vrijdag 7 juni 2013

De Verdubbeldame presenteert: verdubbeldaad 79 t/m 81

De afgelopen week werden er weer een aantal kleine wereldverbeterende acties aangedragen door lezers. Onderstaande acties verrichten de indieners zelf, maar zij vroegen de Verdubbeldame hun inzet te verdubbelen door precies dezelfde actie óók uit te voeren. Andere lezers kunnen zich ook als verdubbelaar van de acties aanmelden. Een klein initiatief kan zo een grote impact krijgen. En bovendien zijn sommige acties makkelijker uit te voeren als je weet dat je er niet alleen voor staat.

De Verdubbeldame maakt elke vrijdag maximaal vier acties bekend, en bewaart andere verzoeken voor 'magere' weken. Een klein aantal verdubbelverzoeken liggen inmiddels op stapel. Desalniettemin blijven nieuwe ideeën voor gezamenlijke acties meer dan welkom.   


Acties tegen verspilling
Van maandag 10 t/m zondag 16 juni doet de Verdubbeldame mee aan de Zero Plastic Week. Regelmatig zal ze via het blog laten weten hoe het haar vergaat in de week dat ze geen nieuw plastic mag aanschaffen. Hiermee lost ze haar belofte aan blogster 'Puur en Groen' in (namelijk 'Verdubbeldaad 17: Koop een week lang geen plastic verpakkingen'). Als nieuwe verdubbeldaden koos de Verdubbeldame drie acties die ook gericht zijn op het tegengaan van verspilling, maar dan verspilling van papier en voedsel.

Verdubbeldaad 79: Hergebruik oud papier als cadeaupapier (Loes)
Loes schreef de Verdubbeldame: "Er wordt zoveel papier weggegooid, zonde! Dus waarom zou ik cadeaupapier kopen? Ik gebruik oude tijdschriften, gratis krantjes zoals de allerhande, kranten en soms zelfs boeken om mee in te pakken. Ziet er vaak superleuk uit met een lintje erom, goed voor de portemonnee, maar dus ook voor het milieu! :)" De Verdubbeldame vond veel leuke en duurzame inpakideeën op internet, en zal de rest van het jaar zo veel mogelijk kiezen voor recycling. Wie gaat Loes' tip ook minimaal één keer uitproberen?

Verdubbeldaad 80: Zeg je papieren Gouden Gids en telefoonboek op (Mirjam)
"Hi Verdubbeldame," schreef Mirjam, "krijg jij nog steeds een Gouden Gids? Ik heb die van mij zojuist opgezegd. Dat kan op deze site. Verdubbeldaad?" De Verdubbeldame heeft het opzegformulier vorig jaar al ingevuld omdat ze adressen en telefoonnummers altijd op internet opzoekt. Wie kan en wil wel verdubbelen?

Verdubbeldaad 81: Teken het pact van Damn Food Waste tegen voedselverspilling (Firma Fluitekruid)
In Nederland verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten en bedrijven gooien goed eten weg, bijvoorbeeld omdat de groente niet aan de cosmetische eisen voldoet, er te strikt omgegaan wordt met houdbaarheidsdata of omdat we meer kopen dan we op kunnen eten. Firma ondertekende het pact tegen voedselverspilling van Damn Food Waste. Ze belooft hiermee haar eigen voedselverspilling aan te pakken (al kan de Verdubbeldame zich niet voorstellen dat afvaljutter Firma Fluitekruid zich daar überhaupt nog schuldig aan maakt) en roept bedrijven op hetzelfde te doen. Ze vroeg de Verdubbeldame om ook te tekenen. Wie tekent ook?  

Zelf ook in actie komen? 
Laat hieronder weten welke van deze acties jij wilt verdubbelen, zodat de impact nog groter wordt (klik op 'comments and reactions' als je geen reactieformulier ziet). Ook de 78 vorige acties zijn natuurlijk nog steeds te verdubbelen. Kijk hier voor een overzicht. Heb je zelf een mooi idee voor een kleine wereldverbeterende actie, en zoek je medestanders? Dien je verdubbelverzoek dan hier in. Vind je het lastig een actie te verzinnen? Laat je inspireren door deze lijst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...