensen die zelf in meer of mindere mate last hebben van eenzaamheidsgevoelens en graag post zouden ontvangen.

Dus: wil jij ook meedoen? Ken je iemand die wiens dag zou kunnen worden opgefleurd door een vrolijk kaartje? Of heb je contacten binnen een zorg- of hulpverleningsinstantie? Doe dan net als Mirjam, de Verdubbeldame, Sandrine en Geniet Fee, en neem contact op met Project Postvriend. Vergeet ook niet om Project Postvriend te liken op facebook.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...