zondag 30 juni 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 87 t/m 89

Tradities zijn er om doorbroken te worden. Vanwege de volle agenda van de Verdubbeldame presenteert zij de nieuwe verdubbeldaden eens niet op vrijdag, maar pas op zondag.

Er zijn weer een paar mooie wereldverbeterende acties aangemeld. Deze acties verrichten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als 'verdubbelaar' aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn acties soms makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat. Aan welke verdubbeldaad wil jij ook deelnemen?


Verdubbeldaad 87: Vervang je gewone douchekop door een waterbesparende (Ruth)
"Ik heb iets voor de Verdubbeldame!" Enthousiast toonde Ruth de Verdubbeldame haar net gekochte waterbesparende douchekop. "Ga je dat nu verdubbelen?" Een spaardouchekop laat minder water door dan een gewone (8 i.p.v. 12 liter per minuut), maar is doorgaans zo gemaakt dat je het verschil niet merkt. Behalve dan op de water- en energierekening! Door de douchekop te vervangen bespaart een gemiddeld huishouden ruim 900 emmers water per jaar, plus de kosten voor het verwarmen van dat water. Volgens Milieucentraal zijn de aanschafkosten van een goedkopere bespaarkop in een gemiddeld huishouden na drie maanden douchen terugverdiend. De Verdubbeldame installeerde vorig jaar al een waterbesparende douchekop, en zag dat meteen terug op haar rekening. Voor de echte die-hard bespaarder heeft de Verdubbeldame één gratis 'koperen kop' te geef. Deze extreem zuinige kop verbruikt maar 4,5 liter per minuut. Wie interesse heeft, mag een bericht achterlaten. 

Verdubbeldaad 88: Teken de petitie tegen inhumane vreemdelingendetentie (Marianne)
Jaarlijks worden duizenden asielzoekers opgesloten in gevangenissen, alleen maar omdat ze wachten op uitzetting of op de behandeling van hun asielverzoek. Onder hen ook kinderen, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Ze worden gevangengezet onder een regime dat op veel punten hetzelfde is als dat voor strafrechtelijk gedetineerden, of zelfs nog soberder. Amnesty meent dat dit in strijd is met universele mensenrechten, en pleit ervoor dat vreemdelingendetentie alleen als uiterste redmiddel wordt toegepast. Zieke of andere kwetsbare mensen zouden in geen geval moeten worden opgesloten. Marianne ondertekende de petitie 'Ik schaam me diep' van Amnesty en vroeg de Verdubbeldame hetzelfde te doen: "Petities zijn altijd een beetje 'gemakkelijke' verdubbeldaden...maar hoe meer ondertekenaars hoe beter, dus bij deze!" Door te tekenen zet je staatssecretaris Teeven onder druk om een humaner vreemdelingenbeleid te voeren. De Verdubbeldame werkte jarenlang met asielzoekers, dus dit is een onderwerp wat haar erg aan het hart gaat. Ze tekende direct. Jij toch ook? 

Verdubbeldaad 89: Organiseer een mediaruilfeestje om boeken, dvd's en tijdschriften te ruilen (Jocyta)
Jocyta organiseert aankomende week een mediaruilfeestje. Ze pakt dat groots aan: 25 dames komen op de high tea en nemen 'oude' boeken, tijdschriften en dvd's mee. Zij hopen naar huis te gaan met ingeruild kijk- en leesvoer dat ze nog niet kennen. "Verdubbeldaad??" vroeg Jocyta. De Verdubbeldame wil wel verdubbelen, maar kleiner en vrijblijvender. Op haar verjaardagsfeestje vraagt ze de gasten om boeken, tijdschriften en dvd's mee te nemen die zij zelf niet meer willen hebben, en richt zij een 'ruiltafel' in. Wie organiseert ook zo'n mediaruilfeestje? Jocyta kan tips geven hoe je zoiets het beste kunt aanpakken. 

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de meeste van de 86 vorige acties zijn nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? De Verdubbeldame hoort het graag! Dien je verdubbelverzoek dan hier in. Vind je het lastig een actie te verzinnen? Laat je inspireren door deze lijst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...